fbpx
Skip to main content
trudnica, porodilja

"Terali su me da se porađam sa maskom iako teško dišem" POTRESNA PRIČA PORODILJE IZ SPLITA

Foto: Profimedia/ilustracija
Mučno iskustvo podelila na društvenim mrežama

U potresnom svedočenju, koje je objavila na društvenim mrežama, neimenovana Splićanka opisala je kako je izgledao njen porođaj početkom septembra u tamošnjem porodilištu. Mlada mama tvrdi da su je tokom porođaja terali da nosi zaštitnu masku iako ima potvrdu da teško diše.

"PRVI SNEG POKRIO JE BREG" Zima prerano zakucala na vrata u komšiluku (FOTO)

"PRVI SNEG POKRIO JE BREG" Zima prerano zakucala na vrata u komšiluku (FOTO)

SEVERNA MAKEDONIJA NA NOGAMA: Protest protiv policijske brutalnosti u Bitolju

SEVERNA MAKEDONIJA NA NOGAMA: Protest protiv policijske brutalnosti u Bitolju

POKOSILI SAOBRAĆAJCA DOK IM JE RADAROM MERIO BRZINU: Uhapšene dve osobe, podneta krivična prijava

POKOSILI SAOBRAĆAJCA DOK IM JE RADAROM MERIO BRZINU: Uhapšene dve osobe, podneta krivična prijava

- Nisam neka plačljivica, ali iskustvo koje sam doživela u splitskom porodilištu zaista nije normalno. Sve mi žene koje dolazimo da se porodimo smo osetljive, ne samo zbog hormona, nego i zbog samog porođaja i svega novoga što nas s rođenjem bebe čeka. Volela bih da moje iskustvo promeni stvari na bolje, ali nekako sumnjam u to. Toliko puta se pisalo o iskustvima žena u porodilištima, pa i o ovom splitskom, a kao što i sami svedočimo, pomaka na bolje nema - navela je Splićanka.

Porodila se u Klinici za ženske bolesti i porođaje KBC-a Split i rodila dečaka početkom septembra. Svoje iskustvo napisala je na društvenim mrežama, dobila veliku potporu mnogih žena, ali mnoge su je i napale, zbog čega je objavu obrisala.

- Nisam očekivala da će mi neke žene ružno pisati, ali nemam sad vremena ulaziti u te silne rasprave. Kako sam napisala u objavi, molila sam ih da skinem masku na porođaju, jer nisam mogla da dišem. To mi nisu dopustili. Naime, ceo sam se život bavila sportom i nos mi je bio slomljen. Imam devijaciju septuma i teški hronični bronhitis koji se graniči s astmom, zbog kojeg sam jedno vreme koristila i pumpicu. Tražila sam potvrdu od svog lekara da mi ispiše moju dijagnozu, no on mi to nije mogao dati, a smatrao je i da me neće prisiljavati da rađam pod maskom. No, moje poteškoće s disanjem nisu bile dovoljne da mi u porodilištu dopuste da skinem masku. Više sam puta nakratko izgubila svest, imam naprosto "rupe" u kojima se ničega iz "boksa" ne sećam. U jednom trenu sam masku skinula, da bi mi sestra došla i rekla da će me, ako je nastavim skidati, ostaviti samu i neće više doći ni pogledati. Dodala je i da ako ja ne verujem u koronu, ona veruje - priča mlada mama.

Ona je inače magistar socijalnog rada i baš zato što je te struke ne može da veruje kako se neko može odlučiti za posao u porodilištu, a nema ljubavi prema tom poslu. Tvrdi i kako su joj davali epidural iako je bila otvorena samo jedan prst, a potom su se odlučili na hitni carski rez jer su bebi počeli padati otkucaji srca.

beba
Foto: Profimedia/ilustracija

- Tu je isto jedna neverovatna činjenica. Sat i po ranije počeli su govoriti kako otkucaji srca padaju, a onda je nastala panika pa su me poslali na hitni carski. Niko ništa ne govori, niko mi kasnije ne objašnjava kako ću dojiti, kako ću izmasirati bolne dojke. Nisam mogla da idem na trudnički kurs zbog korona virusa i ne znam ništa. Prvo mi je dete i treba mi pomoć, savet... Ne žele dati bebi nadohranu jer, citiram, "vidi koliko imaš mleka, a tražiš dohranu". Mali je gladan, plače, ne mogu mu pomoći. Ni sebi ni njemu. Na kraju smo moja cimerka i ja delile mleko koje smo dobijale da obe naše bebe budu site. Na kraju je dobio i žuticu. Ja sam šest dana plakala od nemoći. Zovem supruga, on želi doći nekoga razbiti. Onda moram i njega smirivati. Ma strašno - priča Splićanka kojoj je ovo prvo dete.

Najgore joj je bilo kad je jedna sestra bacila ćebence preko bebe jer ju je živciralo što plače.

- Primala sam antibiotik zbog carskog reza i taj put je stigla sestra s antibiotikom i dohranom u isto vreme. Molim je da pričeka da nahranim dete, da se smiri, jer neutešno plače, ali ona to odbija, stavlja mi braunilu. Dečji krevetić je gurnula i bacila ćebence preko bebe, cele bebe, i preko glave. Ja sam se zgrozila, dižem se poslednjim atomima snage i sklanjam to, nemoćna, slomljena i besna istovremeno - kaže majka.

Na kraju dodaje kako će za drugi porođaj sigurno ići u privatnu kliniku i platiti koliko treba samo da dobije negu kakvu svaka trudnica, porodilja i majka treba u tim osetljivim danima.

- Ja ne tražim niti iko od nas traži kraljevski tretman. Svi mi samo želimo da se prema nama odnose s poštovanjem i da nam odgovore na pitanja ako ih imamo - priča mlada majka.

A iz KBC Split je stigao odgovor

- KBC Split ne može da komentariše i odgovara na upite vezane za svedočenje jedne majke koja je svoje iskustvo podelila na Fejsbuku. Opisani događaj ćemo ispitati ako nam se pritužbom obrati porodilja. Svi pacijenti, u slučaju nezadovoljstva kvalitetom zdravstvene nege, imaju pravo da podnesu pritužbu. Naša je obaveza da istražimo pritužbene navode i da u zakonski propisanom roku na njih odgovorimo, a u slučaju utvrđivanja bitnih nepravilnosti iste otklonimo - rekla je doc. dr sc. Slavica Dajak, dr. med, zamenica direktora.

Što se tiče samog porođaja pod maskama, ta epidemiološka mera razlikuje se od porodilišta do porodilišta. U Opštoj bolnici Zadar kažu da je nošenje maske tokom porođaja obavezno, dok u dubrovačkom porodilištu kažu kako oni nemaju takvu praksu. Objašnjavaju da je medicinsko osoblje pod punom zaštitnom opremom tokom porođaja i da nema potrebe da žena nosi masku dok rađa jer, navode, nije lako u tim trenucima disati i napinjati.

U sinjskom porodilištu kažu kako imaju instrukciju da žena tokom porođaja nosi masku, no nastoje izaći svakoj ženi u susret. Tako kažu, baš kao i u dubrovačkoj bolnici, da je nošenje maske svakako obavezno u zajedničkim prostorijama, odnosno ambulantama.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd