fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

MILO NE PRESTAJE SA ANTISRPSKOM HISTERIJOM: Ponovo mu se priviđa Velika Srbija, zaboravlja na svoju RATNOHUŠKAČKU RETORIKU

Foto: Profimedia
Đukanović opet o devedesetim.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je ocenio da je Crna Gora veoma napredovala u vladavini prava i demokratsko sazrevanju tada kada se državna politika vodila u institucijama sistema i da svako, posebno oni koji se nalaze na državnim funkcijama, mora da zna da je opasno poigravanje sa vaninstitucionalnim uticajem.

- I da ne možete pod svojim narodom podrazumevati samo one koji pokušavaju preko ulice da vam pomognu da ostvarite svoje političke ciljeve, a zanemarivati interese drugog dela građana koji učine to isto, a onda dobiju jedno brutalno gaženje od strane vladinog automobila - poručio je Đukanović.

FIRST minute ponude za letovanje u Turskoj! AKCIJA: Samo 99€ za rani buking

FIRST minute ponude za letovanje u Turskoj! AKCIJA: Samo 99€ za rani buking

OGLASIO SE MILO POSLE TAJNOG SASTANKA SA KRIVOKAPIĆEM: Evo kako je pokušao da opravda skriveni susret

OGLASIO SE MILO POSLE TAJNOG SASTANKA SA KRIVOKAPIĆEM: Evo kako je pokušao da opravda skriveni susret

DA LI ĆE SE KRIVOKAPIĆ DOZVATI PAMETI? Pavićević tvrdi: Jedino racionalno rešenje je rekonstrukcija vlade

DA LI ĆE SE KRIVOKAPIĆ DOZVATI PAMETI? Pavićević tvrdi: Jedino racionalno rešenje je rekonstrukcija vlade

-Ja sam politički odgovoran i ne želim Crnu Goru u haosu, ne zamišljam je kao demokratsko društvo kojim će se upravljati van institucija sistema. Sve suprotno od toga i svemu tome sam, u meri mojih sposobnosti, u prethodnom periodu dao najbolji mogući doprinos - rekao je Đukanović i dodao:

- Nema nikakve sumnje da živimo u vreme restauracije velikodržavnih nacionalizama, pre svega velikosrpskog. Ta ideja očigledno nije sahranjena i ne znam da li će ikada biti sahranjena na Balkanu. Realno je da će se i naši unuci boriti protiv te retrogradne ideje - kazao je Đukanović.

- Velikosrpska politika iskazuje jasnu nameru da ugrožava suverenitet i destabilizuje susedne države, što se videlo devedesetih. Promenili su se likovi, politika je ostala ista. Događa se danas da je državna politika Srbije protumačila međunarodne prilike tako da su one povoljne za restauraciju takve politike. Nije iz poraza te politike devedesetih zaključila da je to promašena politika, već je zaključila da nije imala dovoljno dobro vreme, procenjujući da ih je sada dobila i pokušavajući da iznova ostvare svoj naum - tvrdi on.

Đukanović navodi i da ne veruje da je Vlada odustala od izmena odluke o državljanstvu, odnosno biračkog spiska.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Foto: Profimedia

- Moramo svi dobro promisliti svaki potez i potruditi se da ne provociramo ljude. Ovde se radi o jednom zakonu o prebivalištima i jedne odluke o državljanstvu. Predloženim rešenjima je intencija da se drastično promeni birački spisak. To moramo tumačiti kao želju da se stvori prednost kako bi se obezbedio monopol i nesmenjivost nove vlasti, ocijenio je Đukanović, dodajući da vjeruje da je reč o odmazdi prema dijaspori, koju najviše čine pripadnici manjinskih naroda.

- Uskraćivanje državljanstva tim ljudima je neodgovarn zločin u odnosu na ono što su njihova demokratska prava. Želi se inženjenring u biračkom spisku, samim tim i u Crnoj Gori i na taj način se Crna Gora prinosi na žrtvenik velikosprskoj ideji. Tako smo to razumeli, tako su to razumeli i građani, videćemo što će uraditi Vlada. Sva ova pitanja su sastavni deo izbornog zakondavstva i jedino odgovorno je da se kompletna materija dodeli odboru za izborne zakone - naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao da je i DPS odgovoran za rezultat na izborima 30. avgusta i da je stranka koju vodi bila bolja, građani bi joj produžili mandat.

- DPS je doprineo porazu svojim slabostima i greškama. Ovo što se dogodilo Crnoj Gori, moralo se dogoditi. Da nije došlo do promene vlasti, DPS se ne bi pozabavila svojim slabostima koje bi, po logici stvari, bile sve vidljivije. Ja mislim da je za DPS jako dobro da je na pravilan način protumačila poruku sa izbora, rekao je Đukanović i dodao da će DPS kao građanska partija zadugo biti stožer daljeg građanskog razvoja Crne Gore, a da je alternativa DPS-u ogoljeni pećinski šovinizam. Svi su mogli zabasati u grešku do 30. avgusta, sada su videli tu grešku.

Na pitanje da li i njega kvari vlast, odgovorio je:

- Siguran sam da nisam ostao imun na taj proces kvarenja. Do koje mere je to bilo, sude građani, a oni su na predsedničkim izborima meni dali poverenje - rekao je Đukanović.

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd