Skip to main content
Milorad Dodik

EVROPSKA UNIJA SAOPŠTILA USLOVE: Ovih 14 ključnih prioriteta BiH treba da ispuni za članstvo!

Foto: Profimedia
Evropska komisija je danas predstavila mišljenje o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te dala 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni.

Mišljenje je od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i Bosne i Hercegovine, potvrda da je EU predana da pruži smernice i podršku zemlji u provođenju neophodnih reformi na njenom putu ka evropskim integracijama. Mišljenje identifikuje 14 ključnih prioriteta koje država treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ključni prioriteti obuhvataju područja demokratije/funkcionalnosti, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave – osnove procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Analitički izveštaj, koji se takođe nalazi uz mišljenje, po prvi put, upoređuje situaciju u BiH sa standardima koji se primenjuju u zemljama članicama EU, uključujući pitanja kao što je unutrašnje tržište, javne nabavke, politika konkurentnosti, okoline, bezbednosti hrane i zaštite potrošača.

BAKIR NAGOVARAO DODIKA DA UĐE U NATO: Milorad ne prihvata ucene! Nema dogovora o formiranju vlasti u BiH!

BAKIR NAGOVARAO DODIKA DA UĐE U NATO: Milorad ne prihvata ucene! Nema dogovora o formiranju vlasti u BiH!

Pupovac NE DA NA SRBE: Hrvatska da smanji RATNU RETORIKU, vreme je za NOVE VETROVE BEZ OLUJA!

Pupovac NE DA NA SRBE: Hrvatska da smanji RATNU RETORIKU, vreme je za NOVE VETROVE BEZ OLUJA!

SRPSKA NEMA ALTERNATIVU! Zbog BEZBEDNOSNIH PRETNJI mora da bude formiran REZERVNI SASTAV

SRPSKA NEMA ALTERNATIVU! Zbog BEZBEDNOSNIH PRETNJI mora da bude formiran REZERVNI SASTAV

Mišljenje pruža čvrstu osnovu za diskusiju u Savetu Evropske unije, koja treba da donese odluku o narednim koracima na putu BiH ka Evropskoj uniji. S tim u vezi, ključno je da vlasti u BiH budu formirane na svim nivoima bez odlaganja.

Bosna i Hercegovina treba da uskladi svoj ustavni okvir sa evropskim standardima i osigura funkcionalnost svojih institucija kako bi mogla preuzeti obaveze u vezi sa Evropskom unijom. Iako je decentralizovana državna struktura kompatibilna sa članstvom u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina će trebati da reformiše svoje institucije kako bi bila spremna da efektivno učestvuje u procesu odlučivanja Evropske unije i u potpunosti provede acquis.

Bosna i Hercegovina treba da unapredi svoj izborni okvir i funkcionisanje pravosuđa. Takođe, treba osnažiti prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala uključujući pranje novca i terorizam, te obezbediti efektivno funkcionisanje sistema upravljanja granicom, migracijama i azila. Treba povećati zaštitu osnovnih prava svih građana, uključujući osiguranje odgovarajućeg okruženja za civilno društvo, pomirenje i zaštitu i inkluziju svih ranjivih grupa. Treba u potpunosti i provesti osnovne korake u reformi javne uprave.

Evropska unija
Foto: Profimedia

Rezultati provođenja obaveza Bosne i Hercegovine koje proističu iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju trebaju biti unapređeni, naročito u vezi sa uspostavljanjem Parlamentarnog odbora i pripreme državnog plana za usvajanje propisa Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti. Međutim, da bi postala funkcionalna tržišna ekonomija Bosna i Hercegovina treba obratiti posebnu pažnju ubrzanju svojih procedura za donošenje odluka i poboljšati poslovno okruženje, kao i efikasnost i transparentnost javnog sektora, naročito javnih preduzeća. Država treba da radi na uklanjanju prepreka za ispravno funkcionisanje tržišnih mehanizama kao što su slaba vladavina prava, značajno prisustvo birokratskih prepreka, korupcija, duge i preterano kompleksne administrativne procedure i veliku fragmentiranost unutrašnjeg tržišta zemlje.

Bosna i Hercegovina treba da usmeri posebnu pažnju na nizak kvalitet obrazovanja i nedovoljnu orjentisanost na potrebe tržišta, kvalitet fizičkog kapitala, kao što je nedovoljno razvijena transportna i energetska infrastruktura i sporo prilagođavanje privredne strukture zemlje, da bi se mogla srednjoročno nositi sa konkurentnim pritiskom i tržišnim silama unutar Unije.

MANDIĆ: Republika Srpska je zaslužila ime srpska Sparta (VIDEO)

MANDIĆ: Republika Srpska je zaslužila ime srpska Sparta (VIDEO)

"Braćo, na jedan poziv smo od vas!" Snažna podrška "Prave Crne Gore" za SRBE NA KOSOVU!

"Braćo, na jedan poziv smo od vas!" Snažna podrška "Prave Crne Gore" za SRBE NA KOSOVU!

"SDA ne može da deli lekcije, vodila je rat i stajala iza zločina! Zar Alijin sin drži predavanje o moralu!?" (VIDEO)

"SDA ne može da deli lekcije, vodila je rat i stajala iza zločina! Zar Alijin sin drži predavanje o moralu!?" (VIDEO)

Bosna i Hercegovina je, sveukupno gledajući, u ranoj fazi kada se radi o stepenu pripremljenosti za preuzimanje obaveza koje proizilaze iz članstva u Evropskoj uniji i treba u značajnoj meri da unapredi proces usklađivanja sa propisima Evropske unije i usvoji i provede relevantno zakonodavstvo.

Posebna pažnja se treba usmeriti na područja slobodnog protoka roba, prava na osnivanje i pružanje usluga, informacionog društva i medija, poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribolovstva, transportne politike, energije, ekonomske i monetarne politike, statitistike, socijalne politike i zapošljavanja, politike za preduzeća i industriju, regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata, obrazovanja i kulture, zaštite potrošača i zdravlja i finansijske kontrole.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd