fbpx
Skip to main content
Davor

"Jedem svaki treći dan i živim u zgradi koja se raspada! Kada platim režije, struju i vodu, nemam za hranu"

Foto: Facebook 24sata/ Printscreen
Davor Vitasović (46) iz Krapna kraj Raše u Hrvatskoj, godinama preživljava strepeći za život u staroj ruševnoj zgradi koju deli s dvadesetak stanara

Nakon što se smirio od bolnih jecaja Vitasović je otvorio vrata ormarića u kojem nema gotovo ništa za jelo.

- Ovako mi je svaki dan. Tri dana jedem, pa tri ne. Jedem samo ako mi komšija nešto donese, inače bih umro od gladi. Plafon u sobama pada u komadima, a gotovo svaku noć probudi me buka. Zidovi su se ogulili i popucali, a s plafona, na delu gdje je luster, iskri kad upalim svjetlo. Čudo da me struja još nije ubila. Živim u tom stanu šest-sedam godina - priča Davor. 

- Pod je propao, jedva se hoda, a komšija zbog količine vode u svom WC-u, koja se stalno diže čim pusti vodu, koristi moj već dve godine. U zamenu mi skuva pasulj, supu i donese kad god nešto ima i može - kroz suze je sve u jednom dahu ispričao Vitasović.

Kaže da o božićnim praznicima ne razmišlja. Božićne lampice ni nema, a i da ih ima ne bi ih smeo upaliti da se stan ne zapali. Drva za ogrev su samo san. Razmišlja samo o tome kako će preživeti dan i hoće li imati komad hleba.

- Živim od 1150 kuna (18.424 dinara (ali u Hrvatskoj gde je skuplji život nego u Srbiji)) socijalne pomoći, a kada platim režije, struju i vodu, nemam ništa za hranu. Možda 50 kuna (800 dinara) - kaže. Njegovu priču potvrdila je nekolicina stanara koji takođe žive u nehumanim uslovima. Davora je majka ostavila nakon rođenja. Napustio ga je i otac, pa je završio u domu za nezbrinutu djecu.

- Odrastao sam u domu i išao u specijalnu školu. Teško je nekome takvom kao što sam ja naći bilo kakav posao, pa sam na birou za zapošljavanje još od kraja devedesetih. Stalno pitam ima li posla, a oni odgovaraju da nema. Preživljavam od novca koji dobijem ako me neko zove da mu nacepam i slažem drva ili uredim vrt. Niko mi ne pomaže - kazao je Vitasović.

- Bio sam i u opštini gde su mi rekli da me ne mogu smestiti negde u humanije uslove i da ne mogu ništa učiniti kako bi mi pomogli. Pitao sam ih i može li se nešto učiniti da se barem popravi krov na zgradi koji se urušava. Odgovorili su mi da se to ne može popraviti jer je zgrada previše propala - rekao je Vitasović.

Njegovu priču potvrđuje i komšija:

 - To je sve vezano za krov ove zgrade. Na krovu je pravi pravcati cirkus, a u mojoj sobi prokisne čim padne malo kiše. Jednom prilikom je plafon u hodniku pao samo delić sekunde nakon što je tim delom prošla moja kćer s detetom. Da je palo na unuče, ne znam šta bih uradio. Šta se treba dogoditi da neko reaguje - pita se Rešid Britvarević-Britva (63) koji je, kaže, dok se moglo sigurno izaći sam neko vreme popravljao krov.

Vitasovićev WC već dve godine koristi komšija Amir Alagić.

- Svaki put mu dođem i pokucam na vrata pitati ga mogu li na WC. Nikad me nije odbio. Naime, čim povučem vodu na mom vodokotliću, u toaletu mi nastane poplava. Morao sam ga prestati koristiti. Davoru zauzvrat skuvam pasulj ili supu kad god mogu - rekao je Alagić.

Otkriven spomenik Tuđmanu u Zagrebu, narod se ŽESTOKO pobunio, ne žele kip RATNOG ZLOČINCA (FOTO)

U opštini su, kažu, upoznati sa slučajem stanara Davora Vitasovića kao i drugih ljudi koji žive u toj zgradi.

Davor Vitasović ima brata koji je teško bolestan pa mu ne može pomoći, a sestra, koja živi u Krapnju, takođe živi u bedi i ne može mu pomoći. Vitasović se nikada nije ženio i nema dece.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd