fbpx
Skip to main content
špijun

HRVATIMA SE OPET PRIVIĐA VELIKOSRPSKI NACIONALIZAM: Objavljen izveštaj njihovih obaveštajaca, za sve krive Srbe

Foto: Profimedia/ilustracija
Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) u izveštaju za prošlu godinu navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske nestabilne i tvrdi da su u pojedinim državama "i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma".

Kako se tvrdi u izveštaju, taj "velikosrpski ekstremizam" manifestuje se negiranjem teritorijalne celovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske, ali i, kako se navodi, "drugih država susedstva, poput Kosova, BiH i Crne Gore".

Tvrdi se i da "velikosrpski ekstremizam promoviše i poruke protiv širenja Evropske unije i NATO-a na jugoistok Evrope, uz isticanje privrženosti Rusiji".

KONAČNO UGAŠEN STRAVIČAN POŽAR U MOSTARU: Borba je trajala 17 sati (FOTO)

KONAČNO UGAŠEN STRAVIČAN POŽAR U MOSTARU: Borba je trajala 17 sati (FOTO)

Novi detalji spaljivanja Srpkinje u Herceg Novom: Šta se vidi sa Ljiljaninog bankovnog računa 

Novi detalji spaljivanja Srpkinje u Herceg Novom: Šta se vidi sa Ljiljaninog bankovnog računa 

DANAS U PODGORICI PREGOVORI TRI KOALICIJE: Krivokapić, Bečić i Abazović za istim stolom, a evo šta je tema razgovora

DANAS U PODGORICI PREGOVORI TRI KOALICIJE: Krivokapić, Bečić i Abazović za istim stolom, a evo šta je tema razgovora

- Ovaj ekstremizam se javno manifestuje kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenjem drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli - navodi se u izveštaju.

Što se tiče Crne Gore, SOA ocenjuje da situaciju u toj zemlji obeležava društveni rascep između "prozapadnih suverenističkih snaga" i "prosrpskih snaga" koje su, kako tvrdi, "ujedno protiv članstva Crne Gore u NATO i za snažnije vezanje Crne Gore uz Rusiju".

U izveštaju se navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske i dalje nestabilne i da su ta područja još opterećena brojnim bezbednosnim, političkim, ekonomskim i društvenim izazovima.

Tvrdi se i da verski i nacionalni ekstremizam i dalje opterećuje društva država jugoistočnog susedstva Hrvatske.

- Radikalno tumačenje islama u državama jugoistočnog susedstva i dalje je prisutno. Postojanje enklava u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, predstavlja bezbednosni rizik - ocenjuje SOA.

Kako navodi, dodatni bezbednosni rizik predstavlja i povratak "džihadista" iz Sirije/Iraka u matične države od kojih su brojni na ratište, kako navodi, otipli iz navedenih enklava.

U izveštaju se upozorava da bi ove dve pojave mogle da utiču na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama.

SOA tvrdi da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj, ali ne navode konkretno o kome je reč, već samo da je reč o "državama koje s RH imaju otvorena pitanja ili ju vide kao suparnika ili sigurnosno-politički izazov".

Na osnovu toga, navodi se da je jasno o kome je reč, ali isto tako ne precizira svoj zaključak.

SOA navodi i da položaj Hrvata u BiH u političkom smislu obeležava nastojanje da se ispune svi elementi koji ga čine konstitutivnim narodom i da se postigne, ustavom BiH predviđena, puna jednakopravnost s ostala dva naroda.

Srbija, Hrvatska
Foto: Profimedia/ilustracija

Tvrdi i da su, uz političke okolnosti, Hrvati u BiH suočeni s trendom ekonomskog iseljavanja čime je, kako se navodi, ugrožen i njihov fizički opstanak u BiH, a time i multietnički karakter BiH.

Ističe se da se znatno povećava broj migranata na balkanskoj ruti, a da najveći broj migranata do EU nastoji da dođe preko teritorija BiH.

Prema podacima Fronteksa, tokom 2019. godine na balkanskoj ruti je detektovano više od 82.000 ilegalnih migranata, odnosno oko 46 odsto više nego godinu ranije, ističe se u izveštaju.

Ocenjuje se i da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj stabilna i ističe da u 2019. godine nije bilo događaja ni pojava koji bi značajnije ugrozili bezbednosne prilike u zemlji.

Navodi se i da trenutno ne postoje naznake ni vidljivi potencijali značajnije destabilizacije bezbednosnih prilika.

SOA navodi i da je opasnost od terorizma u Hrvatskoj niska, a da najveći rizik po pitanju terorističke pretnje predstavljaju regionalni sledbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija, kao i povratnici iz Sirije/Iraka.

U izveštaju se navodi i da je strano obaveštajno delovanje prema Hrvatskoj izraženo u kontekstu članstva u EU i NATO, kao i hrvatskoj ulozi u stabilizaciji jugoistočne Evrope.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd