Skip to main content
Nato.jpg

NATO HOĆE DA STAVI ŠAPU NA REPUBLIKU SRPSKU: Po svaku cenu gura BiH u svoje okrilje!

Foto: Profimedia/ilustracija
Republika Srpska nema izbora i mora da se odupre nastojanjima da BiH postane članica NATO, a srpski narod u Srpskoj mora imati apsolutni konsenzus o tom pitanju, jer bi posledice mogle biti nesagledive.

Odustajanje od vojne neutralnosti, aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) i ulazak u NATO bi mogao da jednom za svagda stavi tačku na priču koja se zove Republika Srpska, rekao je docent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ.

"NISAM DOŠAO DA REŠAVAM IZETBEGOVIĆEVE PROBLEME": Dodok negirao da je postignut dogovor o formiranju vlasti u BiH (VIDEO)

"NISAM DOŠAO DA REŠAVAM IZETBEGOVIĆEVE PROBLEME": Dodok negirao da je postignut dogovor o formiranju vlasti u BiH (VIDEO)

HRVATSKA SVE DUBLJE TONE: Građani POTPUNO NEZADOVOLJNI tretmanom!

HRVATSKA SVE DUBLJE TONE: Građani POTPUNO NEZADOVOLJNI tretmanom!

DODIK BRANI SRPSKE ŽRTVE! Stepinac i Jasenovac TEME SASTANKA sa papom Franjom

DODIK BRANI SRPSKE ŽRTVE! Stepinac i Jasenovac TEME SASTANKA sa papom Franjom

Vranješ je istakao da Republika Srpska nema izbora i da mora da se odupre nastojanjima da BiH postane članica NATO, a srpski narod u Srpskoj mora imati apsolutni konsenzus o tom pitanju, jer bi posledice mogle biti nesagledive.

- Možda bi Srpska na neki način egzistirala još neko vreme u okvirima BiH kao članice NATO, ali bi izgubila svoju supstancu koja suštinu crpi iz viševekovne borbe srpskog naroda na ovom prostoru za slobodu i samostalnost, a čija se najveća izvojevana pobeda zove Republika Srpska. Ulaskom BiH u NATO sve bi to bilo dovedeno u pitanje i nisam siguran kako bismo opstali - naglasio je Vranješ.

On je ocenio da je personifikacija borbe koja je potrebna Srpskoj predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik koji najviše trpi pritiske od stranih i domaćih pronatovskih faktora i koji je u zapadnim medijima označen kao najveća barijera i najsnažnija kočnica, koju u tome podržava lično predsendik Rusije Vladimir Putin.

- Zato je neophodo da se svi srpski politički predstavnici, ali i građani Republike Srpske ujedine u vezi sa ovim pitanjem i podrže Dodika u suprostavljanju aktiviranju MAP, ulasku BiH u NATO i svim ostalim pritiscima prema Srpskoj kojima svedočimo. Srpska mora ostati na pozicijama svoje Rezolucije o vojnoj neutralnosti bar dok narod na referendumu ne odluči drugačije - rekao je Vranješ.

milorad-dodik
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Govoreći o uslovljavanju formiranja vlasti na nivou BiH aktiviranjem MAP-a i usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa, Vranješ je napomenuo da postoje indicije da bi to bio i poslednji uslov za ulazak BiH u NATO.

- Ako bi srpski predstavnici na nivou BiH tome dali doprinos kao što je svojevremeno Mladen Ivanić glasao za usvajanje Strategije spoljne politike BiH, time bi bio potvrđen legitimitet za dalje sprovođenje aktivnosti na putu prema NATO. U tom slučaju Srpska bi teško mogla da spreči finalni korak za ulazak u Sjevernoatlansku alijansu. Ako se ne bismo mogli odupreti aktivaciji MAP, ne bismo mogli ni poslednjoj stepenici ka članstvu - kaže Vranješ.

Prema njegovim rečima, treba ostati na sadašnjoj poziciji da Srpska neće podržati aktivaciju MAP ni po cenu formirnja novog saziva Saveta ministara, niti bilo kojih drugih ucena.

- Republika Srpska uvek ima još jedan adut, a to je da povuče sve srpske funkcionere iz Sarajeva, pa da se onda u tim uslovima nastave budući pregovori o formiranju Saveta ministara. I dalje smatram da će Bošnjaci odustati od tog uslova zarad formiranja vlasti na nivou BiH - istakao je Vranješ.

"Drvar nikada neće biti srpski!" KOMŠIĆEVE BUDALAŠTINE IZA KOJIH SE KRIJE VELIKA PROVOKACIJA!

"Drvar nikada neće biti srpski!" KOMŠIĆEVE BUDALAŠTINE IZA KOJIH SE KRIJE VELIKA PROVOKACIJA!

Dodik prelomio: SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, ukoliko LAŽNA DRŽAVA KOSOVO DOBIJE STOLICU!

Dodik prelomio: SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, ukoliko LAŽNA DRŽAVA KOSOVO DOBIJE STOLICU!

Počelo suđenje zločincu Atifu Dudakoviću za masakr nad Srbima: Ubijali civile i etnički čistili teritoriju (VIDEO)

Počelo suđenje zločincu Atifu Dudakoviću za masakr nad Srbima: Ubijali civile i etnički čistili teritoriju (VIDEO)

Komentarišući tvrdnje bošnjačkih političara da je integracija u NATO čak i važnija od evropskih integracija i da bi to bilo praćeno ogromnim investicijama koje bi podigle posrnulu BiH ekonomiju, Vranješ je istakao da u zemljama regiona koje su ušle u NATO nisu primećene velike investicije, ni veliki ekonomski rast. Vranješ kaže da suprotno od toga, insistiranje SAD da sve države članice podignu izdvajanje za odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, može dovesti siromašnije države među njima u prilično nezavidnu finansijsku situaciju. 

- Floskule o ekonomskom razvoju i investicijama su kreirane za potrebe ili prozivodnje pristanka za ulazak ili za pravdanje povećanog izdvajanja za odbranu na uštrb prilično klimavih ekonomija država Istočne i Jugoistočne Evrope. Svaki od tri konstitutivna naroda u BiH ima svoje razloge za ili protiv NATO, a ekonomija sigurno nije važnija determinantna u tome svemu - ocjenjuje Vranješ.

Prema njegovim rečima, za Hrvate je ulazak u NATO sasvim logičan, uzevši u obzir i da je Hrvatska odavno članica.

NATO vojska
NATO vojska
Foto: Profimedia

- Hrvati ulasku u NATO daju apsolutnu podršku. Međutim, interesantno je da oni ovo pitanje trenutno ne stavljaju na visok nivo političkih prioriteta u BiH. Zato se stiče utisak da Hrvati političke borbe između Srba i Bošnjaka o ovom pitanju posmatraju sa strane. To u suštini nije tako, ali je njihov politički fokus trenutno na izbornom zakonu i definitivno to pitanje neće stavljati u drugi plan niti koalirati sa Bošnjacima u vezi sa NATO integracijom, sve dok pitanje preglasavanja hrvatskih predstavnika ne bude rešeno - kaže Vranješ.

Ona dodaje da Bošnjaci članstvo u NATO vide kao konačnu odbranu BiH od navodnog separatizma.

- I sami svesni da kompletan politički sistem BiH počiva na klimavim nogama, Bošnjaci u NATO vide saveznika koji će im omogućiti unitarizaciju BiH, slabljenje srpske, ali i hrvatske političke komponente i konačno garanta suvereniteta BiH. Nigde ekonomija nije u fokusu, osim što se na propagandnom planu, veštački stvara iluzija konkretne koristi za BiH, koje naravno nema niti će je biti - naglasio je Vranješ.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd