Skip to main content
Kolinda

Hrvatska država platila knjigu koja negira ustaški genocid i umanjuje broj žrtava u Jasenovcu!?

Foto: RTS Printscreen/ Profimedia/ SD ilustracija
Samo za istraživanje arhivske građe za knjigu "Mit o Jasenovcu" hrvatska država je odobrila više od 6.000 evra, a to nisu nikakva istraživanja nego pamfleti. Dakle, država prećutno stoji iza takvih stvari, kaže katolički teolog i istoričar Goran Šarić

Šarić za Politiku navodi da se u knjizi Romana Leljaka tvrdi da je Jasenovac postojao i posle 1945, iako je kustos muzeja Jasenovac objavio knjigu sa više stotina fotografija koje pokazuju da nikakav logor tamo nije postojao.

- Njihov je cilj da prikažu da je od 1941. do 1945. to praktično bilo zabavište i pozorište. Samo ne kažu da su svi glumci iz tog ''pozorišta'', osim jednog, ubijeni" - rekao je on.

KOMBIJEM U ZID: Vozilo prevozilo decu sa posebnim potrebama, žena i dečak (11) ŽIVOTNO UGROŽENI

Prema njegovim rečima, pozivaju se na Brozovo naređenje da se Jasenovac zatvori.

- Ja sam video taj dokument. Tamo piše da se zatvori logor Jasenovac u Baranji, kod Osijeka, koji je bio logor za folksdojčere i koji je od ovog Jasenovca udaljen 150 kilometara - naveo je Šarić.

Onda se, ističe on, kao pozivaju na dokumente u kojima navodno stoji da "nije bilo ubijanja", a u originalnom dokumentu se kaže "taj dan nije bilo ubijanja", a onda se dve stranice kasnije detaljno opisuju pokolji.

Šarić dodaja da autor knjige u kojoj se poriču zločini u Jasenovcu, Roman Leljak, inače dvostruki osuđenik, kaže u prvoj rečenici "general Vlado Dapčević", a on nikad nije bio general, nego njegov brat.

- Dakle, on već na početku ne zna o čemu priča, ali dobija medijski prostor. I Katolička crkva mu organizuje predavanja po celoj Hrvatskoj. I na taj način stvara preduslove za nove sukobe, nove ratove i nove Jasenovce - rekao je ovaj katolički teolog i istoričar.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd