Skip to main content
male boginje

Morbile iz Beograda stigle u Crnu Goru: Opšta panika jer ogroman broj dece nije vakcinisan!

Foto: Profimedia/ilustracija
Porodica obolele dece se nedavno vratila iz Srbije

Morbile iz Beograda stigle u Crnu Goru: Opšta panika jer ogroman broj dece nije vakcinisan!

Morbile su stigle i do Crne Gore gde je potvrđen prvi slučaj oboljevanja od malih boginja.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je na vanrednoj pres konferenciji da je laboratorijski potvrđen slučaj oboljevanja od morbila. Reč je o devojčici uzrasta godinu dana i dva meseca koja je iz Srbije došlo u Crnu Goru pre sedam dana.

Mugoša je rekao da ovo nije iznenađujuće zbog pada broja vakcinisanih osoba.

Roditelji obolelog deteta imaju još dvoje dece. Od ukupno trinaest članova porodice, za četvoro postoje dokazi da su vakcinisani protiv morbila. Obolelo dete je izolovano i hospitalizovano.

Direktorka Instituta za bolesti dece Kliničkog centra Sonja Milašinović kazala je da je hospitalizovana devojčica stara 14 meseci. Subjektivne tegobe devojčica je imala pet dana.

- Od samog postavljanja sumnje na morbile mi smo u komunikaciji sa ekipama epidemiološke službe. Nivo opreza u dečjoj bolnici je na visokom nivou i moramo se spremati na hipotetički moguću epidemiju. Spremni smo i vodimo računa o osoblju koje će biti u kontaktu sa obolelim. Dete prima simptomatsku terapiju - rekla je Milašinović.

Milašinovićeva je dodala da je devojčica u stabilnom stanju ali da su moguće komplikacije i da nema mesta za opuštanje.

Mugoša je apelovao jos jednom da se deca vakcinišu. Rekao je da je broj vakcinisanih za nekoliko meseci za decu rođenu 2015. prešao 70 odsto. Kod manje dece - taj procenat je oko 45 odsto. Mugoša je poručio da se deca dovedu na vakcinaciju po programu imunizacije.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd