fbpx
Skip to main content
Dragan Brković

KRALJ STEČAJA I MILOV KUM! Ko je Dragan Brković, čovek koji je karijeru biznismena počeo kao prodavac auto delova

Foto: YoutubePrintscreen/Vijesti Online
Dragan Brković je kum aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznat je kao kralja stečaja.

Prema podacima "crne liste" poreskih dužnika koju je objavila Poreska uprava, "Vektra Jakić" i "Vektra Montenegro" u vlasništvu Brkovića, državi duguju 13,8 miliona evra, a ugovor o reprogramu je raskinut još 12. jula 2018 godine.

Potraga za balansiranim životom je moguća misija: Otkrijte male stvari koje će vas učiniti srećnim

Potraga za balansiranim životom je moguća misija: Otkrijte male stvari koje će vas učiniti srećnim

UHAPŠEN KUM MILA ĐUKANOVIĆA: Dragan Brković priveden zbog dobro poznate afere (FOTO)

UHAPŠEN KUM MILA ĐUKANOVIĆA: Dragan Brković priveden zbog dobro poznate afere (FOTO)

PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Sud BiH potvrdio optužnice za ratni zločin nad srpskim civilima!

PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Sud BiH potvrdio optužnice za ratni zločin nad srpskim civilima!

Brković je kum aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznat je kao kralja stečaja.

Karijeru "biznismena" počeo je kao prodavac auto delova. Onda su došle devedesete i sankcije tokom kojih je "otkrio" aluminijum. Logika biznisa bila je odveć prosta, i odveć podržana sa vrha: plaćao je KAP-u obezvređenim dinarima iz primarne emisije, a aluminijum prodavao za dolare, po tržišnoj ceni.

Posao je predstavljan kao herojski, jer se tako, kršeći sankcije, navodno, spašavao KAP. Spašavali su se, ipak, kumovi.

Brković je u eri privatizacije stekao imperiju - uzeo je stotine miliona evra kredita, zauzeo stotine hiljada kvadrata zemlje od planina do mora, desetine hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Postao je vlasnik mnogo čega: od Vektre Montenergo do Vektre Jakić, a privatizovao je nekoliko firmi - od HTP Boke, preko Rumijatransa i Moračatransa do Korporacije Jakić.

Upropastio kombinat Velimir Jakić

Značajno mesto u dugom nizu loših privatizacija u Crnoj Gori upravo zauzima primer nekad čuvenog Šumsko-industrijskog kombinata "Velimir Jakić", u Pljevljima, kada je ta kompanija došla u ruke Brkovića.

U kompaniji "Velimir Jakić", pre privatizacije, bilo je zaposleno oko 500 radnika.

Brkovićeva Vektra kupila je Jakić sredinom 2006. godine po veoma povoljnim uslovima. Za 1,6 miliona evra Brković je dobio kompaniju i koncesije na 30 godina. Pored privilegija, ustupaka, i velikih resursa Brković je uspevao da bude non-stop u minusu.

Dragan Brković
Foto: YoutubePrintscreen/Ministarstvo poljoprivrede

Kada je preuzimao Jakića, Brković je obećao višemilionske investicije i da će sačuvati radna mesta, a vreme je pokazalo da je od toga malo ostvareno.

Uništio biser Herceg Novog

Nekada najznačajnija kompanija u Herceg Novom hotelsko-turističko preduzeće "Boka" prodata je krajem 2007. godine Brkoviću, bliskom Đukanoviću, koji je ekspresno uništio jedan od bisera turističke ponude Crne Gore.

Uoči privatizacije, u kompaniji su bila zaposlena 222 radnika, dok je u vlasništvu turističkog kompleksa bilo preko 126 hiljada kvadrata zemljišta i blizu 50 hiljada kvadrata objekata, poput nekada prestižnih hotela "Plaža", "Tamaris" i "Igalo", ili restorana "Žanjice" na Luštici, te "Galeba" i "Levangera" u Novom. Svi turistički objekti nalaze se na atraktivnim lokacijama hercegnovskog zaliva.

Vredan turistički kompleks, prodat je po neuporedivo manjoj ceni nego što je bila njegova tržišna vrednost, a Vlada Crne Gore je sa kupcem zaključila štetan ugovor, kojim ga je favorizovala na račun javnog interesa.

HTP "Boka" je prodat za 22,2 miliona evra, odnosno za gotovo 50 miliona evra manje nego što je bio procenjen akcionarski kapital turističkog kompleksa.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
8 Beograd