fbpx
Skip to main content
rat

DAN KOJI HRVATI PO ZLU PAMTE: Otkriveno kako su Srbi za jedno popodne ubili 49 ustaških specijalaca nakon "Oluje"

Foto: Profimedia
Bili su mnogo "jaki" kada su napadali kolone civila

Presecanje ustaške akcije "Una" 1995. koja se odigrala na današnji dan, jedna je od najintrigantnijih i jedna od najuspešinijih akcija Vojske Republike Srpske.

PANDEMIJA PREGAZILA JADRANSKOG KOMŠIJU: Prognoze su crne, korona uzima danak

PANDEMIJA PREGAZILA JADRANSKOG KOMŠIJU: Prognoze su crne, korona uzima danak

BOŠNJACI I HRVATI RADE PROTIV SAD! Dodik lično otkrio istinu Donaldu Trampu

BOŠNJACI I HRVATI RADE PROTIV SAD! Dodik lično otkrio istinu Donaldu Trampu

SKANDAL TRESE REGION: Prvo su prisvajali grčku istoriju, sada hoće "sektu" da proglase za svoju crkvu

SKANDAL TRESE REGION: Prvo su prisvajali grčku istoriju, sada hoće "sektu" da proglase za svoju crkvu

Hrvati su dan pre dobili komandu za puno borbenu gotovost i u čamcima došli do Hrvatske Dubice. Ubijeno je u okršaju 49 hrvatskih vojnika, od toga 26 pripadnika specijalne brigade.

"Moji saborci su padali kao pokošeni"

- Dan prije akcije dobili smo zapovijed za punu borbenu spremnost i prijam borbene zapovijedi. Bio sam u prvom čamcu koji je nas je prebacivao u Hrvatsku Dubicu, a vratio se sa posljednjim… Topništvo je neprekidno udaralo po našim snagama, no pravi problemi počeli su kada smo prešli rijeku i ušli 300 metara u dubinu i oko kilometar u širinu predgrađa H. Dubice. Bilo je strašno… Ispred nas je bila čistina, a moji suborci su počeli padati kao pokošeni. Od metka ih je odmah poginulo osam… U brdima smo čuli nadolazeće tenkove i dovlačenje teškog naoružanja, a mi smo imali svega nekoliko raketa. Nadali smo se nekoj pomoći, no onda smo dobili zapovijed za povlačenjem. Tada je teško nastradala i Nevenka Topalušić koja je s nama bila rame uz rame. Ukrcali smo ranjene u čamac i vratili se poraženi - kaže Nenad Bužanić.

Tog dana ginuli su hrvatske "elitne" jedinice. Njihovi saborci, kao jedini svedoci krvavog događaja a jednako tako i istoričari kojima je akcija Una ‘95 sve zanimljivija. Hrvati ove gubitke smatraju jednom od najvećih šteta koja im je naneta u njihovoj kratkoj istoriji.

Brzopleto su krenuli, poneti genocidnim aktom tzv "Oluja", misleći da ih ništa ne može zaustaviti. E pa bili su zaustavljeni. 

- Ova akcija trebala se dogoditi još tijekom Oluje, kada smo mi bili nadmoćni i organizirani, a Srbi u paničnom bijegu. Ovih mjesec i nešto dana, dalo im je vremena da se konsolidiraju i naprave obrambeni plan. Osim toga, više se vojnih aspekata nije uskladilo. Jedno od najgorih rješenja je prelazak nabujale rijeke čamcima. To je najteži oblik izvođenja borbenih djelovanja i ne znam zašto su je forsirali. Naši momci su legalno prešli granicu kako bi izvršili sporazum Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana po kojem se imalo pravo procijeniti ugrožava li se RH sa teritorija BiH. Međutim, uz sve gubitke, naša je vojska čekala zapovijedi o daljnjem napredovanju. Nije im palo napamet ikakvo povlačenje. Ipak, zapovijed je došla… Nije nikakva tajna da je zapovijed došla od samog SAD-a koji je procijenio da bi, nakon što je Srbija primila silne izbjeglice iz Oluje, sada mogla primiti i oko 300.000 izbjeglih Srba iz BiH. SAD je zaključio da bi jedino povlačenje Hrvatske vojske moglo spriječiti kaos u Srbiji, a nije se Hrvatskoj libio zaprijetiti i NATO napadima - rekao je sugovornik koji već godinama pokušava doći do istine o jednom od najvećih poraza Hrvata ikada.

 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd