fbpx
Skip to main content
Hrvatska

HRVATSKA NA KOLENIMA: Preživljavaju pakao posle zemljotresa i zbog korone

Foto: SD ilustracija/Profimedia
Hrvati ne znaju šta ih je snašlo.

Ordinacije porodičnih lekara, kao i Klinike za psihijatriju Vrapče, u poslednjih godinu dana prepune su pacijenata koji se teško nose sa stresom izazvanim pandemijom koronavirusa i još više zemljotresima (što se odnosi na stanovnike Zagreba i Zagrebačke županije i Siska- Moslavina, gde je strah od zemljotresa stanovnicima stvarao brojne psihološke probleme).

RASTE BROJ OBOLELIH U SVIM DRŽAVAMA REGIONA: Jedni popuštaju, a drugi uvode strože mere

RASTE BROJ OBOLELIH U SVIM DRŽAVAMA REGIONA: Jedni popuštaju, a drugi uvode strože mere

KRIZNI ŠTAB IZDAO NOVU NAREDBU: Pooštrene epidemiološke mere u Kantonu Sarajevo

KRIZNI ŠTAB IZDAO NOVU NAREDBU: Pooštrene epidemiološke mere u Kantonu Sarajevo

TRESLA SE SKUPŠTINA HRVATSKE! Kamere zabeležile današnji snažan potres (VIDEO)

TRESLA SE SKUPŠTINA HRVATSKE! Kamere zabeležile današnji snažan potres (VIDEO)

Istovremeno, Poliklinika za zaštitu dece i omladine očekuje značajan porast dece koja će za godinu dana razviti PTSP.

Ines Balint, lekarka porodične medicine, rekla je za Indeks da su u poslednjih godinu dana ona i njene kolege imale sve više pacijenata koji pate od depresije, anksioznosti i PTSP-a.

Povećava se broj pacijenata sa mentalnim zdravstvenim problemima. Prvi razlog je sama pandemija koja je dovela do drugačijeg načina života od uobičajenog, rad od kuće, škola od kuće, jedno domaćinstvo bi imalo jedan računar, svi sa druge strane, mnogi su se suočili sa gubitkom posla i smanjenjem plata, što je prouzrokovalo brojne mentalne poremećaje, a kao tačka na i, situacija se drastično pogoršala sa zemljotresom. Strah od zemljotresa je zaista jak, posebno ovdje, na području Zagreba i županije, te na području Sisačko-moslavačke županije - rekla je dr. Balint

zemljotres Hrvatska
Foto: Profimedia

Navodi da su u ordinacijama porodičnog lekara puno građana koji traže da im pomognu.

- Kažu nam da ne mogu normalno da funkcionišu, oni koji su imali akutnu i kratkotrajnu reakciju, u periodu od 30 do 60 dana, uzimaju anksiolitike, dok oni koji imaju ovo teško mentalno stanje traju duže - ne imaju akutnu reakciju na stres, ali o dubljem problemu - već uvodimo antidepresive. Nešto bi trebalo učiniti i mislim da bi to moglo i trebalo učiniti na nacionalnom nivou, a ne sve od strane psihijatara i porodičnih lekara. Psihološka pomoć je potrebna nekim studentima i radnicima, država bi trebalo da pronađe način i modalitet za ublažavanje strašnog izgaranja koje se svakodnevno događa ljudima - rekla je dr Balint.

koronavirus
Foto: Profimedia/ilustracija

Direktor Psihijatrijske klinike Vrapče dr Petrana Brečić potvrdila je porast broja pacijenata koji dolaze u dnevnu bolnicu, najviše zbog depresivnih i anksioznih poremećaja.

- Povećan je broj pacijenata zbog krize i zemljotresa. Imamo veliki porast od čak 25 posto onih koji u dnevnu bolnicu dolaze zbog problema sa depresijom, anksioznošću, nesanicom i lečenjem od zavisnosti od novi stimulativni lekovi. godinu dana su počeli da pate od nesanice zbog svega što se dešavalo - rekla je dr Petrana Brečić.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd