fbpx
Skip to main content
Budva

"To je spomenik srpskoj okupacionoj vojsci"! SKANDAL! Napad na opštinu Budva zbog obnove spomenika kralju Petru

Foto: Profimedia
"Cela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra, i srpska vojska simboli su propasti i uništenja Crne Gore "

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv Opštine Budva zbog namere da obnovi spomen-obeležje srpskom kralju Petru Karađorđeviću u tom gradu i obnovi, kako navode, spomen-obeležja srpskoj okupacionoj vojsci, jer je to, kažu, u suprotnosti sa Zakonom o spomen-obeležjima, a u vezi sa krivičnim delom izazivanja nacionalne mržnje.

Crnogorski pokret, kako navode, zahteva od partija, koje čine koalicionu vlast u Budvi, a koje sebe smatraju procrnogorskim i idependističkim, „da onemoguće ovakvo subverzivno i neprijateljsko ponašanje prema Crnoj Gori i Crnogorcima i lokalnim vlastima u Budvi“, preneo je portal RTCG.

Ukoliko to ne učine, poručuju, biće smatrani delom antidržavnih i anticrnogorskih snaga u Crnoj Gori.

Crnogorski pokret takođe traži od nadležnih organa da se pokrene postupak vraćanja imena Petrovcu, koje se pre 2. februara 1919. godine zvalo Kastel Lastva. O stvarnom raspoloženju građana Kastel Lastve, da njihov grad ponese ime okupatora Crne Gore Petra Karađorđevića, najbolje govori što su u tadašnjem Petrovcu ubedljivu pobedu na izborima 1920. godine odneli komunisti, tako da je Petrovac bio prva komunistička opština na jadranskoj, jugoslovenskoj obali.

Foto:Profimedia/ilustacija
Foto: Profimedia

- Da ne zaboravimo da je taj isti kralj Petar zabranio federalistima da učestvuju na izborima, a da su srpski rojalisti ubedljivo poraženi. Toliko o volji građana Kastel Lastve da im se promeni ime u ime koje nažalost nosi do današnjih dana. Svim gradovima u Crnoj Gori su vraćena njihova stara imena, osim Petrovcu. Zaista moramo da se pitamo zašto je to tako, ako znamo da se radi o čoveku koji zaslužuje pre svih ostalih da mu se ime zauvek izbriše iz bilo kojeg toponima u Crnoj Gori - poručili su iz te stranke.

Opštinska vlast u Budvi raspisala je konkurs za sanaciju spomen-obeležja srpskom i jugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću koji se nalazi kod fontane, van gradskih bedema.

- Sanacioni radovi obuhvataju čišćenje i konzervaciju spomen-obeležja, uređenje okolnog prostora i postavljanje informativne table. Vrednost radova je 5.000 evra. Ista vlast je pre nekog vremena očistila i sanirala spomen-obeležje ulasku srpskih okupacionih trupa u Budvu 1918. godine, koje se nalazi iznad Veljih vrata Starog grada, koje je postavljeno 1931. godine. Na njemu piše: ’Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne srpske vojske, koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine. Postavlja opština Budva‘ - podsećaju iz Crnogorskog pokreta.

Oni se pozivaju na član Zakona o spomen-obeležjima u kojem, kako navode, stoji da je „zabranjeno podizati spomen-obeležja za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore“, a stavom 7 i licu koje je u istoriji Crne Gore imalo negativnu ulogu.

- Cela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra, i srpska vojska simboli su propasti i uništenja Crne Gore i na njih se odnose ova dva stava Člana 10 pomenutog Zakona. Ta dinastija, silom srpske vojske i njenog oružja, 1918. godine je uklonila crnogorsku dinastiju Petrović-Njegoš s državnoga trona, ukinula crnogorsku državu i Crnogorsku crkvu i uzrokovala propast zemlje. Posledice su zastrašujuće i izazivaju kontroverze, sporove i sukobe do današnjih dana, destabilizuju političke prilike na način koji sprečava državu da se uredi u političkom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom pogledu - navode iz Crnogorskog pokreta.

Kao najteže posledice nabrajaju građanski rat koji je trajao od 1919. do 1928. godine s velikim žrtvama i mnogo popaljenih domova, opšte zaostajanje zemlje u obrazovnom, kulturnom i privrednom smislu, bespoštedna pljačka svih crnogorskih resursa i jezička, kulturna i politička asimilacija stanovništva.

Zatim dodaju da veličanje okupacije, okupacione vojske i lica koja ih oličavaju, u ovome slučaju srpske vojske i kralja Petra Karađorđevića, nije samo uvreda za Crnogorce kao slobodarski narod, nego indirektni javni poziv na nasilje i mržnju prema njima.

Zbog svega toga, navode iz Crnogorskog pokreta, Tužilaštvu su predložili da pokrene postupak protiv opštine Budva, zbog podsticanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, provokacije upućene pripadnicima crnogorske nacije i obnavljanja spomen-obeležja koje, smatraju, slavi okupaciju, okupacionu vojsku i kralja Petra koji ih oličava.

Predložili su i pokretanje postupka za uklanjanje spomen-ploče iznad ulaznih vrata od Grada i spomen-obeležja kralju Petru Karađorđeviću, a da se Opštini Budva odredi kazna koja odgovara težini dela.

Smatraju da se mora imati u vidu da je protiv nje već jednom iniciran krivični postupak zbog slavljenja podgoričke Skupštine i datuma njenoga održavanja, koji je u vezi s propašću Crne Gore.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd