fbpx
Skip to main content
Foto:Profimedia

DRAMA ZBOG IZGUBLJENE LIČNE KARTE: Sklapao ugovore umesto Hrvata, sada duguje stotine evra

Foto: Profimedia
Krivična prijava biće podneta nadležnom državnom pravobranilaštvu

Čakovečka policija primila je krivičnu prijavu od 28-godišnjaka zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena upotreba ličnih podataka na štetu mladića.

Dobijena prijava i do sada sprovedeno kriminalističko istraživanje pokazuju da je početkom ove godine nepoznati počinilac nezakonito koristio njegove lične podatke do kojih je došao pronalaskom izgubljene lične karte.

STRAVIČNA NESREĆA: Mladić pakovao alat u gepek pa ga auto priklještio uz zid

STRAVIČNA NESREĆA: Mladić pakovao alat u gepek pa ga auto priklještio uz zid

UŽAS NADOMAK TREBINJA: Aktivirana eksplozivna naprava, ima nastradalih

UŽAS NADOMAK TREBINJA: Aktivirana eksplozivna naprava, ima nastradalih

RASKOL U DPS: Pred izbore u Nikšiću intrige i izdaje preplavile Milovu partiju, preti im potpuni krah 

RASKOL U DPS: Pred izbore u Nikšiću intrige i izdaje preplavile Milovu partiju, preti im potpuni krah 

Uz pomoć nelegalno prikupljenih ličnih podataka, počinitelj je sklopio pretplatne ugovore sa nekoliko teleoperatera, oštetivši tako 28-godišnjaka za stotine evra.

Krivična istraga se nastavlja u cilju utvrđivanja svih relevantnih okolnosti ovog opisanog krivičnog dela i otkrivanja počinioca.

Krivična prijava biće podneta nadležnom državnom pravobranilaštvu zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena upotreba podataka o ličnosti.

Jedan od najčešćih oblika zloupotrebe ličnih podataka je prevara u kojoj počinioci sklapaju lažne ugovore sa teleoperatorom u ime žrtve od koje su prethodno nezakonito prikupljali lične podatke.

Policija je zbog toga ponovo upozorila građane da sa ličnim podacima postupaju posebno pažljivo, odgovorno i savesno i da ih ne prenose nepoznatim osobama, posebno ne putem Interneta.

Građanima se savetuje da nikome ne daju lična dokumenta i druge podatke pre nego što se uvere da se radi o službenoj ili drugoj nadležnoj osobi, na primer zaposlenima u HEP-u, dimnjačarima, policajcima...

Savetuju da u svakom slučaju zatraže službenu ličnu kartu ili neki drugi dokument radi upoređivanja podataka i da kod nadležne službe provere da li su te osobe njihovi zaposleni.

Takođe savetuju građane da ne potpisuju razne dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj i da te podatke učine nečitkim pre bacanja starih dokumenata, računa i drugog materijala sa ličnim podacima.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd