fbpx
Skip to main content
Palmer i Krivokapić

NAPADAJU DRUGE ZA STVARI KOJE ONI RADE! Vašington optužio Srbiju da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore

foto: gov.me
Metju Palmer nije propustio priliku da u Podgorici potkači i Rusiju

Optužuju druge za stvari koje oni rade. Iako zvaničnici u Podgorici na svakih pet minuta trče do američke ambasade na konsultacije (što slabo i kriju), izaslanik Vašingtona Metju Palmer optužio je Srbiju da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i čak (?!) širi dezinformacije preko interneta.

BACIO PET KILOGRAMA DROGE SA MOPEDA TOKOM POTERE: Zagrebačka policija ipak sustigla i uhapsila mladića

BACIO PET KILOGRAMA DROGE SA MOPEDA TOKOM POTERE: Zagrebačka policija ipak sustigla i uhapsila mladića

PLENKOVIĆ UBEDLJIVO NAJGORI: Hrvatska javnost ocenila svoje političare, ima i onih koji se dobro kotiraju

PLENKOVIĆ UBEDLJIVO NAJGORI: Hrvatska javnost ocenila svoje političare, ima i onih koji se dobro kotiraju

STRAVIČNA NESREĆA NA PLANINI ZEC: Prevrnuo se džip, dve osobe poginule

STRAVIČNA NESREĆA NA PLANINI ZEC: Prevrnuo se džip, dve osobe poginule

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je, tokom posete Podgorici i razgovora s premijerom Zdravkom Krivokapićem, da su SAD potpuno uverene u uključenost spoljnih aktera na crnogorskoj političkoj sceni, i to upitan da prokomentariše navodno mešanje Srbije, tako da nije ostavio dilemu na koga je mislio.

- Mi smo potpuno uvereni u uključenost trećih strana, spoljnih aktera na crnogorskoj političkoj sceni, uključujući širenje dezinformacija putem interneta. Mislim da je važno da crnogorska javnost ima poverenja da politiku zemlje vode predstavnici koje su oni odabrali da bi unapređivali njihove interese, a ovo je područje na kom treba da budemo posebni oprezni - kazao je Palmer.

Baš licemerno

Tako, uprkos činjenici da u Crnoj Gori zvanično živi 28 odsto srpskog stanovništva (sigurno je da je ta brojka realno preko 30 odsto), Srbija nema prava da vodi brigu o svom narodu i da se uopšte interesuje za njega, dok strani centri moći kontrolišu sve.

Palmer i Krivokapić
Palmer i Krivokapić
foto: gov.me

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava koji je dugo bio na crnoj listi Mila Đukanovića za ulazak u Crnu Goru, ističe da Palmer nema kredibilitet da izjavi tako nešto kada se i američki ambasadori u Crnoj Gori, ali i Srbiji, mešaju u mnoga unutrašnja pitanja.

- Pravo pitanje za Palmera jeste da li njihovi ambasadori u Beogradu i Podgorici poštuju Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, koja zabranjuje mešanje u unutrašnje stvari, a ne da odgovara na naručena pitanja u kojima se pominje Srbija - ističe Mirović.

I naravno, Rusija...

Metju Palmer nije propustio priliku da u Podgorici potkači i Rusiju, pa je, govoreći o mešanju stranog faktora u unutrašnja politička pitanja, rekao:

- To nije izazov s kojim se suočava samo Crna Gora. Širom sveta smo videli neke spoljne aktere, nekada vladine, nekada nevladine, kako na prikriven način utiču na politička dešavanja. I mi smo se u SAD suočili s istim izazovom. Rusija je bila iza mnogobrojnih ozbiljnih pokušaja te vrste.

Najvažnije pitanje

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković dodaje da je uključenost SAD u Crnoj Gori svakako najveća.

- Postoji različita umešanost trećih strana u politiku u Crnoj Gori, Srbiji, na teritoriji Kosova, u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji... To je jedno od opštih mesta u politici u regionu. Nije ništa ni novo ni staro, to prosto postoji. Drugo i važnije pitanje koja treća strana ima odlučujući uticaj na tok političkih procesa i događaja? Po svemu što smo do sada videli, uključenost SAD kao strane koja nije autentični crnogorski politički subjekt je najveća.

Aleksandar Raković - ISTORIČAR

Aleksandar Raković
Aleksandar Raković
Foto: Youtube/Printscreen/ŽIVA ISTINA

Apsolutno licemerno. Mešaju se stranci i zapadne ambasade koje diriguju čitavim procesom, kojim samo kao protočni bojler rukovodi Krivokapić. Drugih mešanja nema. Kamo sreće da se Srbija meša, ona jedino gleda srpski narod, ali tu nema nikakvog mešanja

Šta je sve Zapad odradio u CG
  1. Sprečen ulazak Demokratskog fronta u vladu
  2. Sprečeno potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC
  3. Progurana Rezolucija o Srebrenici
  4. Sprečeno da se istraži šta je sve Milo radio, čak ni luksuzni majbah mu nije oduzet
  5. Sprečile preispitivanje priznanja Kosova
  6. Omogućeno Dritanu Abazoviću da preuzme kompletan sektor bezbednosti

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd