Skip to main content
migranti lipa

MIGRANTI SE VRATILI U KAMP KOJI SU SPALILI: Hladnoća i glad doprineli humanitarnoj KATASTROFI (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Fena
Migranti su prvo spalili kamp u Bihaću a onda se vratili ponovo u njega

Situacija u kampu Lipa, nadomak Bihaća, trenutno je takva da preti humanitarna katastrofa sa nesagledivim posledicama, a stanje dodatno pogoršava kišovito vreme i naglo zahlađenje.

IKONA VRAĆENA U SEF U DODIKOVOM KABINETU: Poznato da li je stigao navodni dokaz iz Ambasade Ukrajine

IKONA VRAĆENA U SEF U DODIKOVOM KABINETU: Poznato da li je stigao navodni dokaz iz Ambasade Ukrajine

DA LI IKO MOŽE DA SMENI INCKA? Komplikovane igre oko mogućeg izbora novog Visokog predstavnika u BiH

DA LI IKO MOŽE DA SMENI INCKA? Komplikovane igre oko mogućeg izbora novog Visokog predstavnika u BiH

ŠTA JE 2020. DONELA CRNOJ GORI: Od korona-fri države do pada Đukanovića i najgore turističke sezone u istoriji (FOTO)

ŠTA JE 2020. DONELA CRNOJ GORI: Od korona-fri države do pada Đukanovića i najgore turističke sezone u istoriji (FOTO)

Trenutno u kampu boravi oko hiljadu migranata i svi oni pokušavaju da se zaštite od hladnoće i kiše boraveći u preostalim šatorima ili u improvizovanim nastambama koje su sačinili od priručnih materijala.

Pre nekoliko dana, odlukom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) ovaj kamp raspušten, čime je prestalo njegovo finansiranje, a međunarodni humanitarci su se povukli.

Nakon toga zapaljeni su i izgoreli šatori u kojima su boravili migranti, a u međuvremenu, nakon što ih je policija sprečila u nameri da dođu u Bihać, najveći broj njih se vratio i zadržao u kampu.

Trenutno jedini koji brinu o migrantima u Lipi su volonteri Crvenog krsta Grada Bihaća, koji im distribuiraju hranu, a policija USK nadgleda bezbedonosnu situaciju.

- Trenutno migrantima delimo suve obroke, ali istovremeno vršimo pripreme kako bismo mogli pripremati i tople obroke za njih s obzirom na to da se najavljuje pogoršanje vremenskih prilika. Ipak, za neki duži period, ako ovo potraje, moglo biti problema oko zaliha hrane. Ono što pogoršava situaciju su najavljene hladnoće, a u ovim područjima temperature će se uskoro spuštati ispod nule - kaže Salem Midžić, sekretar pomenute humanitarne organizacije.

 

Dalje sudbina ovoga kampa je krajnje neizvesna.

- Umesto da posle tri godine migrantske krize Bihać bude proglašen šampionom humanosti, sada krivicu svaljuju na nas i kažu da smo mi najodgovorniji za ovo što se dešava - kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija najočitije oslikava nesposobnost i i nemoć nadležnih državnih institucija, kao i hipokriziju morala međunarodnih organizacija.

Fazlić je još jednom ponovio kako nema govora o tome da se migranti izmeste u gradsko područje, u centar "Bira", koji je rasformiran pre nešto više do dva meseca, iako to izričito zahtevaju Ministarstvo bezbednosti BiH i međunarodne organizacije.

Ministar bezbednosti BiH, Selmo Cikotić, izjavio je da su, nakon što vlasti u USK nisu prihvatile ponovno aktiviranje "Bire", gde bi država i međunarodne organizacije uložile novac za zbrinjavanje migranata, isrcpljene mogućnosti da se nastala kriza reši efikasno i u kratkom roku.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
20 Beograd