fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

Ovo će biti VEK UJEDINJENJA Srba: Politička prognoza bivšeg predsednika Republike Srpske

Foto: Srbija Danas
Moramo da motrimo i čekamo situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo bez ikakvih stradanja i nasilja.

Vreme stradanja je iza nas,dolazi vreme za ujedinjenje Srba, uveren je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Bivši predsednik Republike Srpske u intervjuu za Srpski Telegraf, otkriva zašto računa na pomoć Vladimira Putina oko pitanja spajanja Srbije i Srpske, ko je prepreka na tom putu?

Kada će se ujediniti Srbija i Srpska?

- Već smo ujedinjeni, mi smo jedan narod. Koroz istoriju su pokušavali da nas odvoje raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi s namerom da nas odvoje od matice, što nije tačno - .

milorad-dodik
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Narodi poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj istorijski zahtev.

Kada će to ujedinjenje biti realizovano?

- Koliko god je prošli vek bio vek stradanja, ovaj vek može biti vek integracije, ujedinjenja srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovde iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je veštački podeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života. -

Ima li pomaka na tom putu?

Ima. Pre desetak godina kada su Srbijom upravljali ambasadori, kada smo mi iz RS dolazili kod lekara, tretirani smo kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. 

To sada više nije slučaj. Studenti iz RS su tretirani kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. Ljudi iz RS su danima ispred konzulata i drugim institucijama kako bi dobili dokumenta koja ih indetifikuju sa Srbijom, da dobiju pasoš Srbije.

- Imam srpski pasoš i to je moja primarna indetifikacija - rekao je Dodik.

DODIK ZA PETAMA ZAPADNIM ŠPIJUNIMA: "Srbi vole Ruse, JEDINI MALIGNI SU LAŽLJIVI BRITANCI"

DODIK ZA PETAMA ZAPADNIM ŠPIJUNIMA: "Srbi vole Ruse, JEDINI MALIGNI SU LAŽLJIVI BRITANCI"

DODIK OTKRIVA: Britanci u Sarajevu formirali ANTIRUSKI CENTAR, London poslao 6 MILIONA! Zavera protiv Putina!

DODIK OTKRIVA: Britanci u Sarajevu formirali ANTIRUSKI CENTAR, London poslao 6 MILIONA! Zavera protiv Putina!

"Papa mora da zna da je Stepinac bio ZLOGLASNIK USTAŠKOG REŽIMA": Dodik ZAUZEO JASAN STAV uoči posete Vatikanu

"Papa mora da zna da je Stepinac bio ZLOGLASNIK USTAŠKOG REŽIMA": Dodik ZAUZEO JASAN STAV uoči posete Vatikanu

Može li Putin da pomogne u spajanju Srbije i Srpske?

- Politika predsednika Putina pre svega podržava međunarodno pravo. A to se zasniva na činjenici da  narodi moraju da se opredele kako žele da žive. To je pokazano na Krimu. Posle referenduma to je i urađeno. Na Kosovu naravno, toga nije bilo. Rusija već čini ogromnu korist time što jača svoje kapacitete. Da je Rusija imala ovu snagu, koju ima sada u Putinovo vreme, pitanje je kako bi se stvari odvijale. Nismo imali sreću da Rusija bude jaka i da u ono vreme na njenom čelu bude Putin, te smo morali da to sami iznesemo, uz jedno povlađivačko ponašanje Moskve prema međunarodnom faktoru. Nama su uskraćena ta prava, satanizovani smo. Žao mi je što Rusija nije imala ovu snagu kada su bombardovane Srbija i Republika Srpska. Rusija neće biti po strani, ili se barem mi tako nadamo, ukoliko ponovo bude manifestacije nasilja prema Srbima - rekao je on.

VAŽNO UPOZORENJE ZA PUTINA: Britanci u Sarajevu kuju opake planove protiv Rusije! Dodik otkrio SVE!

VAŽNO UPOZORENJE ZA PUTINA: Britanci u Sarajevu kuju opake planove protiv Rusije! Dodik otkrio SVE!

Dodik o napadima u Šri Lanki: Užasnut sam i duboko potresen...

Dodik o napadima u Šri Lanki: Užasnut sam i duboko potresen...

Dodik IPAK ODOLEVA NAPADIMA Izetbegovića: Zašto je Sarajevo u strahu od rezervista iz Srpske?

Dodik IPAK ODOLEVA NAPADIMA Izetbegovića: Zašto je Sarajevo u strahu od rezervista iz Srpske?

Kada je u pitanju Kosovo, očekuje li se konkretna pomoć Rusije i Putina?

- Rusija ne priznaje takozvano Kosovo, imaju pravo veta u Savetu bezbednoszi i zna se da, ukoliko bi neko nešto učinio protiv interesa Srba u SB, da to ne bi dozvolili. Ne zaboravite da je Britanija, koja se ovde predstavlja kao neki faktor u Savetu bezbednosti, predložila rezoluciju kojom bi se Srbi proglasili genocidnim narodom. Rusija je stavila veto, i to je najbolji dokaz da će Rusija na tom globalnom planu uvek zaštititi interese Srba - kaže Dodik.

- Podržavam politiku Srbije i Vučića po pitanju Kosova. Mislim da Vučić ima dovoljno kapaciteta i međunarodnog i ličnog. Nije neobično da zapadnjaci nametnu priču o raznim nepohodnostima, ali mišljenja sam da treba dati priliku razgovorima onako kako je rečeno u Beogradu, a to je dokaz da bez ukidanja taksi nema dijaloga - tvrdi Dodik.

Situacija u Sarajevu

- Sarajevo je jedna politička kaljuga, to nije ništa novo. Od Dejtona pa naovamo se pokušava zakrpiti situacija, stvara se privid funkcionisanja iako Bosna i Hercegovina nikada nije funkcionisala, nije bila vlasništvo naroda koji tamo živi, već je bilo intervencija međunarodnog faktora. Bošnjaci i dalje žele da se predstave kao žrtve, što naravno, nije istina, jer svi smo tamo žrtve - kazao je Dodik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Protesti opozicije

- Srbija je demokratska zemlja, opoziciji nije zabranjeno da protestuje, ali je svima zabranjeno da krše zakon. Tako je u svakoj državi sveta. Jedini način na koji možete dobiti politički legitimitet da pobedite na izborima. Pitali su me za pritiske Zapada oko Kosova, verujem da protestima žele da smanje pregovarački kapacitet Srbije, ne govorim da tako razmišljaju svi koji izlaze na ulice, ali da će to iskoristiti Zapad, hoće. - 

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd