fbpx
Skip to main content
Laboratorija

JUŽNOAFRIČKI SLOJ NA GRANICAMA SRBIJE: U Hrvatskoj otrkivena prva dva slučaja infekcije

Foto: Profimedia
U Hrvatskoj su otkrivena prva dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa

Potvrđena su prva dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa u Hrvatskoj. Beleži se i porast broja zaraženih britanskim sojem virusa, potvrdila epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Goranka Petrović.

- Juče smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki procenat. Takođe je potvrđena i južnoafrička varijantu kod dve osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara - pojasnila je Petrović.

- Prema postojećim podacima rekla bih da se britanska varijanta brže širi, kažu i do 50 odsto. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj meri izbegava imunološki odgovor što je slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju verovatnost da izbegnu imunološki odgovor, bilo da se efikasnost smanji parcijalno ili značajnije na cepljenje ili da osobe koje su jednom prebolele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji  - istaknula je Petrović.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd