fbpx
Skip to main content
Komšić, Milanović

MILANOVIĆ I KOMŠIĆ PONOVO U KLINČU: Varnice između Hrvatske i BiH, Dejtonski sporazum pravi razdor među Hrvatima

Foto: Profimedia/Youtube/ Printscreen
Lukav pozez komšija ipak nije prošao.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izrazio je danas zadovoljstvo što je u završnom dokument Samita NATO, u delu koji govori o Bosni i Hercegovini, pomenut Dejtonski sporazum, ali je iskazao i zabrinutost zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.

- Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga i kako je moguće da jedan, ne baš mali broj država sabotira, otvoreno opstruiše, onemogućava da se u pasus o BiH uopšte spomene Dejtonski sporazum, kao da je to nešto otrovno - rekao je Milanović.

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

"IZBEGAVAJTE RETORIKU PODELA" NATO se oglasio o Bosni i Hercegovini - evo šta su im jasno poručili (FOTO)

"IZBEGAVAJTE RETORIKU PODELA" NATO se oglasio o Bosni i Hercegovini - evo šta su im jasno poručili (FOTO)

NATO UVAŽIO HRVATSKI "ULTIMATUM"? Milanović bio izričit po pitanju BiH, Alijansa mu izašla u susret

NATO UVAŽIO HRVATSKI "ULTIMATUM"? Milanović bio izričit po pitanju BiH, Alijansa mu izašla u susret

Kako prenose mediji, on je dodao da je u poslednjem trenutku uspeo to da ubaci.

- Da to nisam napravio imali bismo deklaraciju koju kao da je pisao neki zagovornik takovzane građanske BiH, što zvuči jako plemenito, ali je ustvari podvala - izjavio je predsednik Hrvatske.

Milanović je istakao da ce hrvatska diplomatija morati, kako se ovo ne bi ponovilo, da "iskopa" zašto postoji tolika opstrukcija prema Dejtonu.

Zoran Milanović
Zoran Milanović
Foto: Profimedia

- Ovo me upućuje ne jedini mogući zaključak da neki imaju nekakve kreativne planove s BiH. E, tu će se Hrvatska pitati, pitaće se i bosanski Srbi, nisu bili naši saveznici u ratu, bili su neprijatelji, Bošnjaci su ipak bili saveznici u najvećem delu vremena, ali ono što mene zanima u BiH, celovitoj, neokrnjenoj, jedinstvenoj i to nikada ne dovodim u pitanje, jeste sudbina i temeljna državna glasačka i gradanjska prava bosansko-hercegovačkih Hrvata, koji su skoro svi hrvatski državljani - dodao je on.

Komsic:NATO odbacio konstitutivnost, jer nije po standardima

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocenio je večeras da to što u završni dokument samita NATO nije ušla formulacija "konstitutivnost naroda u BiH", kao što je tražio hrvatski predsednik Zoran Milanović, govori o tome da je taj koncept "suprotan NATO i EU standardima".

Komšić navodi da se u deklaraciji ne pominje konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali i da je to "još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni'', prenose mediji.

- Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku evroatlanskim reformskim procesima - rekao je Komšić.

Samtra da je podrška Dejtonskom sporazumu u Deklaraciji, na čemu je Hrvatska takođe insistirala, očekivana, konstantna i da nije nikakva novost.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
24 Beograd