fbpx
Skip to main content
korona virus

NAUČNICI IZ SARAJEVA OSTALI U ŠOKU: U BiH potvrđen prenos korona virusa sa čoveka na kućnog ljubimca

Foto: Profimedia
Naučnici Veterinarskog fakulteta u Sarajevu su izneli važne podatke do kojih su došli tokom istraživanja o korona virusu.

Jedan od najnovijih podataka je da je u BiH otkriven slučaj jednostranog prenosa virusa sa čoveka na kućnog ljubimca.

Kako su dalje naveli, reč je o psu i to je samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da se virus primarno prenosi sa čoveka na čoveka kapljično, aerosolom, bliskim kontaktom te da je očigledno moguć prenos i na životinju, a da je ovaj slučaj retka pojava.

Ulažu u budućnost - Meridian stipendira najbolje domaće studente

Ulažu u budućnost - Meridian stipendira najbolje domaće studente

PONOVO VISOK BROJ NOVOZARAŽENIH: Zabrinjava novi korona presek u Crnoj Gori, preminulo sedam osoba

PONOVO VISOK BROJ NOVOZARAŽENIH: Zabrinjava novi korona presek u Crnoj Gori, preminulo sedam osoba

ZAEV NAJAVIO VAKCINE IZ SRBIJE: Čeka se zeleno svetlo kompanije Fajzer

ZAEV NAJAVIO VAKCINE IZ SRBIJE: Čeka se zeleno svetlo kompanije Fajzer

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja je pojasnio da je virus kod psa utvrđen PCR metodom.

- Reč je o nalazu koji nas svrstava uz zemlje poput Holandije, SAD-a, Kine, Španije, Francuske, Nemačke i Belgije, jer i kod njih postoje izveštaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je reč o njegovom prenosu sa čoveka. Prenos na životinju je moguć posebno ako je prostor koji danas ljudi dele s kućnim ljubimcima mali, a to su stanovi. Ukoliko imamo način interakcije sa životinjom poput grljenja, ljubljenja ili korištenja zajedničke posteljine, to može biti uzrok infekcije životinje. Ovdje se radi o tzv. zooantroponozi odnosno prenosu sa čoveka na životinju, obrnut prenos još nije dokazan niti postoji indikacija da bi se takvo nešto moglo desiti - kazao je.

Dodao je da je veoma važno naglasiti da vlasnici kućnih ljubimaca ne trebaju brinuti te da nema nikakvog razloga da budu zabrinuti za zdravlje svojih najbližih ukoliko u domaćinstvu imaju psa ili mačku.

- Ova potvrda je samo jedna u nizu i reč je o incidentnoj situaciji, jer se primarno virusi uvijek prenose sa čoveka na čoveka. Do sada nigde u svetu nije utvrđen nijedan slučaj da su kućni ljubimci, konkretno psi i mačke, inficirali ljude. Upravo je uvek bilo obrnuto, da su psi i mačke infircirani zbog iznimno bliskog kontakta s ljudima - dodao je Goletić.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, se osvrnuo na dosadašnja istraživanja koja su uspešno provedena u ovoj obrazovnoj ustanovi, naglašavajući da njeni naučnici spadaju među prve koji su u našoj državi diferencirali sojeve virusa.

- Naš tim je sada dokazao jednostrani prenos virusa sa čoveka na psa i ova istraživanja su u najvećoj meri finansirana iz vlastitih i sredstava međunarodnih organizacija IAEA i UNDP - naveo je Smajlović.

Amir Zahirović, šef Klinike veterinarskog fakulteta, je pojasnio na koji način su naučnici Veterinarskog fakulteta došli do ovih saznanja.

- Nakon saznanja da je pas kohabitirao s pozitivnim osobama, jer su bili u istom domaćinstvu, stupili smo u kontakt s vlasnikom, jer smo želeli izvršiti kompletan klinički pregled. Fizikalnim pregledom je utvrđeno da je pas veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja. Takođe, nema relevantnih naučno dokazanih prenosa sa psa na čoveka, već je samo reč o obrnutom i jednosmjernom prenosu - zaključio je Zahirović.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd