fbpx
Skip to main content
Foto:Profimedia

DRAMA ZBOG IZGUBLJENE LIČNE KARTE: Sklapao ugovore umesto Hrvata, sada duguje stotine evra

Foto: Profimedia
Krivična prijava biće podneta nadležnom državnom pravobranilaštvu

Čakovečka policija primila je krivičnu prijavu od 28-godišnjaka zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena upotreba ličnih podataka na štetu mladića.

Dobijena prijava i do sada sprovedeno kriminalističko istraživanje pokazuju da je početkom ove godine nepoznati počinilac nezakonito koristio njegove lične podatke do kojih je došao pronalaskom izgubljene lične karte.

STRAVIČNA NESREĆA: Mladić pakovao alat u gepek pa ga auto priklještio uz zid

STRAVIČNA NESREĆA: Mladić pakovao alat u gepek pa ga auto priklještio uz zid

UŽAS NADOMAK TREBINJA: Aktivirana eksplozivna naprava, ima nastradalih

UŽAS NADOMAK TREBINJA: Aktivirana eksplozivna naprava, ima nastradalih

RASKOL U DPS: Pred izbore u Nikšiću intrige i izdaje preplavile Milovu partiju, preti im potpuni krah 

RASKOL U DPS: Pred izbore u Nikšiću intrige i izdaje preplavile Milovu partiju, preti im potpuni krah 

Uz pomoć nelegalno prikupljenih ličnih podataka, počinitelj je sklopio pretplatne ugovore sa nekoliko teleoperatera, oštetivši tako 28-godišnjaka za stotine evra.

Krivična istraga se nastavlja u cilju utvrđivanja svih relevantnih okolnosti ovog opisanog krivičnog dela i otkrivanja počinioca.

Krivična prijava biće podneta nadležnom državnom pravobranilaštvu zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena upotreba podataka o ličnosti.

Jedan od najčešćih oblika zloupotrebe ličnih podataka je prevara u kojoj počinioci sklapaju lažne ugovore sa teleoperatorom u ime žrtve od koje su prethodno nezakonito prikupljali lične podatke.

Policija je zbog toga ponovo upozorila građane da sa ličnim podacima postupaju posebno pažljivo, odgovorno i savesno i da ih ne prenose nepoznatim osobama, posebno ne putem Interneta.

Građanima se savetuje da nikome ne daju lična dokumenta i druge podatke pre nego što se uvere da se radi o službenoj ili drugoj nadležnoj osobi, na primer zaposlenima u HEP-u, dimnjačarima, policajcima...

Savetuju da u svakom slučaju zatraže službenu ličnu kartu ili neki drugi dokument radi upoređivanja podataka i da kod nadležne službe provere da li su te osobe njihovi zaposleni.

Takođe savetuju građane da ne potpisuju razne dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj i da te podatke učine nečitkim pre bacanja starih dokumenata, računa i drugog materijala sa ličnim podacima.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd