fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

Dodik najavio novi izveštaj o Srebrenici: Radiće ga najveći svetski autoriteti za ratne zločine

Foto: Profimedia
Obuhvataće i stradanje Srba

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će novi izveštaj o Srebrenici, koji će sačiniti najveći autoriteti u svetu koji se bave pitanjima ratnih zločina, obuhvatiti period od 1992. do 1995. godine i da će taj dokument uključiti i zločine koji su počinjeni nad Srbima.

Dodik je istakao da će sve što je tačno, što je vreme pokazalo da je tačno u izveštaju iz 2004. godine Komisije o događajima u Srebrenici ostati u novom izveštaju, ali je naglasio da nesumnjivo mora da se dodaju i mnoga mesta u kojima su pobijeni Srbi.

Srebrenica
Srebrenica
Foto: Profimedia

- Izveštaj o Srebrenici ne može da bude lociran na jednu sedmicu, nego mora da obuhvati period od 1992. do 1995. godine. Ako izdvojimo samo jednu sedmicu, naravno da se stiče pogrešan utisak o tome kao da Srebrenica nije postojala nikada pre toga - izjavio je Dodik novinarima u Bijeljini gde je prisustvovao obeležavanju slave grada Svetog Pantelejmona.

On je istakao da je to intencija, a ne da bi se reklo da nije bio zločin.

- Da bio je, ali u izveštaju ne piše da je bio zločin nad Srbima. Mi želimo da to kaže komisija koja želimo da bude međunarodna, da najveći autoriteti koji se se bave pitanjima ratnih zločina u svetu naprave izveštaj - istakao je Dodik.

On je rekao da će naredne sedmice biti popravljen sramni izveštaj Vlade iz 2004. godine, u kojem nema ničega, osim mnogo špekulativnih elemenata.

- To ne radimo da bismo osporili ono što je stvarni zločin, mi nikada nismo krili ljude koji su počinili zločin prema drugima, prema Bošnjacima bilo gde, jer bi to značilo da onda postoji kolektivni pristup tome svemu. To nije, ali taj izveštaj želi da napravi kolektivni pristup i odgovornost naroda, Republike Srpske pre svega - naglasio je Dodik.

Da li koristite usluge Nacionalne službe za zapošljavanje?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd