fbpx
Skip to main content
Ostrog

EPISKOPSKI SAVET POBEDNIČKIM KOALICIJAMA: Formirajte Vladu, setite se žrtava koje je naš narod uložio u pobedu

Foto: Profimedia/ilustracija
Povodom aktuelne političke situacije i pregovora tri pobedničke koalicije vezano za formiranje nove vlasti u Crnoj Gori nakon pada trodecenijskog, bogoboračkog režima, oglasio se i Episkopski savet SPC u Crnoj Gori.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno.

- Sabrani u svetom manastiru Ostrogu, okupili smo se danas da zablagodarimo Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, kojem smo se zavetovali na junskom Trojičindanskom saboru u Podgorici i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji nas je okupio u Nikšiću, u decembru prošle godine i pred kim smo obnovili naš zavet čuvanja svetinja.

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Knežević: Tražimo da nam Krivokapić objasni zahteve Abazovića

Knežević: Tražimo da nam Krivokapić objasni zahteve Abazovića

NASTAVLJA SE CRNI BILANS: U poslednja 24 sata preminulo pet osoba u Severnoj Makedoniji od opakog koronavirusa

NASTAVLJA SE CRNI BILANS: U poslednja 24 sata preminulo pet osoba u Severnoj Makedoniji od opakog koronavirusa

Članovi Episkopskog saveta SPC Crne Gore izražavaju zahvalnost vernom narodu Crne Gore što je višemesečnim dostojanstvenim litijama istrajao u odbrani ljudske slobode, Crkve i njenih svetinja. Izražavamo divljenje i zahvalnost svima koji su u tom periodu stradali za svoju Crkvu, čime su pokazali da su dostojni potomci Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog.

Svim građanima Crne Gore želimo da čestitamo što su na izborima 30. avgusta pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovečnost, jer su pokazali i sebi i svetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se provede mirno i bez incidenata.

Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i posle 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao nameru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasleđe i opljačka crkvenu imovinu.

Zahvalnost i svima onima koji su odneli istorijsku pobedu za Crnu Goru i njen narod, ali i čestitke svima drugima koji su se dosledno borili za demokratizaciju Crne Gore.

Zato i danas, s ovog svetog mesta, apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumevanja i da budu svesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobedu.

Episkopski savet će i dalje nastavljati da se sastaje kao što se sastajao i pre krize oko usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti, baveći se svim pitanjima koja se tiču Crkve, prava i sloboda njenih vernika i unapređenja odnosa Crkve i države.

Crkva ostaje otvorena za sve vernike bez razlike, kao i za sve ljude dobre volje, grleći svakoga ljubavlju Božijom i rukovodeći se nadahnutom rečju Apostola Pavla: "Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovek) u Hristu Isusu." - zaključili su.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd