fbpx
Skip to main content
Duško Knežević

MILO SKROZ RASKRINKAN DAN PRED IZBORE! Pogledajte šta su forenzičari otkrili na Đukanovićevom računu

Foto: Youtube/printscreen/Al Jazeera Balkans
Prema Kneževićevom izveštaju, 2007. godine, nakon prvog povlačenja sa javne funkcije Đukanovića, počela je trgovina akcijama Prve banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Đukanovićev brat, Aco.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević objelodanio je izvještaj o imovini šefa države i DPS-a Mila Đukanovića. Kako je rekao Knežević, izveštaj su po njegovom nalogu i za njegov račun sačinili međunarodni stručnjaci iz oblasti forenzike i bezbednosti, a o svim navodima iz izvještaja poseduje dokaze. Knežević je poručio da je izveštaj sveobuhvatan prikaz Đukanovićeve imovine.

Ekskluzivno! Otkrivamo sa kim Milo šuruje na izborima: Crnogorskom "sultanu" Albanci i lažna država desna ruka

Ekskluzivno! Otkrivamo sa kim Milo šuruje na izborima: Crnogorskom "sultanu" Albanci i lažna država desna ruka

MILO ŠTA JE SLEDEĆE? SRAMNO HAPŠENJE DEVOJČICE NA LITIJAMA U DANILOVGRADU: Smetalo im što je nosila krst!

MILO ŠTA JE SLEDEĆE? SRAMNO HAPŠENJE DEVOJČICE NA LITIJAMA U DANILOVGRADU: Smetalo im što je nosila krst!

SRAMNO DA SRAMNIJE NE MOŽE! MILOVA BANDA OSKRNAVILA LICE PATRIJARHA PAVLA: Smeta im sve srpsko i sveto (FOTO)

SRAMNO DA SRAMNIJE NE MOŽE! MILOVA BANDA OSKRNAVILA LICE PATRIJARHA PAVLA: Smeta im sve srpsko i sveto (FOTO)

Kako se navodi u izveštaju Duška Kneževića, većina sredstava Mila Đukanovića, koji se u izvještaju naziva M.Đ., zapravo je držana u ženevskoj grani Kuts banke, privatne banke i upravnika imovinom koja je dio grupe Kraljevske banke Škotske - jedinica za upravljanje imovinom.

- Privatni upravnik bogatstvom M.Đ. u Kuts banci je mađarski državljanin Vanda Farkas Janjić ("Janjić"). Silvio Holdener, privatni bankar u Kouts banci između 2008. godine i 2015. godine, takođe je, pored Janjićeve, odigrao ulogu u strukturiranju sredstava M.Đ. Enriko Monfrini iz advokatske kancelarije Monfrini Biton Klejn takođe je pružao pomoć M.Đ. u strukturiranju sredstava - navodi se u Kneževićevom izveštaju.

Ističe se da je kontroverzni srpski biznismen sa sedištem u Švajcarskoj Stanko Subotić, kao saradnik M.Đ., Monfrinijev klijent.

- Kada je Srbija stavila Subotića na Crvenu listu Interpola, Monfrini mu je pomogao da restrukturira sredstva širom svijeta. Takođe, M.Đ. posjeduje sredstva u ženevskim filijalama banaka Sosijete ženeral i BNP Paribas, kao i u neimenovanoj banci u Lihtenštajnu – navodi se u Kneževićevom izvještaju.

U kontekstu upravljanja Đukanovićevim sredstvima, u Kneževićevom izvještaju navodi se upravljačka uloga dr Tomasa Niga, advokata sa sjedištem u Lihtenštajnu. Nig je, prema izvještaju, pomogao u strukturiranju sredstava M.Đ, na prikriven način.

U izvještaju koji je napravljen po Kneževićevom nalogu navodi se da je Nebojša Katić, srpski finansijski konsultant sa sjedištem u Londonu, koji je blisko sarađivao sa Nigom na prikrivanju sredstava, bio odgovoran za upoznavanje bliskih saradnika M.Đ., to jest Željka Mihajlovića i Dušana Bana sa Nigom.

– Nig je trenutno na poziciji višeg partnera u kompaniji Gasser Partner u Lihtenštajnu i primljen je u lihtenštajnsku komoru 2010. godine. Nig ima diplomu osnovnih studija prava (2005. godine) i master prava sa Univerziteta „St. Galen“, kao i izvršni master prava sa Univerziteta u Lihtenštajnu (2018. godine) – navodi se u Kneževićevom izvještaju, prenosi Dan.

U kontekstu posjedovanja sredstava u korist aktuelnog crnogorskog predsjednika, u Kneževićevom izvještaju navodi se nekoliko lica. Kako se tvrdi, to su Stanko Subotić, osnivač i vlasnik luksemburške investicione kompanije EMI grupa i bliski prijatelj bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine.

Prema Kneževićevom izvještaju, tu su i Duška Jeknić, koja je trenutno na poziciji ambasadora UAE u Crnoj Gori (od 2019. godine), Duško i Dejan Ban, Željko Mihajlović, te Vesko Barović, za koga se tvrdi da održava ograničeni javni profil.

Prema Kneževićevom izvještaju, 2007. godine, nakon prvog povlačenja sa javne funkcije Đukanovića, počela je trgovina akcijama Prve banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Đukanovićev brat, Aco.

- Pirus banka SA London zaključila je ugovor o pozajmici sa kompanijom Kapital invest LLC kao zajmoprimcem i M.Đ. kao garantom, za obezbjeđivanje pozajmice od 1,5 miliona eura koju garantuje sam M.Đ. Kompanija Invest LLC, u svom kapacitetu zajmoprimca iz banke Pirus London, potpisala je ugovor o zalozi pri čemu je kompanija Kapital invest LLC založila Pirus London 8.000 akcija u Prvoj banci u vlasništvu kompanije Kapital invest LLC. Kompanija Komsel Ltd je onda zaključila ugovor za obezbeđivanje dodatnih garancija Pirus Londonu, postupajući kao drugi garant za pozajmicu od 1,5 miliona eura. Komsel Ltd je takođe potpisala ugovor o gotovinskoj zalozi sa bankom Pirus London. Onda je M.Đ. je iskoristio 1,5 miliona eura za kupovinu akcija u Prvoj banci preko Miodraga Miška Ivanovića, bivšeg komercijalnog direktor Crnogorskog telekoma, kome se takođe sudi za korupciju pored Olega Obradovića. Miodrag koristi 1,5 miliona eura koje je M.Đ. dobio od kompanije Komsel Ltd za kupovinu akcija u Prvoj banci u ime M.Đ., a kasnije ih prodao za pet puta višu cijenu u odnosu na tržišnu preko kastodi računa u Miodragovom posjedu - navodi se u izveštaju.

U izvještaju Kneževića se, takođe, tvrdi da o tome postoje dokazi za relevantne ugovore i dokaz bankarskih transfera.

U kontekstu imovine Đukanovića pominje i se Petros Statis, za koga se navodi da je jedan od investitora u „Aman rizortu“ u Crnoj Gori, a tvrdi se da dio tu imaju i Subotić i bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra. Prema Kneževićevom izvještaju, krajnji korisnik „Aman grupe“ je ruski državljanin Vladislav Doronin.

Navodi se da je Đukanović i suvlasnik firme Global Montenegro, sa svojim kumom Vukom Rajkovićem, mada je Rajkovićev dio u firmi blokiran. Navedeno je da blokirani udio Rajkovića ne utiče na M.Đ., kao i da je kompaniji Global Montenegro dozvoljeno da nastavi svoje aktivnosti, uključujući buduću akviziciju nekretnina.

– Dana 6. jula 2020. godine, prijavljeno je da je Opština Budva naplatila 111.000 eura od kompanije Global Montenegro 22. juna 2020. godine i tako oslobodila Rajkovićev udio. U februaru 2007. godine, mjesec dana pošto je kompanija Global Montenegro osnovana, M.Đ. je iskoristio kompaniju da pribavi najmanje tri miliona eura kao pozajmicu iz Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu njegovog brata Aca, lažiranjem podataka povezanih sa navodnim projektom koji je trebalo razviti u Budvi – tvrdi Knežević u izvještaju.

Partnerstvo sa Savirisom

Prema Kneževićevom izvještaju, iako je ulaganje firme Oraskom i biznismena (Samiha) Savirisa u Luštica bej Vlada predstavila kao organsko partnerstvo između stranih investitora i Vlade Crne Gore, javne evidencije pokazuju da je Saviris dio mreže saradnika i ukrštenih interesa M.Đ.

- Naročito, Saviris je direktor Montemena investment fund SA, panamske kompanije, zajedno sa Mohamedom Rašidom, Veselinom Vukotićem, suvlasnikom Univerziteta Donja Gorica zajedno sa M.Đ. i Vojinom Vlahovićem, bivšim ambasadorom Italije, koji je služio kao savjetnik M.Đ. o privatizaciji i šef njegovog kabineta. Pored toga, Dragica Mrvaljević, crnogorska državljanka, bila je direktorka Primari invest, crnogorske kompanije koju je osnovao M.Đ. i kompanije Monte mena investment, crnogorskog subjekta koji ostaje aktivan, ali koji je preimenovan u Budva hejts LLC u oktobru ili oko oktobra 2019. godine. Ovaj drugi subjekt je vlasnik zemljišta od pet hektara u Budvi od 2017. godine. Kompanija Monte mena investment dijelila je adresu sa Prvom bankom i apartmane brata M.Đ., dok je sestra M.Đ., Kolarević, služila kao zakonski zastupnik kompanije - piše u izveštaju Duška Kneževića.

Kontroverzni poslovi u Budvi

Prema navodima iz Kneževićevog izvještaja, Đukanović se dovodi u vezu i sa firmom Novastar investment, koja je jedno vrijeme bula aktivna u Budvi. Navodi se da su u novembru 2007. godine, lokalni funkcioneri u Budvi dali gotovo 80.000 kvadratnih metara javnog zemljišta FK Mogren za razvijanje novog stadiona.

- Grad je takođe dao zemljište koje se procjenjuje na sedam miliona eura klubu blizu njihovog starog stadiona. Ubrzo nakon transfera, zemljište je naknadno prenijeto kompaniji Novastar investment. Medijski izvještaji pokazuju da je kompanija Novastar investment bila poduhvat između kompanije Novastar, koja je trebalo da obezbijedi sredstva za izgradnju pomiješanih stambenog i komercijalnog kompleksa na zemljištu, i kompanije Amsone Enterprises Montenegro, koja bi upravljala projektom. Zemljište je navodno vraćeno lokalnoj budvanskoj opštini - navodi se u Kneževićevom izveštaju.

"ĐUKANOVIĆ MORA POSTATI PROŠLOST!" Nosilac liste "Crno na bijelo": Svako ko hoće da spasi DPS gori je od njega

"ĐUKANOVIĆ MORA POSTATI PROŠLOST!" Nosilac liste "Crno na bijelo": Svako ko hoće da spasi DPS gori je od njega

NOVE PRETNJE MILOVIH POSLUŠNIKA: Evo kako Marković želi da opravda potencijalni napad na slobodne građane Crne Gore

NOVE PRETNJE MILOVIH POSLUŠNIKA: Evo kako Marković želi da opravda potencijalni napad na slobodne građane Crne Gore

PODGORICA SE NE PREDAJE! Najjača poruka Milu pred početak izborne tišine (FOTO)

PODGORICA SE NE PREDAJE! Najjača poruka Milu pred početak izborne tišine (FOTO)

ĐUKANOVIĆ OTIŠAO PREDALEKO! Milačiću stigle UZNEMIRUJUĆE PRETNJE SMRĆU, fotografija šokirala region (FOTO)

ĐUKANOVIĆ OTIŠAO PREDALEKO! Milačiću stigle UZNEMIRUJUĆE PRETNJE SMRĆU, fotografija šokirala region (FOTO)

REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE POZVAO NAROD NA MIR! Perović: Izađimo SLOBODNO NA IZBORE, ali bez protestne šetnje

REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE POZVAO NAROD NA MIR! Perović: Izađimo SLOBODNO NA IZBORE, ali bez protestne šetnje

 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd