fbpx
Skip to main content
Kristijan Šmit

KRISTIJAN ŠMIT DANAS STUPA NA DUŽNOST VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Ne dolazim kao diplomata nego kao političar!"

Foto: Profimedia
Protiv imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika bila je Rusija

Nemac Kristijan Šmit od danas zvanično stupa na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Na ovoj poziciji on zamenjuje Austrijanca Valentina Incka. Šmit je u Bosnu i Hercegovinu doputovao u petak.

Protiv imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika bila je Rusija.

Uoči dolaska u Bosnu i Hercegovinu Šmit je rekao da misli da se moraju razjasniti tri pitanja.

- Prvo: Ja u BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomata. Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rešenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (menjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora - upozorio je.

- Drugo pitanje je kako se može poboljšati funkcionalnost države u zemlji velikoj poput Donje Saske, s manjim brojem stanovnika od Berlina, ali s preko 137 ministarstava? Na kojim poljima ljude možete ohrabriti? Gde stvari morate pojednostaviti? - pita se Šmit.

- I treće: kada 70 posto mladih ljudi iz BiH - ako su tačne brojke kojima raspolažem - radije negde drugde idu tražiti svoju budućnost - onda to nije dobro. Moramo više gledati na mladu generaciju, kako mi u EU, tako i visoki predstavnik i svi zajedno. Jer, nije dovoljno igrati samo na kartu sedih ljudi. Ja igram na kartu mlade generacije - rekao je Šmit.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd