Skip to main content
Milo Đukanović

MILO ŠURUJE SA SVIMA ZARAD OČUVANJA VLASTI: Režimu u Podgorici bliži Turci, Albanci i NATO od Srba i Srbije

Foto: Profimedia/ilustracija
Izveštaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2019. u domaćoj javnosti dominantno ocenjen kao najgori koji je Crna Gora ikada dobila od početka procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Iako je izveštaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2019. u javnosti dominantno ocenjen kao najgori koji je Crna Gora ikada dobila od početka procesa pridruživanja Evropskoj uniji, vlasti u Podgorici i dalje podstiču entuzijazam da će Crna Gora evropske integracije uskoro privesti kraju. Međutim, novina u strategiji zvanične Podgorice u poslednje vreme je da crnogorski čelnici sve manje govore o ispunjavanju evropskih standarda, a sve više apostrofiraju potrebu da zemlje Zapadnog Balkana, a pre svega Crna Gora, u Evropsku uniju moraju biti primljene "zbog geopolitičkih razloga".

ISPLATI SE BITI SLUGA: Crna Gora NEMA AVIJACIJU, ali dobija RADAR DUGOG DOMETA od svojih NATO gospodara

ISPLATI SE BITI SLUGA: Crna Gora NEMA AVIJACIJU, ali dobija RADAR DUGOG DOMETA od svojih NATO gospodara

Da li je Dodik našao spasonosno rešenje za opstanak BiH?

Da li je Dodik našao spasonosno rešenje za opstanak BiH?

Italijanski političar poručio da su "Istra i Dalmacija - Italija": Hrvati pobesneli (FOTO)

Italijanski političar poručio da su "Istra i Dalmacija - Italija": Hrvati pobesneli (FOTO)

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović taj zahtev opravdava činjenicom da se na Balkanu trenutno vodi "strateška politička borba" koju personifikuju dva moćna pokreta: prvi koji predvode vlade koje žele svoje zemlje kao članice EU i NATO-a i drugi koji se tome protivi, a podržan je od zemalja poput Kine, Rusije i Turske. Poruke crnogorskog šefa diplomatije Srđana Darmanovića takođe su na istom fonu. On tvrdi da će "EU morati da posmatra proširenje, osim kao politiku koja ide u susret standardima, i kao geopolitičko pitanje". Po logici crnogorskih prvaka, sada još jedino preostaje otvoriti oči uspavanoj evropskoj i evroatlantskoj zajednici, kako bi ta ideja bila realizovana.

Analitičar i građanski aktivista Luka Radonjić takođe primećuje da se retorika Podgorice na temu evropskih integracija sve više od ispunjavanja standarda i zatvaranja pregovaračkih poglavlja sa EU premješta na teren "visoke politike".

- Izveštaj Evropske komisije za Crnu Goru ili kako ga deo javnosti zove "nokaut izvještaj" zapravo je samo pismenim putem i na stranom jeziku potvrdio ono što znamo i razumemo i na našem srpskom: da je stanje u Crnoj Gori katastrofalno. Međutim, u susret ovom izveštaju tokom nekoliko poslednjih meseci više puta su se čule Đukanovićeve izjave upućene zvaničnom Briselu, koje se kreću od upozoravajućeg do kritičkog tona Zapadu, od "ako nas vi nećete"… i "postoje i druge zainteresovane strane za saradnju", do toga da "Rusija ima aspiracije na Balkanu, a vi nam i dalje držite poluzatvorena vrata" - kaže Radonjić za Sputnjik.

On s ironijom primećuje da ne znači da je vladajući DPS u potpunosti odustao od već čuvene "implementacije evropskih standarda", koja zasad ostaje samo na rečima.

- Ne možete odustati od nečega što nikada niste suštinski ni želeli. Uspostavljanje evropskih standarda, posebno u delu koji se odnosi na pravosuđe, do temelja bi uzdrmalo Đukanovićev sistem vladavine, zato on i ne ide ka ispunjenju standarda, već pokušajem da pitanje pristupanja EU upakuje kao geopolitičko pitanje, želi da "kupi ulaznicu kod tapkaroša", po ugledu na Rumuniju i Bugarsku, u krajnjem, da od Evrope dobije ono što je dobio svojevremeno od Vašingtona, poziciju na Zapadu i da mu žmure na jedno oko - smatra Radonjić.

Pokušaj vlasti u Podgorici da Crnu Goru predstave kao branik evroatlantskih vrednosti na Balkanu nije u potpunosti iskren, što se najbolje očituje kada je u pitanju odnos Crne Gore i Turske.

- Zvanični podaci s kraja prošle godine govore da su turski državljani osnovali 2.097 firmi u Crnoj Gori. Podsećanja radi, 2015. godine bilo je registrovano svega 29 privrednih subjekata čiji su osnivači Turci. Putem sredstava javnog informisanja saznali smo da u Crnoj Gori postoje čitave agencije koje su na usluzi turskim državljanima, da se što lakše i brže adaptiraju na život u Crnoj Gori. A Podgorica i Ankara su nedavno postale "gradovi pobratimi".

Podgorica
Foto: Profimedia

- U podgoričkoj osnovnoj školi "Oktoih" organizovana je proslava praznika države Turske, a u prisustvu uprave škole, zvaničnika turske ambasade i turskih investitora, deca su igrala trbušni ples, što u simboličkoj ravni samo potvrđuje ono što je prisutno i u ekonomskoj, veliki povratak Turske na Balkan. Ukoliko Đukanović odnos sa Turskom koristi u taktici sa EU, to će svakako imati svoju cenu, kao uostalom i svako geopolitičko "kockanje" sa silama koje imaju ekspanzionistički karakter, kao što je to istorijski slučaj sa Turskom - upozorava Radonjić.

U geopolitičko pakovanje crnogorskih evroatlantskih integracija ušlo je i kosovsko pitanje. U nastojanju da ide niz dlaku promoterima samoproglašene kosovske nezavisnosti, crnogorskom predsedniku se nedavno omaklo "kreativno tumačenje" zaključaka Badinterove komisije, po kojoj, da podsetimo, granice država, odnosno, bivših republika SFRJ "postaju granice zaštićene međunarodnim pravom" i koje se, kako je precizirao, "ne mogu menjati, osim uz slobodno postignut dogovor".

Ipak, iako je crnogorski predsednik u tom smislu mnoge u regionu doveo u nedoumicu, kazavši da se kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema zalaže za primenu Badinterove formule (dakle, avnojevske granice po kojima Kosovo i Metohija predstavljaju pokrajinu u sastavu Srbije), Radonjić upozorava da se tu nikako ne treba zavaravati, te da je Đukanovićev odnos po pitanju samoproglašene kosovske nezavisnosti kristalno jasan. 

- Kao što je početkom devedesetih godina Đukanović zagovarao ispravljanje avnojevskih granica nazivajući ih delom "priučenih boljševičkih kartografa" i to na Televiziji Crne Gore 1991. godine (baš u godini Badinterove komisije), tako se danas zalaže da one budu okvir za dogovor Srbije i albanskih lidera sa Kosova. Kao što je nekada retorikom o odbrani suvereniteta Srbije na Kosovu i kritikom albanskih političara kao mladi političar u džemperu pokušavao da se probije u ogromnoj gužvi njemu sličnih i obezbedi srpske glasove, tako i danas sklapanjem dilova sa kosovskim Albancima i apsolutnom političkom podrškom njihovim zahtevima ide protiv suvereniteta Srbije, sa namerom da ne izgubi podršku albanskih stranaka u Crnoj Gori - tvrdi Radonjić.

U SRED EU HRVATI OPET VADE KAME I SPREMAJU NOVI JASENOVAC!? "Ruža ustaša" može smeniti Kolindu!

U SRED EU HRVATI OPET VADE KAME I SPREMAJU NOVI JASENOVAC!? "Ruža ustaša" može smeniti Kolindu!

"BiH je dospela u glib iz kog se NEĆE IZVUĆI" Dodik o Zapadnom EKSPERIMENTU u Bosni i napadima na Ustav

"BiH je dospela u glib iz kog se NEĆE IZVUĆI" Dodik o Zapadnom EKSPERIMENTU u Bosni i napadima na Ustav

"Glavaš je lažljivac sa nepromenjenim mentalnim sklopom": Krunski svedok o hrvatskom generalu zbog kog su SRBI stradali

"Glavaš je lažljivac sa nepromenjenim mentalnim sklopom": Krunski svedok o hrvatskom generalu zbog kog su SRBI stradali

- Na nedavno održanim izborima u Tuzima na kojima je DPS poražen, a posebno na proslavi pobede sa simbolima UČK, Albanci su mu jasno stavili do znanja ko je tu šef. Njegovo paktiranje sa Prištinom, Tiranom i Ankarom rezultat je namere da postigne veliku glasačku mobilnost manjina i manjinskih stranaka, kako bi na narednim izborima sačuvao vlast, jer mu sve više opada poverenje u pravoslavnom biračkom telu, a zahvaljujući najnovijim potezima protiv crkve, verovatno će još i više - zaključuje Radonjić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
ristic 's picture

ristic

Svima je jasno i istoku i zapadu na koju kartu igra Milo, svaka zemlja ima po stotine anslitičara koji analaziruju svoje i druge političare, pa im tako Milo jako interesan, ali ne zbog politiku koju predlaze , već zbog pohlepstvo koje poseduje, svima je jasno da je on čovek koji se prodaje, ko više love sa njim sam, njegova epoha vladavine je gora nego epoha vladavine severne koreje, milo nije stvorio jaku državu , jel nije ulagao u državi , uložio je jaku mafiju dve grupe koje imaju po desetak podgrupa, to sto međju njima rat buhti , to je zato sto ne mogu podeliti poslove, interesno je da Milo jako se udvara kosovu i Albaniji, pa to je normalno, sto više ljubavi to jeftinije narkotike i cigarete, plus simpatije iz EU i SAD, e sad šta je tu dobio narod? Ništa, narod je izgubio državu , posle mila biće to jedna velika NATO država , i to će biti prioritet zapošljavanja naroda, albanija će uspeti da se raširi delimično i biće stanovnistvo 70 procenti albanskog stanovništa i 30 crnogorskog i ostalih , za nekih 50 godina albanija postupa kao sa kosovom i dobiće podršku svojih saveznika , crna gora više ne postoji, biće to jedna od časti velike albanije, sa leglom mafije, i NATO baze u kojoj će biti smesteni svi srbomrzci. Eto toliko od Djetića naših .

1 | 1
Zoran's picture

Zoran

Široko im svako polje kojim će se lepo vratiti odakle su došli. Pod hitno se svakom državljaninu "ekološke" (nevažno je da li imaju dvojna državljanstva) uvesti naplatiti obavezno naplaćivanje boravišne takse i tretirati ih kao turiste.

1 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd