fbpx
Skip to main content
Azra Bašić

Jezive izjave svedoka na suđenju KRVAVOJ AZRI: Pitala je da li hoću da od mene napravi muslimana

Foto: Youtube Printscreen/tvk3
Optužena za ubistva i zlostavlanje zarobljenih srpskih civila

Svedok Tužilaštva BiH Mirko Marković danas je u Sudu BiH rekao da je Azra Bašić, kojoj se sudi za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, ista osoba koja ga je nakon zarobljavanja pitala "hoće li da od njega napravi muslimana".

KRVAVA AZRA IZRUČENA BIH: "Tukla je trudnice i sipala ljudima so na rane..."

Svedok na suđenju ŽENI MONSTRUMU: “Azra pretila zarobljenim Srbima da će ih zaklati i urezati krstove na čelo”

U nastavku suđenja Bašićevoj, Marković je rekao da su ga kao dvadesetogodišnjaka, 2. maja 1992. godine, sa još desetak članova porodice Marković u Derventi zarobili pripadnici zloglasne "Handžar divizije" iz Sandžaka i odveli u kuću Zlatka Leke u naselju Polje.

Azra Bašić
Azra Bašić
Foto: Youtube Printscreen/tvk3

- Tu su me tukli neki specijalci jer sam, kako su rekli, navodio rakete na njihovu vojsku. Među njima je bila i žena u uniformi, koja je opako izgledala. Vojnici su je zvali Azra. Ona me nije tukla, ali me pitala hoću li da od mene napravi muslimana - ispričao je Marković.

On je naveo da je istog dana prebačen u Dom JNA u Derventi, u kojem je u mračnom i zagušljivom podrumu zatekao mnogo zatvorenika, od kojih je neke poznavao.

Počelo suđenje KRVAVOJ AZRI! Ženi PSIHOPATI I MONSTRUMU koja je svirepo KLALA SRBE!

Marković je posvedočio da su svi bili pretučeni i da je krvi bilo po čitavom domu, te da su nakon njega, iz Polja dovedeni i ostali Markovići, koji su imali modrice po glavi, polomljena rebra i bili krvavi.

- Zarobljene u Domu izvodili su iz podruma i već na vratima počeli udarati. Ne znam šta je bilo pre mog dovođenja, ali sam od logoraša Save Nedića čuo da je Blagoju Đuraša, za kojeg sam od ranije znao da je bio dobar domaćin, zaklala zloglasna Azra - ispričao je Marković.

Majku silovalo 40 ljudi, umrla u nejvećim mukama

Svedok je potvrdio da je istog dana kada i on, zarobljen i njegov otac, a da je majka, koja je ostala kod kuće, umrla u najstrašnijim mukama.

- Majku je silovalo 40 ljudi, gasili su cigarete po njenom telu, vezali je za stolicu, mučili i na kraju zaklali - rekao je Marković.

Nakon ovog svedočenja, veštak medicinske struke iz Doboja Vjekoslav Kovačević obrazložio je svoj nalaz, u kojem je naveo zašto Zdravko Vidović i Besim Begić ne mogu da svedoče u ovom predmetu.

Prema njegovom mišljenju, Vidović ne može da svedoči zbog posttraumatskog stresnog poremećaja, a Begić zbog demencije i raka prostate. Kovačević je potvrdio da oba predložena svedoka trajno nisu sposobna za svedočenje pred ovim sudom.

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV KRVAVE AZRE: Učestvovala u ubistvu i mučenju Srba

Njihovi ranije dati iskazi biće pročitani na narednom ročištu zakazanom za 15. septembar.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Srbenda's picture

Srbenda

Dajte je meni ja bi je peko 3 dana na laganoj vatri nako uz pivce i muziku dobru

4 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd