fbpx
Skip to main content
Milo

(FOTO) AFERA ZA AFEROM! Javio se italijanski broker Matei: Milo uzimao kredite za državu, a pare stavljao na PRIVATNE RAČUNE!

Foto:Profimedia/ilustracija/in4s.net
Lažne garancije, neispoštovani dogovori, krediti uzeti u ime građana Crne Gore i njihovog navodnog ekonomskog razvoja, sume novca od kojih se običnom građaninu zavrti u glavi, samo su neki od skandala o kojima javnost ništa ne zna.

Afera "Koverta" tek je zagrebala po površini kriminal koji je u ime naroda činila Vlada Crne Gore.

Kako se kretala crnogorska "spoljna" politika zna se samo iz par "incidenata" kao što su optužnice protiv Mila Đukanovića, Dušanke Jeknić, Veselina Barovića u Bariju, kao i one protiv Đukanovića u Švajcarskoj. Sve je to, međutim, u Crnoj Gori stavljano pod tepih.

Deo istine o onome što se dešavalo devesetih godina u Crnoj Gori, iz kojeg se može videti kako su današnji bogataši stvarali svoj prvi kapital, otkrio je redaciji IN4S italijanski broker Oriano Matei.

SAMO U RUSIJI: Lada se zaglavila u snegu, a u pomoć je stigla KAMILA! (VIDEO)

Podsetimo, Matei je 1996. godine ima zadatak da za Crnu Goru obezbedi investicije. On je tada dobio garanciju od Vlade Crne Gore odnosno Ministarstva spoljnih poslova, na isplatu čak devet miliona dolara za svoje usluge. Novac je trebala da isplati tadašnja Podgorička banka, današnja Societe Generale Banka Montenegro.

Naime, date su tri vladine garancije, koje je potpisao Jeknić za nadoknadu brokera koji je pratio transakciju.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Foto: Profimedia

Vlada je tada, u ime ekonomskog razvoja Crne Gore u Švajcarskoj podigla kredit od astronomskih milijardu dolara. Građani naravno, od tog kredita nisu videli centa. Novac je otišao, sva je prilika, na privatne račune.

- Nikada nećete saznati na kojim se inostranim privatnim računima nalazi državni novac - kazao je ministar finansija Predrag Goranović decembra 1996. u crnogorskom parlamentu na prozivke opozicije da kaže šta se desilo sa novcem.

NOVA AMERIČKA PROVOKACIJA: Ratni brodovi SAD plovili opasno blizu KINESKIH OSTRVA

Garancije Podgoričke banke umesto Vlade Crne Gore

Vlada nije ispoštovala ni onog koji je posredovao u pronalaženju investicija, a to je upravo Matei. U dokumentu, koji nosi naziv Garancija, stoji kako je suma od devet miliona dolara naplativa od 31. jula 1997. godine.

Podgorička banka je potpisnik Garancije, ali nikada nije isplatila ono što je bila obavezna. I niko nikada za to nije odgovarao. Na Garanciji se u ime banke potpisala Radmila Savićević, tadašnji generalni direktor Podgoričke banke. Savićević ne samo da nije odgovarala, već je i napredovala, do člana Saveta Centralne banke, koju ovih dana takođe potresaju skandali.

Možda će se čitaoci pitati zašto je bila potrebna garancija? Garancija se obično daje usled sklapanja velikog posla, i njom se osigurava da će obaveze jedne strane iz ugovornog odnosa biti ispunjene. Drugim rečima, banka se putem bankarske garancije obavezuje da isplati određeni novčani iznos drugoj strani (korisniku garancije) iz ugovornog odnosa u slučaju da kompanija (u ovom slučaju Vlada Crne Gore) ne bude u stanju da ispuni svoje obaveze u propisanom periodu.

S obzirom da Vlada nije isplatila Mateia, to je morala da učini Podgorička banka. U Garanciji, čiju je kopiju redakciji portala IN4S dostavio Matei, jasno se vidi da je 12. jula 1996. godine Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore izdalo je garanciju od 9 miliona američkih dolara.

UBISTVO POLICAJCA BEGIĆA UZDRMALO SUHODOL: Meštani u strahu ne izlaze iz kuća, na prozore navukli zavese (VIDEO)

Garaciju je potpisao u ime Vlade Crne Gore ministar spoljnih poslova Janko Jeknić.

- Ja dole potpisani, za i u ime Vlade Republike Crne Gore, kao zvanično ovlašćeno lice ovim neopozivo i bezuslovno, preuzimam da platim u vezi ove garancije prema naredbi g. Oriana Mateia, korisnika ovog dokumenta, na dan dospeća sumu od 9 milona američkih dolara u zakonitoj valuti SAD nakon predstavljanja i predaje u kancelarijama Podgoričke banke sa sedištem u Podgorici, u Republici Crnoj Gori.

garancija
Foto: in4s.net

Kako se navodi u garanciji isplata je oslobođena bilo kakvih dodatnih naplata, nadoknada ranije ili kasnije nametnutih ili procenjenih od strane Vlade Crne Gore ili nekog političkog tela.

Garancijom će, navodi se u dokumentu, biti upravljano u skladu sa zakonom Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije.

- U slučaju izmirenja garancije pre datog roka ova garancija mora biti odmah poslata nama - navodi se u dokumentu.

Do izmirenja nikada nije došlo. Novac od milijardu dolara uzeli su zvaničnici Vlade i stavili na svoje privatne račune. Građane, u čije su ime podigli astronomski kredit ostavili do danas u sirotinji.

Ostaje otvoreno pitanje šta bi bilo sa Crnom Gorom da je novac zaista iskorišćen za ekonomski razvoj države. Ostaje nepoznato i koliko je drugih kredita podignuto, i koliko je drugih Oriana Mateia ostalo neisplaćeno.

POTPUNO UNIŠTEN AUTO: Vozač SKLIZNUO SA PUTA kod Bijelog Polja, ČETVORO TEŠKO POVREĐENO! (VIDEO)

Mateiu Vlada Crne Gore dužna 60 miliona dolara

Iako se danas zvanično tvrdi da Đukanovićevo bogatstvo iznosi oko 150 miliona evra, prema navodima Mateia, on je samo 1997. godine zaradio desetine miliona. Na dugovanje Vlade nije zaboravio, štaviše, kamata samo raste.

- Milo Đukanović je 1997. godine, zahvaljujući mom profesionalnom angažmanu na mandatu tadašnjeg fiducijara Vlade Crne Gore Entonija Apap Bolonje zaradio desetine miliona dolara. Ja do danas nisam isplaćen, a dugovanje Vlade Crne Gore prema meni dostiglo je cifru od 60 miliona dolara - kazao je redakciji IN4S Oriano Matei.

Do dana današnjeg još niko nije odgovarao za skandal oko ovog kredita, kao uostalom oko nijednog spornog poslovanja Vlade Crne Gore.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
30 Beograd