fbpx
Skip to main content
Andrej Plenković

HRVATI IZABRALI SRBINA: Plenković otkrio koji simboli će biti na evrima - svojataju našeg čoveka (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Ključno je bilo da motiv predstavlja Hrvatsku?

Andrej Plenković na pres konferenciji upitan je da li može da otkrije koji će hrvatski simboli biti na kovanicama evra. Premijer Hrvatske se malo dvoumio da li će odgovoriti, ali na kraju je ipak otkrio.

BOKI 13 IPAK OSUĐEN: Potvrđene zatvorske kazne za aferu "REKET", evo koliko godina će provesti iza rešetaka

BOKI 13 IPAK OSUĐEN: Potvrđene zatvorske kazne za aferu "REKET", evo koliko godina će provesti iza rešetaka

NIJE HTELA DA BUDE SA NJIM, A ON TVRDIO DA ĆE JOJ UBITI PORODICU: Banjalučanin (18) uhapšen zbog stravičnih PRETNJI

NIJE HTELA DA BUDE SA NJIM, A ON TVRDIO DA ĆE JOJ UBITI PORODICU: Banjalučanin (18) uhapšen zbog stravičnih PRETNJI

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO JUGOSLAVIJU: Priča o seoskoj lepotici koja je rasporila trudnicu i uzela joj bebu

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO JUGOSLAVIJU: Priča o seoskoj lepotici koja je rasporila trudnicu i uzela joj bebu

- Pre toga samo bih rekao da ćemo učiniti sve da ispunimo kriterijume da uđemo u evrozonu 2023. Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, pa tako i mi - rekao je.

- Iskristali su se sledeći predlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom - karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica - rekao je Plenković.

- Nikola Tesla je došao na temelju internetske ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku.

Iz HNB-a navode da su osnovni kriterijumi za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno od regionalne pripadnosti, dobi, svetonazoru ili političkom opredeljenju te njegova delotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti.

Nikola Tesla
Foto: Profimedia/ilustracija

Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.

Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okruženju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Naposletku, dodaju, tu je i kriterijum konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novim valutom, evrom.

U finalnoj odluci Komisija za novac u svom se odabiru rukovodila i ocenama motiva građana koji su sudelovali u odabiru nacionalne stranice evrokovanica u veb anketi na stranici euro.hr i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1000 građana. Motivi koje su građani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, kaže se u saopštenju.

Svoje ocene u veb anketi dalo je gotovo 50 hiljada građana, a svaki motiv građani su imali prilike da ocene na skali ocena od jedan od pet (odnosno ocenama u rasponu od "uopšte mi se ne sviđa" do "najviše mi se sviđa"). Takođe su mogli da predlože po jedan dodatni motiv u skladu s vlastitim stavom o tome koji bi motiv najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica.

Najveću prosečnu ocenu dobila je šahovnica, sledi geografska karta Hrvatske, glagoljica, kuna te Dubrovnik, pri čemu je potonji motiv bio bitno slabije ocenjen u odnosu na druge motive, navode iz HNB-a.

Građani su pritom izneli više od 11.000 slobodnih predloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle. Pojedinačno je Teslu predložilo 2599 građana, što čini više od 20 posto svih predloga, odnosno Tesla je dobio 2,5 puta više glasova nego drugo rangirani predlog.

U okviru istraživanja javnog mnenja na uzorku od 1000 građana, pak, najveću prosečnu ocenu je dobila šahovnica, potom sledi geografska karta Hrvatske, Dubrovnik, glagoljica te kuna, pri čemu su potonja tri motiva bila vrlo izjednačena. U toj je telefonskoj anketi svega 300 građana iznelo svoje predloge motiva, a uz Plitvička jezera i prirodne lepote Hrvatske, građani su takođe naveli Nikolu Teslu kao mogući motiv za nacionalnu stranu evrokovanica.

Na temelju odabranih motiva HNB će početkom avgusta objaviti otvoreni natečaj za izradu idejnog rešenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca eura. Grafički oblikovane motive nacionalne strane kovanica eura HNB će sredinom oktobra ove godine poslati Evropskoj komisiji i Veću Evropske unije, odnosno na odobrenje svim članicama evropodručja, ističe se u saopštenju.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Veća EU-a da Hrvatska uvodi evro.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd