fbpx
Skip to main content
deca

NESREĆNA PRIČA MALE NIKOL DOBILA EPILOG: Objavljen nalaz iz Komore socijalnih radnika - nije bilo greške u radu?

Foto: Profimedia
Zadnji kontakt i razgovor sa detetom i njenom majkom dan pre tragičnog događaja obavila su dva psihologa Centra za socijalni rad Nova Gradiška

Komora socijalnih radnika objavila je rezultate sprovedenog stručnog nadzora nad radom socijalne radnice u Centru za socijalni rad Nova Gradiška.

OGLASIO SE KNEŽEVIĆ NAKON BRUKE U CG: Stekli su se svi uslovi da Soraja bude ambasador Crne Gore u Vašingtonu

OGLASIO SE KNEŽEVIĆ NAKON BRUKE U CG: Stekli su se svi uslovi da Soraja bude ambasador Crne Gore u Vašingtonu

ZGRADA VIŠEG SUDA U PODGORICI POD OPSADOM POLICIJE: Danas pada odluka o pritvoru za Kašćelana i ostale Kavčane

ZGRADA VIŠEG SUDA U PODGORICI POD OPSADOM POLICIJE: Danas pada odluka o pritvoru za Kašćelana i ostale Kavčane

SKANDAL U HRVATSKOJ - PEVAO NAJOGAVNIJE ZLOČINAČKE PESME: Kandidat za gradonačelnika veličao ustašku ideologiju (VIDEO)

SKANDAL U HRVATSKOJ - PEVAO NAJOGAVNIJE ZLOČINAČKE PESME: Kandidat za gradonačelnika veličao ustašku ideologiju (VIDEO)

- Porodica je bila u sistemu od 2017. do 2021. godine. U tom periodu poduzimane su brojne socijalne intervencije i mere porodično pravne zaštite maloletne dece, stoji u izveštaju.

Komisija dalje navodi da je socijalna radnica, koja je vodila slučaj porodice u sprovedenim postupcima primenjivala odgovarajuće metode i instrumente socijalnog rada poput listi za procenu razvojnih rizika dece, liste za procenu roditeljskih mogućnosti i roditeljskih rizika, razgovore i izlaske na teren, savetovanja i pomaganja porodice, smeštaj, intervencije vezane uz zaštitu žrtava porodičnog nasilja i druge socijalne intervencije.

- U radu je postupala u skladu sa definisanim protokolima za vođenje slučaja, od prikupljanja podataka, uključivanja  korisnika, uključivanja i saradnje sa stručnim timom Centra i nezavisnim spoljnim stručnjacima, pribavljanja potrebne dokumentacije i nalaza, timskog procenjivanja potreba, predlaganja meera, planiranja, praćenja i evaluacije rada u cilju rešavanja problema i zaštite dobrobiti maloletnog deteta i druge dece iz porodice - piše u izveštaju Komore socijalnih radnika.

Analizom dokumentacije i razgovora s socijalnom radnicom, razgovora sa prof. psihologije i direktorom Centra za socijalni rad uočena je snažna usmerenost stručnjaka Centra na poboljšanje odnosa među roditeljima, kako bi se smanjili rizici za uspešan psihofizički razvoj njihove dece i stvorili potrebni uslovi za povratak deteta iz udomiteljske u biološku porodicu.

Zadnji kontakt i razgovor sa detetom i njenom majkom dan pre tragičnog događaja obavila su dva psihologa Centra za socijalni rad Nova Gradiška (socijalna radnica je bila u izolaciji jer je bila pozitivna na korona virus). Tom prilikom nisu uočeni znakovi niti je zabeležena sumnja psihologinja da je dete sigurnosno ugroženo u svojoj porodici.

hrvatska policija
Foto: Profimedia

- Stručni nadzor je ocenio da je socijalna radnica u postupcima zaštite dobrobiti postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim propisima, standardima socijalnog rada s porodicama u riziku i javnim zaduženjima Centra za socijalni rad u području porodično pravne zaštite dece. Stručnim nadzorom nisu utvrđene greške ili propusti u radu socijalne radnice, piše u saopštenju.

Podsetimo, devojčicu iz okoline Nove Gradiške u bolnicu donela majka i rekla da je dete palo. Lekari su pokušali da reanimiraju dete, ali, s obzirom na težinu povreda, u sredu popodne prevezena je u Klaićevu bolnicu u Zagrebu. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po celom telu.

Majka (24) je kao prvookrivljena bila osumnjičena da je u porodičnoj kući u Novoj Gradiški devojčici rođenoj 2018. nanela teške i za život opasne povrede, svesna pritom krhkosti deteta. Osumnjičena je da je udarala dete neprimerenom silom, zbog čega je došlo do povreda zbog kojih je devojčica završila u bolnici. Nezvanično se saznaje da ju je majka šakama udarala po glavi i telu.

Ocu (27) se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero dece, ukupno za četiri krivična dela. U njegovom slučaju to se odnosilo na razdoblje pre smrtonosnih povreda dvoipogodišnje devojčice. Za to je predviđena kazna do osam godina zatvora. Otac je i pre bio prijavljivan zbog nasilja u porodici.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd