fbpx
Skip to main content
vladika Metodije

KO JE VLADIKA METODIJE KOJI ĆE DANAS BITI USTOLIČEN: Bavi se padobranstvom, evo prema kome gaji POSEBNU LJUBAV (VIDEO)

Foto: Screenshot/Youtube/Телевизија Храм
Njegova fotografija u padobranskoj uniformi, umesto u mantiji, u kojoj najčešće viđamo monahe, odmah nas je uverila da je on sve, samo ne običan.

Pažnju javnosti vladika Metodije privukao je krajem aprila ove godine kada je zajedno sa episkopom Jovanom viđen na aerodromu Ečka u Zrenjaninu. 

VELIČANSTVENO SE VIJORE SRPSKE TROBOJKE, A NEBO IZNAD GRADA OSVETLELE SU BAKLJE: U pozadini "Gračanica sva u sjaju..." (VIDEO)

VELIČANSTVENO SE VIJORE SRPSKE TROBOJKE, A NEBO IZNAD GRADA OSVETLELE SU BAKLJE: U pozadini "Gračanica sva u sjaju..." (VIDEO)

DODIK POSTAVIO ULTIMATUM! Ili izvorni Dejton, ili nezavisna Republika Srpska u roku od šest meseci

DODIK POSTAVIO ULTIMATUM! Ili izvorni Dejton, ili nezavisna Republika Srpska u roku od šest meseci

NEKA MISLI KO ŠTA HOĆE - KO JE VASOJEVIĆ, PRIPADA SRPSKOM NARODU! Patrijarh jasan - poslao svima snažnu poruku

NEKA MISLI KO ŠTA HOĆE - KO JE VASOJEVIĆ, PRIPADA SRPSKOM NARODU! Patrijarh jasan - poslao svima snažnu poruku

Metodije (45) veliki je ljubitelj padobranstva kojim se bavi još od 2016. godine, a osim ovog sporta, vladika voli i životinje. Posebnu ljubav gaji prema konjima.

Poznato je da se vladika ne odvaja i od gusla, o čemu svedoče mnogi snimci, a jedan takav je nastao nakon što je hirotonisan za Episkopa dioklijskog, Vikarnog Episkopa blaženo počivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. On je odguslao stihove Petra Petrovića Njegoša: Nema dana bez očnoga vida, niti prave slave do Božića...

On je poslednji put u viđen u medijima kada je patrijarha Porfirija na podgoričkom aerodromu dočekao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem zajedno sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Inače, vladika Metodije rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, u crnogorskoj porodici od roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. Njegova porodica potiče iz Crne Gore, iz mesta Žabljak.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda Gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu. U Podgorici je završio preostala dva razreda Gimnazije, nakon čega je 1994. godine upisao Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, na kojem je i diplomirao 2001. godine

Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir u svojstvu iskušenika, gde je i zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom). U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg, a u čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. u Cetinjskom manastiru.

Dana 22. novembra 2009. godine odlikovan je činom protosinđela u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika patrijarha Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, gde je i rukoproizveden u čin arhimandrita na Petrovdan 2013. godine. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Svetog Vasilija Ostroškog" u Foči, Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa diplomskim radom na temu "Vaspitni značaj monaštva".

Dana 22. jula 2018. godine u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, arhimandrit Metodije je hirotonisan u čin episkopa dioklijskog, vikarnog episkopa mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Svetu liturgiju služio je patrijarh Irinej.

Za vreme verske krize u Crnoj Gori, 27. decembra 2019. godine episkop Metodije napadnut je na mostu na Đurđevića Tari. Policija je kasnije demantovala da su njeni pripadnici vladiku oborili na zemlju i tukli ga pendrecima i nogama.

U maju 2021. godine Sveti arhijerejski sabor ga je izabrao za novog episkopa budimljansko-nikšićkog.

U Beranama je za sad mirna atmosfera, i očekivanja su da će ovaj događaj proteći u najboljem redu.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd