fbpx
Skip to main content
kovid pasoš

KONOBARI, VOZAČI, KOMŠIJE - SVI ĆE IMATI UVID U KOVID PASOŠ: Susedna zemlja uvodi svoj zeleni sertifikat

Foto: Profimedia
Hrvatska uvodi svoj digitalni zeleni sertifikat

Hrvatska od 1. juna uvodi digitalnu zelenu potvrdu kojom će se moći putovati preko granice te ulaziti u zatvorene prostore poput restorana i klubova ili na događaje koji podrazumevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata. Prema pisanju Jutarnjeg lista, to će zapravo biti QR kod koji će moći očitata njegovog vlasnika će moći proveriti svako!

U Crnoj Gori dato 140.000 doza vakcina protiv korone: Hvale se da su bolji od svih u regionu

U Crnoj Gori dato 140.000 doza vakcina protiv korone: Hvale se da su bolji od svih u regionu

"IZ VUKOVARA ODLAZE I SRBI I HRVATI" Srpska zajednica izlazi pod pritiskom na izbore, ima li nade za bolji suživot?

"IZ VUKOVARA ODLAZE I SRBI I HRVATI" Srpska zajednica izlazi pod pritiskom na izbore, ima li nade za bolji suživot?

NAJSKUPLJI VOJNI OBJEKAT SFRJ MOGAO DA IZDRŽI I NUKLEARNI NAPAD: Kako je JNA u ratu srušila aerodrom Željava (FOTO/VIDEO)

NAJSKUPLJI VOJNI OBJEKAT SFRJ MOGAO DA IZDRŽI I NUKLEARNI NAPAD: Kako je JNA u ratu srušila aerodrom Željava (FOTO/VIDEO)

Svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za proveru covid-statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dozvoli i na taj nači će moći da proveri da li se sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mera, odnosno da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa s obe doze, da li je prebolela covid-19 u poslednjih šest meseci ili poseduje negativan test ne stariji od 48 sati.

Tako će se i organizatorima događaja i vlasnicima objekata omogućiti da na najjednostavniji mogući način provere status svojih gostiju, gotovo jednako jednostavno kao što se u nekim institucijama sada na ulazu meri temperatura. Svaki konobar, vozač javnog prevoza, čuvar na ulazu u klub ili komšija koji zove na večeru imaće tehničku mogućnost provere. Prema najavama Nacionalnog kriznog štaba, tokom sezone na veća okupljanja moći će samo osobe s covid-pasošima: one osobe koje odbiju na ulazu dati proveru svog QR koda, ako se pokaže da ga nemaju ili da više nije važeći, organizatori neće smeti da puste u objekat ili na događaj.

Kovid pasoš
Foto: Profimedia

 

Pritom će, piše Jutarnji, privatnost osoba biti maksimalno zaštićena: osoba koja će proveravati QR kod neće znati ime i prezime vlasnika kovid-pasoša. Očitavanjem koda na mobilnom telefonu osobe koja obavlja proveru pojaviće se samo kvadrat zelene ili crvene boje. Zeleni kvadrat značiće da vlasnik QR koda ima važeću digitalnu kovid-potvrdu, a crveni da je nema.

Provera se neće odnositi samo na građane Hrvatske, nego će hrvatske baze podataka biti umrežene s evropskim te će se proveravati i status turista. Sličnu aplikaciju u EU prva bi, već sledeće nedelje, trebalo da uvede Austrija. Do svoje potvrde, odnosno QR koda građani će moći doći putem e-usluge na portalu e-Građani, a potvrde u papirnatom obliku izdavaće se u 150 ekspozitura Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prema dostupnim podacima, nešto više od 630.000 građana, bez onih koji su napravili test u poslednjih 48 sati, u ovom trenutku ima uslove za zelenu potvrdu u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva zdravstva, do 12. maja u Hrvatskoj je bilo 332.669 građana koji su u poslednjih šest meseci preboleli covid-19. Obe doze cepiva do juče je primilo 300.847 osoba.

Činjenica je da će velik deo građana koji se sada vakcinište prvom dozom u Hrvatskoj biti u nepovoljnoj situaciji jer trebaju čekati četiri (Moderna), šest (Fajzer) ili čak 12 (AstraZeneca) nedelja do cepljenja drugom dozom, plus još dve nedelje nakon toga kako bi se smatralo da su završili s cepljenjem i da po toj osnovi budu u "zelenom". Ona treća kategorija, a to su osobe s negativnim PCR ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, imaće najviše ograničenja, jer nakon isteka dva dana njihova će zelena potvrda pocrveniti.

Deca u Hrvatskoj neće dobijati kovid-pasoše, piše Jutarnji. Što se prelaska granice tiče, svi stariji od sedam godina moraju imati ili dokaz o preboljenju ili negativan test. Ipak, kako se neslužbeno saznaje, u Hrvatskoj će deca do 18 godina moći ulaziti u sve prostore kojima podleže digitalna zelena potvrda uz uslov da su s roditeljima i da im roditelji imaju zelene potvrde. 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd