Skip to main content
milorad dodik

Dodik izričit: Hrvatska da prizna genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu

Foto: Profimedia
Ne smemo zaboraviti, a ni oprostiti

Predsednik RS Srpske Milorad Dodik istakao je da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ izvršila genocid nad srpskim, jevrejskim i drugim narodima, te da od savremene generacije Hravata očekuje da to priznaju.

Govoreći na obeležavanju dana stradanja Srba od ustaškog pokolja u selima Drakulić, Motike, Šargovac i Rudniku Rakovac 1942. godine, Dodik je poručio da je komunizam udaljio Srbe od srpskih žrtava.

- Obilazim mnoga stratišta i vidim da na mnogima piše da su to žrtve fašističkog terora, a 99 odsto su bili Srbi. Moramo iz svih naših udžbenika i zvaničnih obraćanja da izbacimo reči 'žrtve fašističkog terora', jer se radilo o ubistvima Srba od ustaške države, koja je formirana upravo da bi to uradila - naglasio je Dodik.

Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prema njegovim rečima, Srbi su skloni da zbog ovog ili onog razloga ćute i ne kažu da su ih pobili od Jadovna, Paga, preko Jasenovca, Drakulića, do silnih stratišta u Hercegovini, Prebilovaca i mnogih drugih.

- Današnji dan je strašan dan za srpski narod na ovim prostorima. Dolazeći ovamo uvek me obuzme tuga, ne dozvoli mi da mogu bilo šta smisleno da govorim o danu kada bi svi trebali samo da ćutimo, ali i u danu kada bi trebalo da se pobunimo i da se zavetujemo da nikada nećemo zaboraviti. Samo tako možemo da objasnimo današnji život, ono kako živimo i kako ćemo živeti u budućnosti - naglasio je Dodik.

On je podsetio danas i na česte izjave stranaca koji kažu "pustite prošlost gledajte u budućnost".

- Hoće da nam ponovo podvale da zaboravimo kako smo stradali, da bi se ponovo pripremila ambijent i uslovi da nam se to desi - upozorio je Dodik.

Predsednik Srpske je upitao kako je moguće podneti činjenicu da neko u jednom danu ubije 551 dete i naglasio da se ne može naći nijedno slično mesto gde je bilo koja srpska vojska učinila ovako nešto na prostoru bivše Jugoslavije.

Zločin nad Srbima
Foto: Profimedia

- Zato su pokušali da izednače ustaše i četnike i mnoga šta drugo. Ne branim zločine koje su četnici počinili, bilo je i zločina koje su činili partizani, ali komunistički režim je veoma svesno išao za tim da izjednači svaku žrtvu i da kaže da su to žrtve fašističkog terora - istakao je Dodik.

Dodik je upitao i kako je moguće da za samo 60 dana ustaše pobiju 35.000 ljudi u Jadovnu, 35.000 Srba dovezenih sa svih prostora NDH.

- Ne smemo zaboraviti, a ni oprostiti bez obzira što nas naša sveta crkva poziva na oproštaj. Nema oproštaja za ovako nešto. Ne mogu da podnesem da je neko mogao da pobije 551 dete ovde u jednom danu i da se ne umori - rekao je Dodik.

On je dodao da su Srbi oduvek tražili slobodu i njoj težili, te da je današnja RS garancija te slobode.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Foto: Profimedia

- Da nije RS verovatno se ovde ne bi ni okupljali. Srpska je garancija da se ovo neće zaboraviti. Naša politika se zasniva na tome da obezbedimo našu sigurnost i ja vas uveravam da je RS sigurna i da može da obezbedi mir i stabilnost i garanciju svima da ćemo ovde živeti mirno i da se nikad neće desiti pokolji kakav je ovaj - poručio je predsednik Srpske.

Dodik je naglasio da ni 1942. godine ne bi bilo pokolja da je bila srpska država na ovim prostorima, zbog čega je RS sloboda, koju je srpski narod uvek želeo i koju je delio sa drugima.

- Kunem se sebi da nikada neću pomenuti imena tih zločinaca, jer im na taj način produžavamo život. Neka se zovu sotone, ali ne mogu se zvati ljudskim imenom i prezimenom - konstatovao je Dodik.

Napominjući da RS nedostaje još bolji i udobniji život, više posla, da se spreči odlazak mladih, Dodik je naglasio da, ipak, sve to ne smeta da se Republika voli.

Stoga je, kaže on, potrebno da se svi okupimo oko toga, bez velikih podela, jer Srpska danas nije podeljena, već je jedinstvena.

- RS je sigurna garancija i za Srbe i za sve druge vere koji žele ovde da žive. Njihov odnos prema RS će biti mera našeg odnosa prema njima - poručio je Dodik.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd