fbpx
Skip to main content
dodik

DODIK ĆE ZAMOLITI VUČIĆA DA DEO VAKCINA DODELI SRPSKOJ: "Srbija može da bude lider u vakcinaciji stanovništva"

Foto: Profimedia
Dodik će danas poslati pismo Vučiću sa molbom da deo vakcina prosledi Srpskoj

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina protiv virusa korona dodeli Republici Srpskoj.

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

JUTROŠNJI POTRES NA BANIJI BIO RAZORAN Gradonačelnik Petrinje: "Palo je sve što je još imalo da padne"

JUTROŠNJI POTRES NA BANIJI BIO RAZORAN Gradonačelnik Petrinje: "Palo je sve što je još imalo da padne"

ZAGREB U PROBLEMU, NEMAJU DOVOLJNO VAKCINA: Odložena imunizacija stanovništva

ZAGREB U PROBLEMU, NEMAJU DOVOLJNO VAKCINA: Odložena imunizacija stanovništva

- Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela s vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju - istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbedila vakcine protiv virusa korona, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

- Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići - rekao je Dodik.

"Sistem Kovaks je očito u kolapsu"

Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspele da vakcinišu značajan deo svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da uspeh koji je Srbija postigla u vezi s obezbeđivanjem različitih vakcina i opštu vakcinaciju u koju kreće danas svakako je ogroman i u tom pogledu može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem "Kovaks" očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

- O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča - ocenio je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH smatra da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac vakcina.

- Umesto toga, natjerali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina - zaključio je Dodik.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd