fbpx
Skip to main content
Planinsko selo

Ivana (5) je jedina devojčica u planinskom selu! Ništa joj nije teško, a žali samo zbog jedne stvari!

Foto: YouTube/Printscreen/Radio Slobodna Evropa
Mezimica celog kraja ćerka srpskog povratnika na selo i majke Albanke

Najveća radost u planinskom selu Kragujevac kraj Višegrada je devojčica Ivana (5) koja je prvo dete rođeno u tom kraju još od 1985. godine!

Mala Ivana, njena mama Valentina, rodom Albanka, koja je u selo došla iz Skadra i tata Mileta Milićević su najmnogobrojnija porodica u planinskom Kragujevcu. Selo inače ima 14 stanovnika, a najviše je onih starijih od 65 godina. Većina kuća u Kragujevcu su prazne ili u njima borave samci. Ista priča kao i svuda na Balkanu. Odavde su mladi otišli u veće gradove u potrazi za boljim i lagodnijim životom.

Planinsko selo
U celom kraju prethodno dete rođeno 1985. godine
Foto: YouTube/Printscreen/Radio Slobodna Evropa

Do prve prodavnice i ambulante treba preći više od 20 kilometara izlokanim putem.

Mile Milićević, Ivanin otac, posle rata je ostao bez posla u policiji, a kako nije hteo da radi kod privatnika za 200 evra, rešio je da se vrati u svoje rodno selo gde je imao porodičnu kuću. Bio je neoženjen.

- Rešio sam da stvorim brak i potražio sam suprugu u Albaniji. Čuo sam od dosta momaka koji su se oženili Albankama da su dobre žene, da su radne i da poštuju porodicu i tradiciju - priča Mile.

Planinsko selo
Mile Milićević
Foto: YouTube/Printscreen/Radio Slobodna Evropa

Mile i Valentina su već osam godina su u braku. Valentina je ispunila sva Miletova očekivanja vredne i dobre supruge, iako ništa nije znala o njemu, a ni o mestu u koje dolazi. Došla je iz skadarske regije, a crnogorskog je porekla. Prihvatila je život u Kragujevcu i naučila srpski jezik.

- Ja radim oko konja, čistim štalu, cepam drva i vežem konja, dam im sena i sve. I ovce namirim. Imam janje, jedno šareno i jedno belo. Sinoć mi se ojarila jedna. I koke imam, pet koka. Imam šest ovaca i janjića. Imam koza, držim koze. Nemam drugarice, nemam nijednu - rekla je Ivana dok je držala konja koji je pio vodu.

Planinsko selo
Do prodavnice i ambulante treba preći 20 kilometara
Foto: YouTube/Printscreen/Radio Slobodna Evropa

Radost koju je Ivana priređivala meštanima nestaće sledeće jeseni kad bude krenula u školu. Valentina i Ivana će otići u podstanare tokom školskih dana.

Za malu Ivanu - to će biti potpuno novi svet. A meštani? Verujemo da će njenim odlaskom ponovo biti bez radosti. 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd