fbpx
Skip to main content
korona virus

GORAN ZARAZIO CELU PORODICU KORONOM Ono što je prethodilo sve je ostavilo u NEVERICI

Foto: Profimedia
Muškarac je zarazio celu svoju porodicu korona virusom

Muškarac iz Splita je tri puta za nedelju dana uradio kućni test na korona virus i svaki put je bio negativan. Tek kada su njegovi ukućani dobili simptome, došao je na red za PCR test i saznao da je zapravo pozitivan na korona virus.

OTKRIVENO KO NA SNIMKU KAŽE "HAJDE SAD, USTANI" Evo šta stoji iza ŠOKANTNOG DETALJA na videu gde je Matej

OTKRIVENO KO NA SNIMKU KAŽE "HAJDE SAD, USTANI" Evo šta stoji iza ŠOKANTNOG DETALJA na videu gde je Matej

"OMIKRON UOPŠTE NIJE NAIVAN, BILO JE ČUPAVO" Ispovest doktora beogradske bolnice iz CRVENE ZONE koji se zarazio virusom

"OMIKRON UOPŠTE NIJE NAIVAN, BILO JE ČUPAVO" Ispovest doktora beogradske bolnice iz CRVENE ZONE koji se zarazio virusom

SRPSKA POLICIJA ODUZELA PASOŠ MATEJEVOJ PRIJATELJICI IZ SPLITA! Sa njom je komunicirao KOBNE NOĆI - zabranjeno joj da napusti Srbiju

SRPSKA POLICIJA ODUZELA PASOŠ MATEJEVOJ PRIJATELJICI IZ SPLITA! Sa njom je komunicirao KOBNE NOĆI - zabranjeno joj da napusti Srbiju

- Budući sam bio u društvu gde je jedna osoba bila pozitivna na kovid, odlučio sam da se testiram iako nisam imao nikakve simptome. U roku od šest dana testirao sam se tri puta kući s brzim antigenskim testom. Svaki put pojavila se samo jedna crtica. Bio sam negativan - rekao je Goran R. iz Splita za Slobodnu Dalmaciju.

Za par dana je počeo da oseća bol u sinusima, ali se, kako je rekao pouzdao u testove i zaključio kako je to prehlada koja nema veze s kovidom.

- Tek kad su svi moji ukućani počeli da šmrču i žale se na grlobolju i glavobolju, došao sam na red za PCR test. I on je naravno bio pozitivan, a u međuvremenu sam zarazio sina, suprugu i taštu jer sam bio uveren da nisam pokupio virus. Oni su za razliku od mene bili odmah pozitivni i na brzom testu, i imali su vidljive simptome i temperaturu iznad 38. Osim sina svi smo vakcinisani, tašta je primila i buster dozu - ispričao je tridesetogodišnji Goran R. iz Splita nezadovoljan što je čak na tri antigenska testa od tri različita proizvođača, uprkos zarazi, bio negativan.

- Kućni test mi je dao lažnu sigurnost, da sam odmah išao na PCR ne bi zarazio sve ukućane jer bih znao da sam pozitivan - kaže ovaj Splićanin.

Nije on jedini slučaj kog je brzi antigenski test (BAT) zavarao. Gotovo svi oni koji su se žalili na nepouzdanost BAT testa nisu imali izražene simptome kovida. Ipak, iako su bili bez simptoma širili su dalje zarazu.

Testiranje
Foto: Profimedia/ilustracija

Brzim antigenskim testovima pomoću dijagnostičkih antitela detektuje se karakteristični protein virusa SARS-CoV-2 u uzorku. Na istom su tom principu testovi koje sami radite kod kuće i oni koje sad obavljaju lekari u ambulanti.

Razlika između kućnog i antigenskog testa u ambulanti je jedino u tome što kući sami uzimate uzorak, a u ambulanti to radi medicinsko osoblje. No, taj detalj nije nevažan jer često greška u rezultatu testa može biti zbog loše uzetog uzorka, odnosno zbog toga jer niste dovoljno duboko gurnuli štapić u nos i unutra ga okretali te pričekali par sekundi da štapić povuče stanične elemente.

Druga je greška ako se test radi prerano, dok još nemate jačih simptoma. U uputstvima osobama koje su u izolaciji HZJZ preporučuje da se njihovi ukućani brzim testom testiraju tek između petog i sedmog dana nakon bliskog kontakta.

Kod PCR testa pak, u laboratoriju se polimeraznom lančanom reakcijom traži genetski materijal virusa SARS CoV-2 i jako male količine virusa dovoljne za pozitivan rezultat testa.

Kad se na BAT testu pojave dve crtice tu nema lažno pozitivnih rezultata, to je sigurno potvrđena korona.

Ako je test negativan, a vi se ne osećate dobro, svakako ga ponavljajte više puta, ili odmah uradite PCR.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd