fbpx
Skip to main content
Hrvatska

HEROJI OVOG LETA! Otac i sin sprečili da izgori cela luka: Samo smo razmišljali kako da odmaknemo zapaljeni brod od mola

Foto: YouTubePrintscreen/Nova News/Online spotlight videos
Da u četvrtak oko 14 sati u Medulinu nisu bili ribari Andrea i Mateo Lorenzin, verovatno bi izgorela cela medulinska luka, odnosno brodići i gliseri. Bila bi to prava tragedija i velika materijalna šteta.

Naime, prilikom isplovljavanja iz lučice zapalio se jedan brod. Iz njega su, verovatno u strahu od eksplozije, iskočili svi, a vetar je brod "oduvao" do mola sa ostalim brodićima i gliserima, većinom Medulinaca. U trenutku su se zapalila još četiri broda, a peti je nagoreo.ž

INCIDENT ILI SAVRŠEN PLAN? Zadužio taštu da mu nahrani rotvajlere, oni je izujedali i umalo ubili

INCIDENT ILI SAVRŠEN PLAN? Zadužio taštu da mu nahrani rotvajlere, oni je izujedali i umalo ubili

KONTEJNER SA BANANAMA TEŽAK 100 MILIONA: "Šarlota" puna kokaina stigla u Bar, a carinici žmureći pregledali i pustili je dalje

KONTEJNER SA BANANAMA TEŽAK 100 MILIONA: "Šarlota" puna kokaina stigla u Bar, a carinici žmureći pregledali i pustili je dalje

"USTOLIČENJA NA CETINJU ĆE BITI ALI BEZ NARODA" Abazović malo kudi, malo hvali, ni on ne zna šta će - pametniji popušta

"USTOLIČENJA NA CETINJU ĆE BITI ALI BEZ NARODA" Abazović malo kudi, malo hvali, ni on ne zna šta će - pametniji popušta

Onda su u svoj gumenjak uskočili otac i sin, ribari Andrea i Mateo Lorenzin, i povukli zapaljen brodić dalje od mola. Kako je za Jutarnji list ispričao Andrea, adrenalin mu je skočio i odmah je znao šta treba da čini.

- Ja tada nisam bio u Medulinu, nego sam dolazio iz Pule i video sam tamni oblak. Pojurio sam jer sam shvatio da se nešto dešava. Odmah sam iskočio iz automobila, poleteo na rivu i u gumenjak, gde me je čekao sin Mateo. Nismo ni o čemu razmišljali nego kako da odmaknemo zapaljeni brod od mola. Bacili smo u njega sidro i povukli ga dalje od brodića na bovu. Onda smo se vratili i počeli da odvezujemo druge barke kako se požar ne bi proširio na njih. U međuvremenu su došli vatrogasci i ugasili požar. Srećom da je sve prošlo na taj način, ali moglo je tu biti mnogo više štete. Umesto pet, moglo je izgoreti 50 brodova - kaže Andrea nakon što su se slegli utisci nakon požara koji se nikad nije desio u medulinskoj luci. Ne, koliko Andrea zna.

- Ja vam imam 53 godine i nikada se tako nešto nije dogodilo u lučici. Ovo je prvi požar na moru u kojem sam učestvovao, ali se uopšte nisam dvoumio šta treba da uradim. Trebalo je odmah reagovati. A koliko sam kasnije čuo, taj je brod plutao prema molu sigurno 10 do 15 minuta i ne mogu da verujem da niko ništa nije preduzeo. Da nisam došao, ili da sam samo došao 10 minuta kasnije, verujem da bi svi brodovi u luci izgoreli. Bila bi to milionska šteta - priča ovaj medulinski ribar koji redovno sa 21-godišnjim sinom učestvuje u raznim akcijama spasavanja na moru.

Ipak, ovo im je bio prvi požar. Kaže da ne zna kako je došlo do požara, može samo da pretpostavlja.

- To su brodski benzinski motori i kod njih postoji velika opasnost da se nešto zapali. Možda je pukla neka cev od benzina pa je došlo do iskrenja i paljenja. Čovek koji je bio na brodu sa dvoje dece i suprugom pokušao je da ugasi vatru, ali mu nije uspelo. Ubacio je decu i ženu u more i sam se onda bacio. Nije se sigurno setio da baci u brod sidro jer je to bilo sve u panici. Mogu misliti kako mu je bilo. Možda su mislili i da će brod eksplodirati. Ko to zna - objašnjava Andrea.

Kaže da ni u jednom trenutku nije pomislio na opasnost ili da bi brod mogao da odleti u vazduh.

- Ovo nije šala, ali nekad treba reagovati glavom. Mi imamo te instinkte u pomaganju drugima i spasavanju. Meni ne radi ni toplo ni hladno, glava mi je uvek ista. Nama je to nešto normalno. Treba prvo spasiti ljudski život, pa ako treba onda spasavati i ono materijalno - govori Andrea, koji je i u Medulinu poznat po akcijama spasavanja.

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd