fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

MILO ŠETA SAT OD MILION EVRA! U kolekciji ima još dva vrtoglavo skupa - hoće li mu biti oduzeti? (VIDEO)

Foto: Profimedia/Twitter Printscreen/@WatchesUnder500
Kolekcija satova Mila Đukanovića ponovo se našla u fokusu pošto će o njoj Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) morati ponovo da odlučuje na osnovu inicijative Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Za sada je dokazano da poseduje tri vroglavo skupa sata, koja zajedno vrede 1.376.364 evra. Fotografije Mila kako ih nosi dostavio je crnogorskim medijima njegov nekada blizak prijatelj Duško Knežević, predsednik Atlas grupe za kojim je raspisana poternica.

RODITELJI BRANILI DEČAKU DA NOSI MASKU U ŠKOLI U TOPLICAMA: Nastavici ga vraćali kući, a onda je došao sa ocem..

RODITELJI BRANILI DEČAKU DA NOSI MASKU U ŠKOLI U TOPLICAMA: Nastavici ga vraćali kući, a onda je došao sa ocem..

MISTERIJA DUGA 50 GODINA: Pronađena mrtva u šupi pored kuće, porodica i dalje ne zna detalje Jeleninog nestanka

MISTERIJA DUGA 50 GODINA: Pronađena mrtva u šupi pored kuće, porodica i dalje ne zna detalje Jeleninog nestanka

CRNA GORA SVIM AMBASADAMA POSLALA "NON PEJPER" Sačinjen je samo četiri dana nakon dešavanja na Cetinju

CRNA GORA SVIM AMBASADAMA POSLALA "NON PEJPER" Sačinjen je samo četiri dana nakon dešavanja na Cetinju

Prvi među njima je "Patek Philippe Sky Moon Tourbillon" vredan 1.150.659 evra. Kućište ovog sata od 18-karatnog zlata, prečnika  42.8 mm i visine 16.25 mm, ima zlatni brojčanik, kao i anti-reflektujuće staklo od safira sa prednje i zadnje strane. Budući da su jako složenog dizajna i da svaki sadrži ukupno 686 pokretljivih komponenti, godišnje se proizvede samo od tri do pet primeraka satova ove serije, piše Luks Lajf.

Poseduje i Breguet Tourbillon Perpetual Calendar 3795pr/1e/9v6 čija cena iznosi 158.371 evra. Kućište sata čini 18-karatno ružičasto zlato, a brojčanik mu je izrađen od 18-karatnog zlata. Vodootporan je i na sebi ima 21 dragulj.

Poslednji iz kolekcije, za koji znamo da je u vlasništvu Đukanovića, je Ulysse Nardin Classic Skeleton Tourbillon 18k white gold mens watch 1700-129/03 koji košta 67.334 evra. Ceo je od belog 18-karatnog zlata, ručno je oslikan i takođe vodootporan.

Da li će mu biti oduzeti satovi?

Upravni sud je ASK-u naložio da ponovo odluči o inicijativi nakon više od dve godine od kada je tadašnji direktor Sreten Radonjić odbio inicijativu MANS-a, jer, kako je tada obrazložio, "proverom podataka nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa", pišu Vijesti.

- Po nalaženju ovog suda, kontradiktorno je kako tužena (ASK) dispozitivom osporenog rešenja odbija zahtev tužioca (MANS) u celosti, a u obrazloženju navodi da nema elemenata za pokretanje postupka, da Đukanović kao javni funkcioner krši član 23 Zakona o sprečavanju korupcije, a koje se odnosi na dostavljanje izveštaja o prihodima i imovini sa nepotpunim podacima. Dakle, nejasno je kako je tužena u dispozitivu odlučila o osnovanosti zahteva, kojem prethodi pokretanje postupka shodno članu 31 Zakona o sprečavanju korupcije, a u obrazloženju zaključuje da nema elemenata za pokretanje postupka u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner povredio odredbe ovog zakona - piše u odluci Upravnog suda.

Ukazuje se i da ASK "paušalno i proizvoljno navodi da je za imenovanog javnog funkcionera izvršena provera svih podataka po službenoj dužnosti i da u toku provere nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama".

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

- Ovo kod činjenice da se na okolnosti iz zahteva za pokretanje postupka o utvrđivanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije mogao izjasniti jedino javni funkcioner u odnosu na koga se zahtjevom tvrdi da je prekršio odredbe Zakona, tj predsednik Milo Đukanović, budući da se ne radi o podacima o kojima je postojala obaveza državnih organa da vode zvaničnu evidenciju - naglašava se u presudi.

Zbog toga su naložili Agenciji da donese novo, zakonito rešenje, po prijavi MANS-a.

Presuda Upravog suda iznova dokazuje do koje mere je ASK bio fokusiran na zaštitu najviših funkcionera prethodne vlasti kada je u pitanju procesuiranje zbog očiglednog kršenja antikorupcijskih zakona.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je Vijestima da je ovo drugi put u poslednjih pola godine da Upravni sud proglašava ništavim rešenja ASK-a koje se odnose upravo na postupanje Agencije prema Đukanoviću.

- Iz rešenja koja su osporena pred Upravnim sudom se javno vidi namera Agencije da Đukanovića poštedi obaveze poštovanja Zakona o sprečavanju korupcije. Upravni sud je ispravno konstatovao da je obrazloženje Agencije za nepostupanje u slučaju skupocenih satova bilo u neskladu sa zakonom, te da su propustili da u vezi pomenutih satova traže izjašnjenje Đukanovića. Iz ASK-a su se pravdali da njihove takozvane provere po službenoj dužnosti nisu pokazale nepoklapanje između imovine Đukanovića i podataka institucija koje vode zvaničnu evidenciju o tome - poručuje Milovac.

Naglašava da su, kako u Crnoj Gori ne postoji institucija koja vodi evidenciju o vlasništvu nad satovima, iz ASK-a zaključili da Đukanović ne krši zakon time što nije prijavio vlasništvo nad nekoliko satova ukupne višemilionske vrednosti.

- Naravno, radi se o neverovatnoj količini gluposti i namernog opstruiranja primene zakona koji mora biti isti za sve, pa i za predsednika države - ističe Milovac.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd