Skip to main content
Hrvatska policija

HRVATSKI POLICAJCI SU ZLOČINCI: Britanci zgroženi prebijanjem i silovanjem migranata u "lijepoj njihovoj"

Foto: Profimedia
Više od 75 izbeglica u periodu od samo jedne nedelje prijavilo zastrašujuće slučajeve zlostavljanja

Serija novih brutalnih napada na migrante zabeležena je na granici između BiH i Hrvatske, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i slučaj seksualnog zlostavljanja, piše britanski Gardijan.

Sunčani oktobar i uživanje na obali Crvenog mora

Sunčani oktobar i uživanje na obali Crvenog mora

Prestonica Hrvatske gori od korone: Zagreb u paklu virusa!

Prestonica Hrvatske gori od korone: Zagreb u paklu virusa!

ZARAZILE SE U BOLNICI? Dve najmlađe žrtve korone u Hrvatskoj "pokupile" virus dok su se lečile od drugih bolesti

ZARAZILE SE U BOLNICI? Dve najmlađe žrtve korone u Hrvatskoj "pokupile" virus dok su se lečile od drugih bolesti

Prema izveštajima Danskog veća za izbeglice, baziranom na svedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Zastrašujuća svedočenja

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao "mučne" i "šokantne".

- Svedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja su zastrašujuća - kaže Šarlot Slente, generalna sekretarica Danskog veća za izbeglice.

Migranti
Pljačka i uništavanje ličnih stvari migranata su sastavni deo torture na putu kroz Hrvatsku
Foto: Profimedia

Dodala je da je više od 75 njih u periodu od jedne nedelje prijavilo "nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje".

Prema rečima migranata, nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša, tačnije naselja Šiljkovača - gde se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo oko 700 izbeglica i migranata.

Očigledni tragovi nasilja

- Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog veća za izbeglice imali su vidljive rane (modrice i posekotine), kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava (s vidljivim dokazima povreda), nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje ličnih stvari - navodi se u izveštaju ove humanitarne organizacije.

Primer seksualnog zlostavljanja zabeležen je u delu izveštaja baziranom na svedočenju grupe avganistanskih migranata, piše britanski dnevnik.

Migranti
Foto: Profimedia

Navodi se da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje i odvedeni su u u policijsku stanicu.

Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobegao a koji je optužen za nasilo ponašanje prema policiji.

Doktor potvrdio seksualno zlostavljanje

Migranti su ispričali Danskom veću za izbeglice kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi gde su ih dočekali "deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i sa čeonim lampama".

Migrant s inicijalima M. K. tvrdi da ga je jedna od prisutnih osoba seksualno napastvovala upotrebivši granu.

Hrvatska policija
Foto: Profimedia

Mustafa Hodžić, doktor u Velikoj Kladuši, potvrdio je da migrant ima rane po leđima i nogama, kao i da postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

Izveštaj sadrži i svedočenje pakistanskog migranata, koji govori o navodnom premlaćivanju grupe migranata uključujući i maloletnike.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd