Skip to main content
Riba lav

MOŽE DA UBIJE ČOVEKA Agresivni predator stiže u JADRANSKO MORE (VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen/Smithsonian Channel
Ribe koje smo dosad zadivljeno gledali u akvarijumima ili dugometražnim animiranim filmovima, šarene, prugaste, tačkaste, zubate, kljunaste, neke i naoružane otrovnim bodljama, sve su veća pretnja morskom svetu Jadrana kakav poznajemo.

Globalno otopljavanje i klimatske promene zbog procesa tropikalizacije privlače sve više vrsta riba u Jadransko i Sredozemno more pa se poslednjih godina pojavljuje niz novih ribljih vrsta poput afričkog kostoroga, vladike arbanaškog, prugastog kljunaša, lampuge, morskog vepra, tupousne barakude, oštrozubog morskog guštera, čarobnog patkokljunčića, šiljatozube murine...

Ribari i ronioci na njih u početku gledaju kao na trofeje za slikanje. Ali, budući da je reč o invazivnim vrstama, neretko i agresivnim predatorima, od kojih bi se mnogi pre ili kasnije mogli odomaćiti u Jadranskom moru, pitanje je šta će se loviti i jesti i kako će izgledati primorje za 20 ili 30 godina.

Profesor Jakov Dulčić, voditelj Laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo, kaže kako ribe lavovi ili ribe pauni (Pterois miles miles i Pterois volitans), koje pripadaju vrsti zrakoperki, još nisu potvrđene u Jadranskom moru.

- Ribe lavovi (pauni) su mesojedi. Narastu do 40 centimetara, a prehrana im uključuje razne vrste riba i rakova. Vrlo su sličnih spoljnih obeležja te se razlikuju samo u broju peraja. U zapadnom Atlantiku su postali glavni grabežljivci riba koralnih grebena, smanjujući gustinu populacija više od 40 vrsta riba za više od 65 odsto u samo dve godine - kaže Dulčić.

On smatra da je uspeh njihove invazivnosti rezultat kombinacije više činilaca počevši od ranog polnog sazrevanja, visoke reprodukcijske sposobnosti, posedovanja otrova za odbranu te nedostatak predatora.

SPASAVAJ SE KO MOŽE, MORSKI PAS PONOVO HARA HRVATSKOM OBALOM! Pogledajte najnoviji snimak! (VIDEO)

SPASAVAJ SE KO MOŽE, MORSKI PAS PONOVO HARA HRVATSKOM OBALOM! Pogledajte najnoviji snimak! (VIDEO)

A "velika Albanija" im ne smeta? Hrvati ljuti zbog mape "istorijske" Mađarske

A "velika Albanija" im ne smeta? Hrvati ljuti zbog mape "istorijske" Mađarske

"Toliko je vruće da se čovek ne može ni seksati" Zbog vrele Bilje počećemo gledati i Dnevnik Republike Srpske (FOTO)

"Toliko je vruće da se čovek ne može ni seksati" Zbog vrele Bilje počećemo gledati i Dnevnik Republike Srpske (FOTO)

Iako su te ribe spore i mirne, vrlo brzo se razmnožavaju i prilagođavaju novim staništima i postižu veliku brojnost istiskujući autohtone vrste.

Otrov tih riba uzrokuje oticanje, ekstremnu bol i paralizu ekstremiteta. Kod organizama slabijeg imuniteta može čak nastupiti i smrt u ekstremnim situacijama. Najveća su opasnost za prirodnu ravnotežu odnosno ravnotežu lanca ishrane u morskom ekosastavu, jer su izraziti grabežljivci i predstavljaju i socioekonomsku opasnost.

- Poremećaj u lancu ishrane ogleda se u tome što riba lav (paun) ima sve manje potencijalnih neprijatelja u Mediteranu, a to su pre svega morski psi, raže i lampuge. Kako je sve manje pripadnika pomenutih vrsta, događa se da ne postoji u dovoljnoj meri prirodna regulacija brojnosti te novopridošle vrste u Mediteranu - kaže Dulčić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
28 Beograd