fbpx
Skip to main content

Milo pokušava na silu da uvede IZMIŠLJENI JEZIK u upotrebu! Hoće da prevode dokumenta sa srpskog na crnogorski?!

Odbornici DPS i liberala u podgoričkom parlamentu su komisiji za izradu statuta glavnog grada predložili da se u tom aktu doda novo poglavlje kojim će se definisati korišćenje crnogorskog kao službenog jezika u radu lokalne skupštine.

Odbornici su predložili član koji definiše da je u Skupštini glavnog grada službeni jezik crnogorski, da su ćiriličko i latiničko pismo ravnopravni, a da su u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Oni su predložili i da se nacrti akata daju na javnu raspravu na crnogorskom jeziku i da se opšti akti koje donose organi lokalne samouprave objavljuju na crnogorskom jeziku.

Odbornik opozicionog Demokratskog fronta u podgoričkom parlamentu Miodrag Bešović smatra da inicijativa nije vredna pažnje, već, kako tvrdi, služi samo kako bi lokalna vlast skrenula pažnju sa svoje nesposobnosti i realnih problema.

- Ova tema je sto puta prepričana, a konkretna inicijativa je samo deo već neuspelog projekta uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu. I do sada se sva dokumentacija, statut i poslovnik glavnog grada, pisala srpskim jezikom iako ga nazivaju crnogorskim. Dodavanjem dva slova su pokušali da naprave novi jezik i da ga nametnu narodu, ali im to nikako ne ide - kazao je Bešović.

On navodi i da je podnošenje ovog zahteva identitetsko pitanje koje DPS pokreće kako bi pažnju javnosti skrenuli sa poslednje afere o finansiranju njihove partije tokom lokalnih izbora u Podgorici.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Foto: Profimedia

- Inicijativa nema nikakav smisao, samo je prodavanje magle i izbegavanje tema koje se tiču funkcionisanja glavnog grada i lokalne uprave, koja nije sposobna da rešava ni ono što je započeto, ni osnovna infrastrukturna pitanja koja opterećuju opštinu - kaže Bešović. - Tako da ovaj zahtev nećemo shvatiti ozbiljno, smatram da je smešno što i dalje pokušavaju da nametnu dva slova. Očigledno je da je projekat crnogorskog jezika i pravopisa propao, jer ga građani nisu prihvatili. Tradicionalni jezik u Crnoj Gori je srpski, poštujem ako neko misli da je drugačije, ali jasno je da se sve svodi samo na naziv jezika odnosno da je crnogorski u stvari srpski.

Prva državna institucija koja je uvela upotrebu crnogorskog jezika i pravopisa u zvaničnoj komunikaciji je Skupština Crne Gore koja je to učinila pre deceniju.

U tom periodu u zvaničnim dokumentima Skupštine mogla su se naći i dva slova koja su dodata crnogorskoj azbuci.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd