fbpx
Skip to main content
milorad-dodik,-aleksandar-vucic

LAŽU DA RUŠIM VUČIĆA: Milorad Dodik oštro reagovao na navode da ga biznismeni okreću protiv lidera Srbije

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Apsolutno nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Srpske i ličnim odnosima između dva predsednika

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je za beogradske medije da ne učestvuje ni u kakvom rušenju predsednika Aleksandra Vučića i da se nije nedavno sastao sa biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom iz Crne Gore u restoranu "Integra" u Banjaluci. Dodik ističe da nema nameru da se pravdam i da je degutantno da komentariše bilo kakve konstrukcije tog tipa, jer je očigledno da neko pokušava da zavadi rukovodstva Republike Srpske i Srbije.

POČELA ZVANIČNA KUKNJAVA U HRVATSKOJ: Nema pravde u Evropi, nećemo dobiti dovoljno vakcina protiv korone

POČELA ZVANIČNA KUKNJAVA U HRVATSKOJ: Nema pravde u Evropi, nećemo dobiti dovoljno vakcina protiv korone

"SINE, JA SAM NEKAD BIO SRBIN": Izetbegović decenijama krio istinu, Marić otkriva šta mu je Alija rekao prilikom susreta

"SINE, JA SAM NEKAD BIO SRBIN": Izetbegović decenijama krio istinu, Marić otkriva šta mu je Alija rekao prilikom susreta

AFERA POTRESA CRNU GORU: Milova tajna policija spaljivala dokumente, prisluškivane i Nato diplomate, reagovalo tužilaštvo

AFERA POTRESA CRNU GORU: Milova tajna policija spaljivala dokumente, prisluškivane i Nato diplomate, reagovalo tužilaštvo

Dodik je ovako reagovao posle informacija da se u Banjaluci sreo sa Davidovićem, koji je tamo doputovao sa specijalnim zadatkom da u RS "raspiri" opoziciona osećanja prema aktuelnoj vlasti u Beogradu.

- Mogu samo da potvrdim da sam se sreo nedavno sa vladikom Joanikijem, koji je bio u Banjaluci u poseti vladici Jefremu. Samo konvertiti koji često menjaju političke stavove mogu imati sumnje oko ovakvih sastanaka i praviti nekakve konstrukcije.

Dodik napominje da u kontinuitetu ima odličnu saradnju sa predsednikom Vučićem.

- Apsolutno nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Srpske i ličnim odnosima između mene i predsednika Vučića. On ima moju veliku podršku. To je moj stav. Uvek sam ga pokazivao i uvek ću ga i pokazivati. Veoma smo zahvalni za sve što je učinio za RS. I sad se odjednom pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši! Ogromna je zasluga Vučića za današnju Srbiju. Ona je ekonomski i politički stabilna, jak je regionalni faktor. Privržen sam stavu da je politika koju vodi Vučić dovela do toga da se Srbija menja i da može da pomogne i nama u Srpskoj - kategoričan je Dodik, dodajući da će u sredu biti u Beogradu na otkrivanju Spomenika Stefanu Nemanji.

Štetno Grigorijevo mešanje u politiku

Na navode da se sastajao sa vladikom Grigorijem, Dodik odgovara da ne deli političke stavove s njim.

- Oni koji žele da se bave politikom ne mogu u isto vreme da se bave najodgovornijim poslovima u Crkvi. Treba da ostane odvojenost crkve od države. U vremenu kada je aktuelan proces izbora novog poglavara SPC, apsolutno podržavam napore naše crkve da do toga dođe na jedan transparentan način. Koga god izabere SPC, za mene će biti prihvatljiv i biće podržan.

Dodik podseća da je imao dobru saradnju sa vladikom Grigorijem dok je službovao u Hercegovini.

- Ali i tada njegovo delovanje na političkom planu nije bilo vidljivo i nije bilo nikakvih namera. Njegov pristup mešanju u politički život nije dobar. To ne koristi Crkvi, a ne pomaže ni državi. Jedinstvo SPC i države je najvidljivije kroz očuvanje naših nacionalnih interesa.

On ističe da su RS i Srbija izložene mnogim negativnim tendencijama koje dolaze sa Zapada, od ostrašćenih političkih elita i trebaće mnogo jedinstva da se to odbrani.

- RS je zagledana u Srbiju i zahvalna na svakoj pomoći koju dobijamo. Ne moram da pravdam svoj odnos prema Srbiji, ili stavovima prema Milu Đukanoviću. Pokušali su me već "utrpati" u neku priču sa Đukanovićem, ali sam kao srpski član Predsedništva BiH glasao protiv odluke da on dođe u posetu BiH. I to u momentu kada je stravično napadao SPC i njenu imovinu i mislim da nakon toga ne moram nikome ništa da objašnjavam oko Đukanovića - kaže Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH tvrdi da se Crna Gora i Đukanović kroz obaveštajni rad "mešaju" u RS i pogotovo u Hercegovini gde prave punktove i dan-danas pokušavaju da razbijaju stabilnost Hercegovine i njeno jedinstvo sa Srpskom:

- Pokušavaju i da očuvaju priču kako ovde postoji neki ruski uticaj, a Đukanović to proširuje na priču o srpskom uticaju. Sasvim je normalno da dok postoje Srbija i RS, postoji i srpski uticaj. Ali ne možemo mi Srbi nametnuti nekome našu srpsku svest. Srpska nije imala nikakvih zvaničnih sastanaka sa predstavnicima nove vlasti u Crnoj Gori. Ona je spremna da sarađuje, ali nije spremna da žrtvuje svoju autonomnost podređujući ih zahtevima iz Crne Gore - naveo je Dodik.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd