fbpx
Skip to main content
hrvatski špijun

PARANOJA U KOMŠILUKU I ODRAZ NEMOĆI: Izveštaj Hrvatske tajne službe "udara" na Srbiju

Foto: Profimedia/ilustracija
Istovremeno, navodi se da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj

Hrvatska tajna služba SOA objavila je izveštaj u kome govori o Srbiji, Crnoj Gori, ali i drugim zemljama regiona.

ZAPELI PREGOVORI O FORMIRANJU VLASTI U CRNOJ GORI? Evo kako stoje stvari u trojnoj koaliciji

ZAPELI PREGOVORI O FORMIRANJU VLASTI U CRNOJ GORI? Evo kako stoje stvari u trojnoj koaliciji

KOLINDA U CENTRU VELIKE AFERE U HRVATSKOJ: Korupcija i organizovani kriminal u vrhu države

KOLINDA U CENTRU VELIKE AFERE U HRVATSKOJ: Korupcija i organizovani kriminal u vrhu države

ZAGREB ČEKA JOŠ JEDAN RAZORAN ZEMLJOTRES: Stručnjaci upozoravaju da će ovaj potres biti 30 PUTA JAČI

ZAGREB ČEKA JOŠ JEDAN RAZORAN ZEMLJOTRES: Stručnjaci upozoravaju da će ovaj potres biti 30 PUTA JAČI

-Srbija i dalje na spoljnopolitičkom i bezbednosnom planu nastoji da balansira u odnosima između Rusije i Zapada, stoji u šestom javnom izveštaju hrvatske tajne obaveštajne službe SOA. 

-Primera radi, kao kandidatkinja za članstvo u EU, Srbija i dalje ne sledi restriktivne mere EU protiv Rusije. Tokom ove godine Srbija je značajan fokus stavila i na javno promovisanje jačanja odnosa s Kinom-piše u izveštaju SOA.

SOA konstatuje da su "i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma u pojedinim državama. Precizira se da se to manifestuje negiranjem teritorijalne celovitosti i suvereniteta Hrvatske, ali i drugih država, poput Kosova, BiH i Crne Gore".

Po navodima SOA, -ovaj se ekstremizam javno očituje kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenje drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli. Velikosrpski ekstremizam propagira i poruke protiv širenja EU i NATO na jugoistok Evrope, uz isticanje privrženosti Rusiji.

Hrvatski obaveštajci ocenili su i događaje u Crnoj Gori, utvrdivši da "situacija obeležava društveni rascep između prozapadnih suverenističkih snaga i prosrpskih snaga koje su protiv članstva Crne Gore u NATO, te za snažnije vezivanje Crne Gore uz Rusiju".

SOA navodi da su prilike na jugoistoku Evrope, od BiH i Srbije do Makedonije i Albanije, i dalje nestabilne i da su neke od tih država opterećene pojavama radikalnih islamističkih i nacionalističkih snaga.

Zaključak SOA je da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj stabilna i da prošle godine nije bilo ni događaja, ni pojava koje bi u većoj meri ugrozile bezbednosne prilike.

-Trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali značajnije destabilizacije bezbednosnih prilika, poruka je iz godišnjeg izveštaja, uz naglasak da ekstremizam nema u Hrvatskoj snagu, ni podršku javnosti.

Istovremeno, navodi se da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj.

-Radi se o državama koje sa Hrvatskom imaju otvorena pitanja ili Hrvatsku, samostalno ili u sklopu evroatlantskih integracija, vide kao suparnika ili bezbednosno-politički izazov, piše u izveštaju, ali se ne navodi o kojim je zemljama reč.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd