Utorak 19. mar 2024.
Zemljotres

"HNB" UPOZORAVA GRAĐANE! Pojedinci mešetare i nude čudne kredite nesrećnim ljudima sa Banije

Foto: Profimedia
Putem društvenih mreža građanima područja pogođenih zemljotresom nude se neregulisani zajmovi, koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika.

Hrvatska narodna banka upozorava građane na opasnost takvog načina zaduživanja jer su uslovi i cijžžena često za zajmoprimca mnogo nepovoljniji od uslova iz ponude regulisanih kreditora, navela je HNB.

Ispunjenje ovogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

Ispunjenje ovogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

"ZAPUŠTENA BANIJA SE MORA OBNOVITI!" Evropski parlament stao iz razrušenih domova

"ZAPUŠTENA BANIJA SE MORA OBNOVITI!" Evropski parlament stao iz razrušenih domova

SVAKI NOVI POTRES NA BANIJI DODATNO URUŠAVA OBJEKTE: Otkriveno koliko je kućica i kontejnera dosad postavljeno

SVAKI NOVI POTRES NA BANIJI DODATNO URUŠAVA OBJEKTE: Otkriveno koliko je kućica i kontejnera dosad postavljeno

Neregulisane zajmove, objašnjavaju u HNB-u, odlikuje nejasan identitet poverioca i nepažljivo sastavljena ponuda koja ostavlja utisak lošeg prevoda na hrvatski jezik bez potpunih podataka uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili detalje ugovora, a u slučaju da se zatraže dodatne informacije, ponuđač izbegava davanje preciznog odgovora.

HNB ističe da su potrošači koji se odlučuju za takve kredite izloženi različitim rizicima, i to finansijskom riziku gubitka novca i pre potpisivanja ugovora, otplaćivanja kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili dobijanja kredita manjeg od očekivanog, kao i rizicima prevara i manipulacija ličnim podacima, jer postupak kreditiranja zahteva lične podatke bez objašnjavanja svrhe prikupljanja, obrade i čuvanja ovih podataka, povećavajući na taj način rizike povezane sa krađom identiteta ili posledičnom prevarom.

zemljotres Hrvatska
Foto: Profimedia

- Kako bismo osigurali da potrošači prilikom razmatranja mogućnosti ugovaranja kredita uzimaju u obzir ponude institucija pod nadzorom HNB-a, skrećemo pažnju na zakonske odredbe koje se odnose na jasne i transparentne informacije potrošačima putem predugovornih podataka o imenu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim karakteristikama i ukupnoj ceni finansijske usluge, ključne odredbe ugovora, način rešavanja sporova i pravo na jednostrani raskid (Zakon o zaštiti potrošača).

- Pored toga, pre ugovaranja kredita, regulisane institucije dužne su da potrošaču obezbede evropski standardizovani obrazac informacija u kojem se jasno prikazuju podaci o glavnim karakteristikama traženog kredita, kamatnoj stopi i ostalim troškovima, učestalosti i broju uplata, simulaciji u slučaju nepovoljnog kretanja kursa za 20 odsto. je zajam u valuti ili povezan valutnom klauzulom i nizom drugih korisnih informacija.

Hrvatska
Hrvatsla
Foto: Profimedia

- Zbog svog standardizovanog oblika i obima informacija, Evropski standardizovani informativni obrazac omogućava bolje informisanje potrošača i mogućnost upoređivanja uslova u ponudi zajmova iste vrste".

- Ponude koje ne sadrže navedene podatke ili u okviru kojih nije moguće dobiti te podatke ni na lični zahtev, rizične su za potrošača - upozorava HNB

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd