fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

MILU SE DRMA FOTELJA Da li je najbogatiji Crnogorac zadao fatalni udarac Đukanoviću posle 30 GODINA NA VLASTI?

Foto: Profimedia
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović suočava se nakon afere “Atlas” sa najvećom krizom u svojoj trodecenijskoj vladavini, ali da bi sišao sa vlasti pored građanskih protesta neophodan je i pritisak međunarodnih aktera, smatraju analitičari

Predsednik ''Atlas grupe'' Duško Knežević objavio je iz Londona niz dokumenata protiv Đukanovića kome je, kako tvrdi, ''pokrivao'' dugove na karticama, plaćao odmor u Dubaiju i garantovao za njegove kredite, a obelodanjivanjem snimka na kome bivši gradonačelnik Podgorice, sada sekretar Predsedništva Crne Gore Slavoljub Stijepović, od Kneževića preuzima kovertu sa 97.000 evra uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2016. godine pokrenuo je najveću političku krizu u novijoj istoriji Crne Gore.

Sutra ističu najveći popusti od čak 60% za grčke hotele!

Sutra ističu najveći popusti od čak 60% za grčke hotele!

Kao rezultat toga svake subote organizuju se sve masovniji građanski protesti u Podgorici dok opozicija bojkotuje rad skupštine. Državni organi Crne Gore, pak, raspisali su poternicu za Kneževićem jer se ne nalazi na adresama na kojima je prijavljen, a DPS ga je označila kao ''odbeglog tajkuna'' koji lažnim i izmišljenim optužbama pokušava sebe da spasi krivične odgovornosti.

S druge strane, i na Zapadu se menja odnos prema predsedniku Crne Gore, a dokaz za to je i autorski tekst bivšeg ambasadora Velike Britanije u Jugoslaviji ser Ajvora Robertsa koji, između ostalog, ističe da Đukanović pripada prošlosti i da je vreme da najdugotrajniji evropski vladar ode.

dk
Foto: Youtube/printscreen/Al Jazeera Balkans

Politički analitičar u Crnoj Gori Srđan Vukadinović naglašava da je po prvi put kampanja protiv Đukanovića zasnovana na opipljivim, objektivnim dokazima.

- Do sada su sve afere bile na osnovu izjava i sumnji, a sada premijerno imamo dokumente u vidu, na primer, snimka na kome se vidi da činovnik DPS-a uzima novac za izbornu kampanju za koju je isti taj DPS tvrdio da je u potpunosti čista. Postoji niz dokaza usmerenih direktno protiv Đukanovića, od njegovog privatnog provoda u Dubaiju, preko dugova do firmi na Kipru. Recimo, Đukanović je najpre tvrdio da nema firmu na Kipru, da bi kada se pojavio dokaz rekao da ta firma nema prometa, a kada se pojavio dokument o profitu nije više ni znao šta da kaže. Narod mu sve manje veruje, a dokaz za to su i građanski protesti u Podgorici - podvlači Vukadinović.

Kako kaže, da je Crna Gora normalna zemlja Evropske unije epilog ove političke krize bio bi poznat.

"Bog ju je stvorio za sve" Ovo je Tamara (23) iz Broca koja ima muzej, vozi traktore i kombajne, i TO NIJE SVE

"Bog ju je stvorio za sve" Ovo je Tamara (23) iz Broca koja ima muzej, vozi traktore i kombajne, i TO NIJE SVE

- Đukanović bi podneo ostavku i pokušao bi da se odbrani kroz pravnu proceduru. Međutim, teško je to očekivati kada je upotrebio ceo državni aparat kako bi se odbranio. Praktično je žrtvovao državu zbog svog ličnog interesa. Ne treba zaboraviti da celu situaciju prati i Evropska komisija koja bi posle svega mogla da natera Đukanovića da podnese ostavku. Sličan slučaj, imali smo i sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom koji ito tako nije hteo da ode s vlasti zbog korupcionaške afere ''Mol'' - smatra Vukadinović.

I unutrašnji pritisci na Đukanovića su sve jači.

- Građanski protesti su sve brojniji i biće još masovniji ukoliko i dalje ih ne budu predvodili predstavnici političkih stranaka. S druge strane, opozicija je toliko kompromitovana i podeljena da ne može da utiče na režim Đukanovića. Veća je konfrotacija, recimo, između Demokratskog fronta i Demokrata nego ijedne od tih partija prema vlasti. I dok to opozicija ne razreši među sobom ne može se nadati bilo kakvom rezultatu. Opoziciji je potrebna nezavisna ličnost i autoritet na fakultetu ili u struci. Takav je, recimo, bio Miodrag Lekić - kaže Vukadinović.

Docent na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović ne vidi da će Đukanović ponuditi ostavku i pored najveće krize od uvođenja višestranačja.

- Treba sačekati i reakciju međunarodnih aktera i videti da li će ga pustiti niz vodu. Moguće da se Đukanović neće kandidovati na sledećim izborima i tako se povuče na jedan period kao što je to već uradio pre poslednjih izbora. I tada je zapravo vladao iz senke kao predsednik partije - ističe Stojanović.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako kaže, zbog svega toga Crna Gora prerasla je u ozbiljnu despotiju.

- Reč je o autoritarnoj vlasti koja je uspostavljena od uvođenja višestranačja. Dakle, skoro 30 godina i to nije normalno za jednu evropsku demokratsku zemlju. Pored političkog Đukanović u Crnoj Gori ima i veliki ekonomski uticaj naročito nakon proglašenja nezavisnosti - naglašava Stojanović.

Crna Gora: Dozvoljeno nošenje hidžaba i brojanica

Crna Gora: Dozvoljeno nošenje hidžaba i brojanica

''Marković zamena Đukanoviću''

Vukadinović ističe da Evropska komisija nakon afere ''Atlas'' sve više okreće leđa Đukanoviću i vidi aktuelnog premijera Duška Markovića kao zamenu.

- Marković je autoritet koji nije upetljan u silne Đukanovićeve afere. Simptomatično je da je praktično sve vreme ćutao u vezi sa nizom optužbi na račun Đukanović. Samo je dva puta rekao da institucije treba da rade svoj posao. Nije kompromitovan, a kooperativan je sa Evropskom unijom koja u njemu vidi svog novog partnera - zaključuje Vukadinović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd