fbpx
Skip to main content
zoran milanović

NE PRESTAJE RAT ZA TESLU: Oglasio se hrvatski predsednik, ima "nepristojnu ponudu" za Srbiju

Foto: Profimedia
Hrvatski predsednik predložio da Srbija stavi Teslu na svoj evro kada uđe u EU

 Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je povodom kritika iz Srbije predloga Hrvatske da na njenoj nacionalnoj strani kovanice evra bude srpski naučnik Nikola Tesla, predložio da kada Srbija uđe u Evropsku uniju, da predloži da se Tesla nađe na njenoj kovanici.

TRESE SE HRVATSKA: Opasan zemljotres kod Siska, tlo ne prestaje da podrhtava, na udaru i Zagreb

TRESE SE HRVATSKA: Opasan zemljotres kod Siska, tlo ne prestaje da podrhtava, na udaru i Zagreb

Hrvatska dosad dala skoro tri miliona doza vakcina: Broj zaraženih u blagom porastu

Hrvatska dosad dala skoro tri miliona doza vakcina: Broj zaraženih u blagom porastu

U BiH bez preminulih od korone: Zaraza stagnira u svim delovima zemlje

U BiH bez preminulih od korone: Zaraza stagnira u svim delovima zemlje

Milanović se prisetio pokušaja osnivanja Tesla banke, koja je trebalo da se osnuje uz pomoć hrvatskog i srpskog javnog novca, ali projekat je propao odmah u startu.

- Jučerašnja 'razmena mišljenja' na relaciji Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od evra otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju podstakla me i trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsednika Vlade i najbližeg saradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gde se Milorad ne usudi čizmom - napisao je Milanović na Fejsbuku.

 

On je podsetio da je po Tesli trebalo da se zove srpska etnička banka u Hrvatskoj.

- Nije jasno šta to predstavlja? Objasniću. Pre nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u saradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet miliona evra srpskog javnog novca - dodao je Milanović.

Predsednik Hrvatske kaže da bi banka bila registrovana u Hrvatskoj, trebalo je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uslovima Hrvatske narodne banke.

- Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Ceo projekat etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav. Lično sam s tadašnjim ministrom finansija Linićem nastojao da pronađem neki izlaz, ali nije išlo ni s milionima beogradskih evra, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namere su bile iskrene. Nije išlo - dodao je.

Milanović je na kraju teksta dao predlog Srbiji.

- Baš zgodno. Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati hrvatsku pravnu finansijsku osobu (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Evrozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rešenje: kada Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi srećni - zaključio je predsednik Hrvatske.

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd