fbpx
Skip to main content
nuklearka

INVESTICIJA VREDNA OKO 10 MILIJARDI EVRA: Crnogorci bi ulagali u nuklearku

Foto: Profimedia/ilustracija
Bugarska nacionalna televizija (BNT) objavila je da je Petkova informisala crnogorsku ambasadorku o izveštaju o proceduri za izbor investitora za izgradnju nuklearnog postrojenja "Belene"

Crna Gora bi htela da ulaže u bugarsku nuklearnu elektranu, kapitalnom projektu vrednom desetak milijardi evra! Ovu želju ambasadorka Crne Gore u toj državi Snežana Radović saopštila je bugarskoj ministarki energetike Tamenuški Petkov, dok su vodile razgovor o energetskoj saradnji dve zemlje. Bugarska nacionalna televizija (BNT) objavila je da je Petkova informisala crnogorsku ambasadorku o izveštaju o proceduri za izbor investitora za izgradnju nuklearnog postrojenja "Belene", uključujući mogućnost za manjinsko učešće velikih industrijskih i drugih potrošača struje iz ove i susednih zemalja.

POČELO SUĐENJE BUDVANKI OSUMNJIČENOJ DA JE USMRTILA SRBINA U BEČIĆIMA: Žali zbog svega, a evo šta je rekla u svoju odbranu

Ambasadorka Snežana Radović kazala je da je Crna Gora zainteresovana da učestvuje u projektu kao manjinski akcionar.

Ovaj sastanak, nastavak je nedavnih pregovora bugarskog i crnogorskog premijera Bojka Borisova i Duška Markovića, kada je Borisov saopštio da ga zanima transfer struje između Crne Gore i Italije jer imaju dva nuklearna reaktora i spreman teren za gradnju nuklearke.

Bojko Borisov
Foto: Reuters

- Predložio sam da napravimo mešovitu kompaniju, možda uz neko simbolično učešće u izgradnji naše nuklearke. Možda i sa kolegama iz Srbije, da bismo prenosili tu energiju naravno i prema Italiji na bazi onoga što vi gradite sa Italijom. Mislim da bi to bio jako dobar, profitabilan projekat - poručio je Borisov a prenela BNT.

BALKANCI PARIRAJU SVETSKIM SILAMA: I naši SATELITI idu u SVEMIR! Spremno LANSIRANJE DVA KOMADA!

Ukidanje zabrane

Vlada u Sofiji je, kako navodi BNT, zatražila minulog proleća od državnog parlamenta da ukine zabranu tog projekta, i to šest godina od njegovog otkazivanja. Reč je o investiciji vrednoj 10 milijardi evra!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd