fbpx
Skip to main content
Ribari u Hrvatskoj

JEZIVI USLOVI sezonaca na JADRANU!

Foto: Profimedia
Smještaj jednog kolege na sezoni

Turistička sezona je počela, neki ugostitelji našli su sezonske radnike, neki ih još traže, a verovatno ima i onih koji ih neće naći ili bar zadržati. Sezonci, ipak, iz godine u godinu prepričavaju svoja iskustva, više ružna nego lepa jer posao je naporan, zarada uglavnom nedovoljno velika, a mnogi nemaju sreće ni sa smeštajem koji je jedna od rak-rana svake turističke sezone i problem na koji ukazuju čak i više nego na same plate.

Kako to u jednom slučaju izgleda iz prve ruke, objavljeno je na Fejsbuk stranici "Konobarski život" gde je neko objavio četiri fotografije napisavši: "Smeštaj jednog kolege tokom sezone". Prostorije koje se vide na tim fotografijama najblaže rečeno su užasne, a u njima navodno spavaju sezonski radnici jedne picerije u Komiži na Visu.

Objava je izazvala nekoliko stotina komentara. Neki kažu da oni koji su pristali da tu borave u takvim prostorijama i ne zaslužuju bolji smeštaj, drugi kažu da su to tipični prizori s Jadrana tokom letnje sezone, dok treći pišu da su kao sezonci imali sasvim drugačija iskustva i izvrstan smeštaj.

- Ovo bi trebalo proslediti u redakcije svih onih portala koji već pola godine konstantno pišu o jadnim poslodavcima koji ne mogu pronaći radnike. Nek vide zašto ne mogu", napisala je jedna korisnica Fejsbuka, a druga napomenula: "Ovo je čist primer na koji način se naša struka degradira i koliko malo poštovanja imamo od strane poslodavca, ali i građanina, na kraju krajeva i čoveka… Nakon par gorkih iskustava i građenja znanja i karaktera kod par poslodavca, mogu reći da sam našla svoje mesto pod suncem. Imam solidne uslove, sigurnost i sposobnost poslodavca da se razvija i uči od nas, kako i mi od njih. Hoću reći - čoveče, nemoj da to sebi radiš! Nije vredno nikakvog novca! Zaslužuješ više, bolje i dostojanstvenije! I ne moraš ići van zemlje da bi to dobio/la -.

Takođe, komentarisao je i jedan korisnik koji je, kako tvrdi, prošle godine boravio u tim prostorijama. On je napisao: "Ovo su inače dve sobe, jedna do druge bez izolacije plus 50 stepeni je unutra leti. Tu sam spavao prošle godine. Nemam šta više da dodam. Sam sam sebi uredio malo da na nešto liči i na odlasku me pitao da li sam ostavio sobu u redu. Komiža na otoku Visu. Javio se i jedan koji je, kaže, iskusio boravak u još lošijim uslovima: "Da sam bar imao prozor kao ovaj kolega lakše bi mi bilo. Mi smo spavali u konobi jednoj koja nije imala prozora. Totalni mrak uvek!!! U uglu sobe bunar ili 'sterna' kako su je zvali, pa se čuje katkad noću kako kaplje voda. I još mnogo toga se preživelo. Gladni uglavnom. Paprikaš se jeo od onih ostataka kad se meso obrađuje itd. Sad sam sa svojima u Nemačkoj već petu godinu i sve je ok. Prodajem kuću i nikad ne želimo da se vratimo u Hrvatsku".

U ostalim komentarima skrenuta je pažnja i da su "ljudi koji pristanu na to naterani i nemaju izbora", odnosno da su "preko godine nezaposleni, a preko leta rade samo da zarade". Mnogi komentatori su želeli i da se jasno napiše ko stoji iza smeštaja kao upozorenje za ostale, ali bilo je i onih koji su odlučili da iskoriste priliku i pohvale svoje poslodavce sa kojima su imali veoma pozitivna iskustva.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd