fbpx
Skip to main content
Miodrag Daka Davidović

Ko je Miodrag Daka Davidović? Crnogorac na kojeg je pucano u Beogradu

Foto: Youtube/Printscreen/TV Kopernikus
Daka je 12 godina kao ekonomista radio u Željezari Nikšić

Miodrag Daka Davidović, crnogorski biznismen koji je 10.12.2019. ranjen u holetu Kraun plaza vlasnik je firme "Neksan" koja je osnovana davne 1992. godine kao porodično preduzeće. Pre toga je 12 godina kao ekonomista radio u Željezari Nikšić. U pojedinim crnogorskim medijima označavan je kao finansiijer Demokratskog fronta.

ALARMANTNO U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Čak 70 odsto novoobolelih zaraženo britanskim sojem

ALARMANTNO U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Čak 70 odsto novoobolelih zaraženo britanskim sojem

PATRIJARH PORFIRIJE SUTRA U POSETI HRVATSKOJ: Obilazi porodice nastradale od decembarskog zemljotresa

PATRIJARH PORFIRIJE SUTRA U POSETI HRVATSKOJ: Obilazi porodice nastradale od decembarskog zemljotresa

ĐORĐE BALAŠEVIĆ DOBIJA SVOJ PARK U CRNOJ GORI: Podgorica odaje počast preminulom kantautoru

ĐORĐE BALAŠEVIĆ DOBIJA SVOJ PARK U CRNOJ GORI: Podgorica odaje počast preminulom kantautoru

Miodrag Davidović je tokom devedesetih bio načelnik Centra bezbednosti Nikšić. Došao je i do mesta ministra u Vladi tzv. SAO Hercegovine.

Nakon rata, Davidović se iz policijskih otisnuo u preduzetničko-političke vode da bi u jeku sukoba unutar DPS-a 1997. bio uhapšen zbog navodnih malverzacija u trgovini sa Duvanskim kombinatom.

Do najavljenog suđenja nije došlo jer je Momir Bulatović u poslednjim danima predsedničkog mandata abolirao Davidovića.

Prvi put preuzeo Željezaru 2003. godine

Usledile su godine kada se Davidović povukao iz politike i javnosti i pokušavao da razvije sa "Neksanom" ozbiljniji biznis.

Vraća se 2003. godine kada prvi put preuzima Željezaru u Nikšiću.

Nakon par godina Davidović odlazi iz Željezare i fabriku preuzima holandski investitor u čiji Upravni odbor ulazi i Ana Kolarević, sestra predsednika Đukanovića.

Davidović se potpuno posvetio "Neksanu". Okrenuo se trgovini naftnim derivatima, građevinarstvu i proizvodnji alkoholnih pića.

Povratak u Željezaru i odlazak u Beograd

Opet se pominje u medijima 2009. zbog toga što je navodno uz kotorski Jugopetrol i cetinjski Montenegro bonus bio uključen u fiktivni izvoz naftnih derivata na Kosovo. Tužilaštvo nikad nije dokazalo takve optužbe.

U maju 2011. se vraća u Željezaru i opet je diže na noge ali za kratko.

Miodrag Daka Davidović
Miodrag Daka Davidović
Foto: Printscreen/Pink

Vlada premijera Lukšića odlučuje 2012. godine da Željezaru, kroz proces privatizacije, proda turskoj kompaniji, a Davidović se seli u Beograd. 

"Neksan" je, kako piše na sajtu, preduzeće koje se sada bavi građevinarstvom. Podgorica, Budva, Kotor i Nikšić su gradovi u kojima Davidović gradi zgrade i apartmane.

Odlikovani ktitor

Miodrag Daka Davidović poznat je i kao veliki ktitor Mitropolije crnogorsko primorske, a mitrololit Amfilohije ga je 12. maja 2015. godine odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina.

Davidović je bio glavni finansijer renoviranja Manastira Ostrog, a sagradio je i Manastir Svetog Save na Goliji, kod Nikšića, zbog čega ga je patrijarh srpski Irinej odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.

Optuživan da je finansirao državni udar 

U jeku afere "državni udar" u Crnoj Gori, Davidović je u pojedinim medijima, naklonjenim režimu, označen kao finansijer Demokratskog fronta.

Najdalje se otišlo sa optužbama kada je propaganda objavila da je Davidović bio dobavljač oružja za grupu koja je uhapšena 16. oktobra 2016. zbog optužbi da su planirali terorističke napade na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

- Istina je da nikoga od 20 ljudi koji su uhapšeni u Crnoj Gori, nisam znao, sreo, niti vidio u mom životu, a kamoli da sam ih finansirao i ubeđivao da ubijaju. Ako se, ne daj Bože, bilo šta desi mojoj porodici, mojim saradnicima i mojim zaposlenima, jasno je sa koje je adrese došla poruka - napisao je Davidović kasnije.

Proletos se oglasio da podržava formiranje novog opozicionog bloka "Da svako ima", ali se prema poslednjim informacijama i od tog političkog projekta digao ruke jer se ne razvija u željenom smjeru.

U jedom intervjuu, Davidović je izjavio da bi se na narednim izborima kandidovao za predsednika Crne Gore.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd