fbpx
Skip to main content
Zoran Zaev

FRAZE O POMIRENJU, NI REČ O REFERENDUMU: Prvo obraćanje Zaeva posle ustavnih amandmana (VIDEO)

Foto: Profimedia
Republika Severna Makedonija postaje "globalna država" na međunarodnoj sceni, rame uz rame sa evropskim vršnjacima, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev na prvoj konferenciji za novinare posle usvajanja ustavnih izmena u Sobranju.

On očekuje i da će Parlament Grčke prepoznati svoju istorijsku ulogu u ovom trenutku.

Sprema se državni udar u Makedoniji? Zaev pod pritiskom CIA hapsi IVANOVA?!

Zaev je rekao i da će odluka o ustavnim promenama koje predviđaju promenu imena zemlje u Severna Makedonija danas biti objavljeni u Službenom glasniku, a da će početkom iduće sedmice Grčka biti obaveštena da je Makedonija ispunila obaveze iz Prespanskog sporazuma.

Zaev je rekao i da "za ustavne amandmane nije potreban potpis predsednika Đorđa Ivanova".

- Hvala Bogu, nije potreban potpis Ivanova - rekao je Zaev i dodao da je Parlament u petak zajedno sa ustavnim amandmanima doneo odluku o proglašenju tih amandmana i ustavnog zakona.

- Razumem gorčinu koja postoji kod građana, ali moramo to da ostavimo u prošlosti i ponosno da gledamo u budućnost. Otvorili smo perspektivu za novu Republiku Severnu Makedoniju, članicu evropske porodice. Postaćemo punopravna članica u dve najveće svetske organizacije kao nezavisna i ponosna zemlja. Naš ulazak u NATO je već u toku i biće ubrzan. Ovih dana sa našim prijateljem Grčkom ćemo odbaciti izolaciju i nerazumevanje i zajednički ćemo potvrditi ovo istorijsko rešenje. Ubeđen sam da će poslanici u Parlamentu Grčke prepoznati svoju veliku ulogu u ovom istorijskom trenutku i ubeđen sam da će naš prijatelj Grčka ratifikovati Prespanski sporazum i biti prva država koja je potpisala protokol za ulazak Makedonije u NATO - istakao je Zaev.

On je takođe prokomentarisao zahteve opozicionog VMRO-DPMNE za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, navodeći da vlast ozbiljno razmišlja o tom zahtevu opozicije.

- Mickoski traži izbore, ali moli se da vlast to ne prihvati - konstatovao je Zaev i dodao da će to pitanje biti otvoreno u njegovoj partiji i nakon donošenja odluke javnost će biti obaveštena.

On je na konferenciji za novinare, koja je trajala duže od sat vremena, otvorio i temu pomirenja u makedonskom društvu.

- Mladi moraju da se pomire, i mladi u VMRO-DPMNE i SDSM, i mladi Albanci i Makedonci - rekao je Zaev.

- Nije nam potreban politički rat i zato šaljemo poruku mladima kako da se ponašaju, jer je pomirenje zdravo i potrebno Makedoniji - tvrdi on.

Zaev je rekao"da nas ima jedan milion i da je vreme da se pomirimo".

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd