Utorak 19. mar 2024.
Slobodan Praljak

Istraga o smrti Slobodana Praljka KONAČNO UTVRDILA: Da li je bilo propusta u radu HAŠKOG TRIBUNALA?!

Foto: Profimedia
Popio otrov u haškoj sudnici

Nezavisna stručna istraga sprovedena nakon samoubistva Slobodana Praljka, Hrvata osuđenog za ratne zločine u BiH, utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta u radu Haškog tribunala u pogledu tretmana zatvorenika i da, prema tome, nije potrebna nikakva izmena pravila o njegovom radu, saopštio je danas Tribunal.

Izveštaj je, kako se navodi u saopštenju Tribunala, potpisao sudija Hasan B. Dželou, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Mehanizma za međunarodni krivični sud, prenosi Hina.

- Moja revizija nije utvrdila nikakve propuste ili manjkavosti u pravnom okviru Tribunala kada je reč o tretmanu zatvorenika u zatvoru UN i na Sudu i prema tome, ne predlažem nikakve promene pravila i propisa Tribunala - naveo je sudija Dželou.

On napominje da je revizija pokazala da su Osoblje Haškog tribunala i Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UNDU) poštovali pravni okvir kada je reč o Praljkovom tretmanu.

Haški tribunal
Foto: Profimedia

Dželou je naveo da nije moguće jasno utvrditi kada i kako je otrov dospeo do Praljka, te da će istraga koju sprovode holandske vlasti možda baciti svetlo na taj detalj.

- Važno je napomenuti da osoblje UNDU i Haškog tribunala nije imalo obaveštajnih podataka koji bi nagovestili da Praljak poseduje otrov. Da su takva saznanja postojala, druge mere koje se tiču pretresa Praljkove ćelije, mogle su da budu sprovedene - naveo je sudija Dželou.

On je, međutim, istakao da je "čak i da su ta saznanja bila dostupna nadležnima, zbog prirode i količine otrova, on lako mogao ostati neprimećen čak i u najdetaljnijim pretresima ćelije i drugih područja".

- Kao što je u mom zaključku navedeno, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u granicama pravila Nelsona Mandele, nije bilo mera koje bi garantovale otkrivanje otrova - naveo je sudija Dželou.

Izveštaj je, kako se navodi, ukazao na neke mere koje su mogle da budu preduzete kako bi se povećale šanse za otkrivanje u budućim slučajevima.

- U tom smislu, sudija Dželou izdao je preporuke u vezi sa režimom pretrage, uključujući i posetioce i ćelije pritvorenika, kao i obuke za službu bezbednosti Tribunala. Uz to, on je preporučio uvođenje 30-minutnog odlaganja prenosa izricanja presuda - navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Kako prenosi Hina, sudiji Dželou su u istrazi pomagali nezavisni stručnjaci sa velikim domaćim i međunarodnim iskustvom kada je reč o merama bezbednosti u zatvorima.

Bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) u takozvanoj Herceg-Bosni, Slobodan Praljak, pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima tokom rata u BiH.

Odmah nakon izricanja presude, Praljak je pred kamerama popio otrov, a nedugo nakon toga je i preminuo.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd