Skip to main content
Hrvati, a u stvari Srbi

"Geni, geni kameni"... Srpska krv je u meni! Poznati istoričar otkriva ko su Hrvati koji kriju da su Srbi

Foto: SD/ilustracija
Dobro upamtite reči velikog stručnjaka

Na čelu su hrvatskih državnih organa, igraju za hrvatsku reprezentaciju, omiljene su estradne zvezde u Lijepoj njihovoj, diče se hrvaštvom, a zapravo su – Srbi.

Fudbaleri Luka Modrić, Mario Mandžukić, Danijel Subašić, Ivan Rakitić, Dario Srna, teniser Goran Ivanišević, političari Stjepan Mesić, Zoran Milanović, Jadranka Kosor, Branko Grčić, kao i pevači Doris Dragović, Oliver Dragojević, Severina Vučković, Marko Perković Thompson, Danijel Popović, Boris Novković... Sva ta navodno hrvatska imena su srpska.

Danijel Subašić
Danijel Subašić
Foto: Profimedia

Odrekli se krsne slave

Nečiji preci branili su srpske gradove, a nečiji potpisivali pravoslavne dokumente, slavili Svetog Luku i Đurđevdan. To za Srpski telegraf ističe istoričar i etnolog Božidar Kljajević, stručnjak koji se 44 godine bavi istraživanjem rodoslova i koji je napisao nekoliko knjiga o poreklu Srba.

- Modrići su se doselili iz Bosne u 17. veku u Split, Šibenik, Zadar. Bili su potpisnici pravoslavnog dokumenta Dalmatinaca Mletačkom senatu 1759. godine. Još uvek ih ima u Bosni, a u Liku su prešli oko 1900. godine – ističe Kljajević.

On dodaje i da su fudbaleri Mario Mandžukić i Ivan Rakitić od jako visokog plemićkog roda, koji je nekada slavio slavu Svetog Luku, te da je pripadao plemenu Nikšića.

Mario Mandžukić
Mario Mandžukić
Foto: Profimedia

Oni imaju rođake po Srbiji. Jedna grupa je ostala na teritoriji današnje srpske zemlje, a druga otišla preko Hercegovine – navodi Kljajević.

Poznato je i da bivši hrvatski teniser Goran Ivanišević ima srpske pretke.

- Ivanišević je potomak plemićke porodice Borojevića. Pravoslavnih Ivaniševića danas ima u Boki u Crnoj Gori. Njihov predak Ivan Borojević je 1388. godine branio Niš od Turaka, bio gradonačelnik tog grada – dodaje istoričar.

Zoran Milanović
Zoran Milanović
Foto: Profimedia

I premijer Srbin

Kljajević objašnjava i poreklo fudbalera Darija Srne.

- Srne vode poreklo od srpskog plemićkog roda Mališevci – staro plemićko bratstvo, živelo u selu Malina, na putu Trebinje – Bileća, a kasnije su se proširili i na druga sela.

Video ispod: Pesma M.P. Tompsona - "Geni, geni kameni" u kojoj peva o "slavnom hrvatskom poreklu i narodu" i o "plavoj hrvatskoj krvi".

Nekadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović takođe ima srpsko poreklo jer je, prema Kljajićevim rečima, Milanoviće 1690. godine doveo ni manje ni više nego Srbin Jovan Drakulić. Stjepan Mesić je isto Srbin i to iz Bosne. Njegovi preci su nekada slavili Đurđevdan, pre no što su prešli u katoličanstvo.

- I Rade Šerbedžija je Srbin, ali mislim da to nikada nije krio. Pronašao sam podatak da je to prezime nekad glasilo Serbedžija, od reči Serb, što znači Srbin – ističe istoričar i dodaje da ni hrvatska pevačica Doris Dragović zapravo nije Hrvatica.

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Foto: Profimedia

- Dragovići su Srbi koji slave Svetog Nikolu i Svetog Đorđa. Po plemenskom predanju, potomci su Predojevića, koji su se u Dalmaciju doselili iz Zete – objašnjava on.

Arsen Dedić je iz srpske porodice iz Šibenika. Majka je jednog sina poslala kod jednog brata, a drugog kod drugog, jedan je otišao u Beograd, a drugi, Arsen, u Zagreb. On je Srbin svakako. I preci Zdravka Mamića, vlasnika Dinama, bili su pravoslavci koji su slavili Svetog Nikolu.

Predsednik Veritasa Savo Štrbac navodi za Srpski telegraf da težak položaj Srba u Hrvatskoj njih tera da se skrivaju iza pokatoličenog plašta.

Kriju se zbog straha

- Srbi u Hrvatskoj svoje poreklo kriju zbog jakog uticaja sredine, jer u toj zemlji možete biti šta god hoćete, samo ne Srbin i pravoslavac. Jaka je antisrpska indoktrinacija, koja počinje još u dečjem uzrastu. Prihvata se da se ne bi stvarali problemi zbog kojih bi mogle i glave da lete, a često se to radi zbog očuvanja imovine i stečenog statusa. Nisam sklon da osuđujem te ljude, jer je život i položaj Srba u Hrvatskoj odavno težak i to se ništa bitno ne menja već vekovima – ističe Štrbac.

Ilustrujući drastičan primer prećutkivanja srpskog porekla, Štrbac navodi susret sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

- Njegov rođeni stric živeo je u Beogradu i na sahrani tog čoveka, koja je bila po pravoslavnim običajima, sreo sam Zorana. Prišao sam mu i upitao sam ga da li zna kada je njegova porodica prešla u katoličanstvo. Milanović mi je tada rekao da mu nije poznato, ali da mu to i nije toliko važno – priseća se Štrbac.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd